Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1718

1 7   Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ

Οι Άγιοι Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ οι Μάρτυρες.

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας. 

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.
Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας (World Day to Combat Desertification and Drought).
Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.
Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας 2022
Η ξηρασία είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε όλο και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 οι ξηρασίες μπορεί να επηρεάσουν πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες (WMO 2021). Όταν περισσότεροι από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις νερού, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Όλο και περισσότεροι από εμάς θα ζούμε σε περιοχές με ακραίες ελλείψεις νερού, συμπεριλαμβανομένου ενός στα τέσσερα παιδιά μέχρι το 2040 (UNICEF). Καμία χώρα δεν έχει «ανοσία» στην ξηρασία (UN-Water 2021).
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας είναι « Ας ξεσηκωθούμε όλοι μαζί για την καταπολέμηση της ξηρασίας», και υπογραμμίζει την ανάγκη για έγκαιρη δράση για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών για την ανθρωπότητα και τα πλανητικά οικοσυστήματα.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 7 7 1 

Γδάρθηκε ζωντανός από τους Τούρκους στο Ηράκλειο, ο Ιωάννης Βλάχος (Δασκαλογιάννης), κρητικός αγωνιστής, αρχηγός της εξεγέρσεως των Σφακίων

1 8 6 3 

«Ιουνιακά»: Βίαιες συγκρούσεις με 200 νεκρούς στην Αθήνα. Πρόκειται για οπαδούς των παρατάξεων, που κατά το πρότυπο της Γαλλικής Επανάστασης, αποκαλούνται «Ορεινοί» και «Πεδινοί». Οι πρώτοι, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Κανάρη, εκφράζουν το Γαλλικό και το Ρωσικό Κόμμα. Οι δεύτεροι, με το Δημήτριο Βούλγαρη, ακολουθούν το Αγγλικό Κόμμα.

1 8 8 5 

Το Άγαλμα της Ελευθερίας φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, ως δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς.

1 8 9 8 

Γεννήθηκε ο Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ, ολλανδός χαράκτης και γραφίστας. Αναγνωρίστηκε πρωτίστως από τους επιστήμονες και τους μαθηματικούς, ενώ η φήμη του απογειώθηκε τη δεκαετία του ’60, όταν τον ανακάλυψαν οι χίπις, θεωρώντας τον πρωτοπόρο της ψυχεδελικής τέχνης. (Θαν. 27/3/1972)

1 9 1 7 

Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο..

1 9 2 0 

Γεννήθηκε ο Φρανσουά Ζακόμπ, βραβευμένος με Νόμπελ γάλλος βιολόγος, ο οποίος διακρίθηκε για την έρευνά του στο γενετικό έλεγχο των ενζύμων, τους γενετικούς μηχανισμούς των μικροοργανισμών (βακτηρίων και ιών) και γενικότερα στη μοριακή βιολογία. (Θαν. 19/4/2013)

1 9 3 6 

Γεννήθηκε ο Κεν Λόουτς, βρετανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. 

1 9 6 1 

Εγκαινιάζεται το νέο τουριστικό ξενοδοχείο της Πάρνηθας «Μον Παρνές», από τον υπουργό Προεδρίας Κωνσταντίνο Τσάτσο, παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1 9 7 2 

Πέντε άντρες συλλαμβάνονται την ώρα που προσπαθούν να τοποθετήσουν σύστημα παρακολούθησης στο εκτελεστικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτίριο Γουότεργκεϊτ της Ουάσινγκτον. Το σκάνδαλο που ακολουθεί θα έχει ως αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου Νίξον το 1974.

1 9 9 6 

Πεθαίνει ο Τόμας Κουν, αμερικανός φιλόσοφος της επιστήμης, συγγραφέας του βιβλίου «Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων». (Γεν. 18/7/1922)

2 0 0 7 

Πεθαίνει ο Τζιανφράνκο Φερέ, ιταλός μόδιστρος. (Γεν. 15/8/1944)

2 0 1 2

Διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου, επειδή στην προηγούμενη διαδικασία, τον Μάιο του ίδιου έτους, δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 29,7%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 12,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές είναι: Ανεξάρτητοι Έλληνες (7,51%), Χρυσή Αυγή (6,92%), Δημοκρατική Αριστερά (6,25%) και ΚΚΕ (4,50%). ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συγκρότησαν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

2 0 1 4

Πέθανε η ηθοποιός Σάσα Καστούρα (Γεν. 8/10/1940

2 0 1 9

Πεθαίνει ο Στέλιος Βαμβακάρης, Έλληνας λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. (Γεν. 2/3/1947)

Πηγή:  

Comments are closed.