Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1331

2 4   Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Υ

2  0  0  7

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΥΛΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΗΛΕΙΑ – ΕΥΒΟΙΑ – ΑΤΤΙΚΗ 
Τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τιμά σήμερα, 24 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Η Εκκλησία του Χριστού, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε Ισαπόστολο.




Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

7 9 μ.Χ. 

Εκρήγνυται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια.

1 4 5 6 

Ολοκληρώνεται η πρώτη εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο

1 5 7 2 

70.000 Γάλλοι προτεστάντες σφάζονται και μένει γνωστή ως Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Την εντολή έδωσε ο βασιλιάς Κάρολος Θ’, ο οποίος βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του, Αικατερίνης των Μεδίκων.

1 8 2 1 

Οι Ισπανοί αναγνωρίζουν στο Μεξικό την ανεξαρτησία του.

1 8 3 1 


Ο Δαρβίνος σαλπάρει με το πλοίο HMS Beagle για ένα πενταετές ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει και οι παρατηρήσεις του θα τον οδηγήσουν στη θεωρία ότι τα είδη εξελίσσονται προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον τους.

1 8 3 2 

Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Νικολά Καρνό (δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής – Κύκλος Καρνό).

1 8 4 7 


Η Σαρλότ Μπροντέ ολοκληρώνει το χειρόγραφο του έργου της «Τζέιν Έιρ».

1 8 5 3 

Ετοιμάζονται για πρώτη φορά τηγανιτές πατάτες με τη μορφή που είναι γνωστές σήμερα. ‘Ένας Αμερικανός μάγειρας ο Τζορτζ Κράμ, στο Σαρατόγκα Σπρίνγκς της Νέα Υόρκης, αγανακτισμένος από τα παράπονα ενός πελάτη, αποφασίζει να του σερβίρει πατάτες τόσο λεπτοκομμένες που να δυσκολευτεί να τις πιάσει με το πιρούνι του. Αυτές οι λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες θα αποδειχθούν τεράστια επιτυχία.

1 8 8 9


Γεννήθηκε ο Αργεντινός συγγραφέας και ποιητής Χόρχε Λουίς Μπόρχες, από τις επιφανέστερες λογοτεχνικές μορφές του 20ου αιώνα

1 9 1 2 

Σταφιδική κρίση ξεσπάει στην Πελοπόννησο, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

1 9 3 0


Αποφασίζεται η απαγόρευση της φοίτησης Ελλήνων μαθητών, στα λειτουργούντα ξένα δημοτικά σχολεία.

1 9 4 7 

Γεννήθηκε ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο

1 9 5 2 

Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώτος διευθυντής της ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης.

1 9 5 6 

Πεθαίνει ο Ιάπωνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου Κένζι Μιζογκούτσι

1 9 6 0 


Το θερμόμετρο στο Βοστόκ της Ανταρκτικής δείχνει την αρνητική θερμοκρασία ρεκόρ των -88 βαθμών Κελσίου.

1 9 6 7 

Το σκάκι αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα με τον Αναγκαστικό Νόμο 127 περί Αναδιοργανώσεως Εξωσχολικού Αθλητισμού. Το πρώτο σκακιστικό σωματείο έχει ιδρυθεί στην Κέρκυρα το 1923, ενώ η Ομοσπονδία ιδρύθηκε λίγο μετά τον πόλεμο το 1947. Πρώτος επίσημος πρωταθλητής ήταν ο Μάρκος Μικρουλέας. Στο πρώτο εκείνο πρωτάθλημα μόνον δύο αγώνες παίχτηκαν με σκακιστικά ρολόγια, που ανήκαν στον Σταύρο Φρυγανά, ο οποίος ζούσε κυρίως εκτός Ελλάδας και ανεπίσημα καταγράφεται ως ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας το 1930.

1 9 6 8 


Η Γαλλία κάνει για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου και γίνεται η πέμπτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

1 9 7 5 

Τελειώνει η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.

1 9 9 7


Στη Σουηδία ξεσπάει τεράστιο σκάνδαλο μετά τις αποκαλύψεις ότι στο διάστημα 1935-1976, πάνω από 60.000 γυναίκες υπεβλήθησαν σε υποχρεωτική στείρωση.

1 9 9 9 

Η Βούλα Τσιαμήτα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με 14.88 και η Όλγα Βασδέκη το χάλκινο με 14.61 στο τριπλούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

2 0 0 7

Ξεσπούν πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Αττική, και σταδιακά επεκτείνονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

2 0 1 4

Πεθαίνει ο Άγγλος ηθοποιός Ρίτσαρντ Ατένμπορο

2 0 2 1

Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της τελετής, η σημαία του Αφγανιστάν κυματίζει παρά την απόσυρση των αθλητών της χώρας.

Πηγή: 

Comments are closed.