Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
823

1 8   Ι Ο Υ Λ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Αιμιλιανός    Αιμιλιανή

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης» που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

5 8 8   π.Χ. 

Ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ, ύστερα από πολιορκία δύο ετών, καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ και την καταστρέφει.

3 9 0   π.Χ. 

Μάχη του Αλλία: Ο ρωμαϊκός στρατός ηττάται από επιδρομείς Γαλάτες, γεγονός που θα οδηγήσει στη μετέπειτα λεηλασία της Ρώμης.

6 4 


Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο εμπρηστής αυτοκράτορας Νέρων, μπροστά στη γενική κατακραυγή, διαδίδει ότι υπαίτιοι είναι οι χριστιανοί και ξεκινά τους διωγμούς εναντίον τους.

1 6 1 0


Πεθαίνει ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο, διακεκριμένος ιταλός ζωγράφος του μπαρόκ.

1 8 1 7 

Πεθαίνει η Τζέιν Όστεν, αγγλίδα συγγραφέας. («Λογική κι Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη»)

1 8 7 0

Η Α’ Βατικάνεια Σύνοδος υιοθετεί το δόγμα του Παπικού Αλάθητου.

1 9 1 8 


Γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ.

1 9 1 9 


Οι σοσιαλιστές – μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συλλαμβάνονται και κατόπιν εκτοπίζονται. Την επόμενη μέρα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται και ο διευθυντής του «Ριζοσπάστη»
Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία, η οποία προβάλλει και πολιτικά αιτήματα. Παρά τις προσπάθειες των ρεφορμιστών να εκφυλίσουν την απεργία, η κυβέρνηση Βενιζέλου αναγκάζεται υπό την πίεση των εργατών να υποσχεθεί την επανεξέταση της εκτόπισης των σοσιαλιστών συνδικαλιστών.

1 9 2 9 

Γεννήθηκε η Φράνκα Ράμε, ιταλίδα ηθοποιός του θεάτρου, συγγραφέας και πολιτική ακτιβίστρια στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Υπήρξε σύζυγος του νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο, με τον οποίο μοιράστηκε τα θεατρικά του οράματα.

1 9 4 1 

Πεθαίνει ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας

1 9 5 0

Γεννήθηκε ο Κώστας Ελευθεράκης, Έλληνας  διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε ΠΑΟ και ΑΕΚ

1 9 5 0 

Γεννήθηκε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, βρετανός επιχειρηματίας, δημιουργός της «αυτοκρατορίας» Virgin. .

1 9 5 5 


Το νεορεαλιστικό δράμα του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλη» κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Φούντας, Θανάσης Βέγγος, Μάνος Κατράκης, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Μίμης Φωτόπουλος και Στέφανος Στρατηγός. Τη μουσική υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις.

1 9 6 8 

Πέθανε ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ηλίας Τσιριμώκος

1 9 7 1 


Ο Πελέ κάνει την τελευταία εμφάνισή του με τη Βραζιλία, στον φιλικό αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, που διεξάγεται στο Ρίο και λήγει ισόπαλος 2-2.

1 9 7 6 

Η 14χρονη Ρουμάνα, Νάντια Κομανέτσι, αφήνει άναυδο τον κόσμο όταν βαθμολογείται με 10 από τους κριτές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ.
Είναι το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Ο τελικός απολογισμός είναι 7 δεκάρια, 3 χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο.

1 9 7 9 

Η πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός περιέρχονται στον Όμιλο Βαρδινογιάννη.

1 9 9 5 

Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη γερμανική εταιρεία “Χόχτιφ” για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα.

1 9 9 8 

Πέθανε η Φλέρυ Νταντωνάκη, η τραγουδίστρια του «Μεγάλου Ερωτικού»

2 0 0 2 


Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει και επισήμως ότι οι Αρχές προχώρησαν, ουσιαστικά, στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.

Πηγή:

Comments are closed.