Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
356

6   Ι Ο Υ Λ Ι Ο Υ

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού

Η 6η Ιουλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού (World Kissing Day ή World Kiss Day). Δεν έχει την εμπορική εμβέλεια της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, ωστόσο μας θυμίζει τις απλές απολαύσεις της ζωής.
Το φιλί είναι ένας από τους τρόπους για να δείξουμε τα συναισθήματά μας προς έναν συνάνθρωπό μας, κυρίως αγάπη και σεβασμό. Πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν διαφορετικά έθιμα και τελετουργίες με βάση το φιλί, αλλά λίγες από αυτές έχουν ερωτικές συνδηλώσεις. Υπάρχει ακόμη και μία επιστήμη που μελετά το φιλί.
Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού είναι ένας ανεπίσημος εορτασμός, που έχει τις ρίζες του στη Μεγάλη Βρετανία του 19ου αιώνα και διεθνοποιήθηκε μετά το 2000, με τη διάδοση του ίντερνετ και την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας εντοπίζονται κυρίως στην κατάρριψη διαφόρων ρεκόρ που σχετίζονται με το φιλί. Πάντως, το παγκόσμιο ρεκόρ του μακρύτερης διάρκειας φιλιού καταρρίφθηκε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όχι στην Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού. Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 ο Εκατσάι και η Λαξάνα Τιραναράτ από την Ταϊλάνδη, φιλιούνταν επί 58 ώρες, 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

3 7 1   π.Χ. 

Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Λεύκτρων Βοιωτίας και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Σημαντική συμβολή στη νίκη αυτή έχει ο θηβαϊκός Ιερός Λόχος υπό τον Πελοπίδα, καθώς επίσης και η παράταξη της Λοξής Φάλαγγας των Θηβαίων.

1 7 8 5 

Το Δολάριο γίνεται η επίσημη νομισματική μονάδα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και απόφαση του Κογκρέσου.

1 8 0 8 

Γεννήθηκε ο Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν, γερμανός ιστορικός, γνωστός για τη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον Ντρόιζεν οφείλεται ο όρος «Ελληνιστικός». 

1 8 2 7 

Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου», με την οποία αναγνωρίζουν την αυτονομία της Ελλάδος ως φόρου υποτελής στον Σουλτάνο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απορρίπτει τη συνθήκη.

1 8 8 5 

Ο Λουί Ζαν Παστέρ, δοκιμάζει επιτυχώς σε ένα αγόρι που το είχε δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί, το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε δοκιμασθεί μόνο σε 11 σκύλους πριν την πρώτη δοκιμή του σε άνθρωπο. Η δοκιμή γίνεται πρόωρα για να σώσει τη ζωή του εννιάχρονου Joseph Meister. Ο εμβολιασμός έχει θεαματική επιτυχία και ο Παστέρ αποκτά παγκόσμια δόξα και φήμη.

1 9 0 7 

Γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο, μεξικανή ζωγράφος, σύζυγος του επίσης ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα.

1 9 2 5 

Γεννήθηκε ο Μπιλ Χάλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, αμερικανός ρόκερ. («Rock Around The Clock») 

1 9 2 3 

Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1 9 3 2 

Η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά. Θα εγκαταλειφθεί, όμως, στη συνέχεια…

1 9 7 1 

Γεννήθηκε ο Λουίς Άρμστρονγκ, αμερικανός τρομπετίστας, από τις σημαντικότερες μορφές της τζαζ.

1 9 8 8 

Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Άλφα» στο Βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων. Ήταν το σοβαρότερο ανάλογο ατύχημα στον κόσμο.

1 9 9 5 

Πέθανε ο Τούρκος συγγραφέας, Αζίζ Νεσίν.

2 0 0 4 


Η διαστημική κάψουλα Cassini|Huygens (Κασσίνι-Χόιχενς) μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον Τιτάνα

2 0 1 5 

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μία κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που διάρκεσε επτά ώρες. Στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

2 0 1 9 


Πεθαίνει ο Γιάννης Σπάθας, κορυφαίος έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης.

Πηγή:

Comments are closed.