Η λαογραφία των σύγχρονων Χριστουγέννων

0
666

Εδώ και αρκετές δεκαετίες στην ελληνική πραγματικότητα η περίοδος των Χριστουγέννων έχει δημιουργήσει μια καινούργια θα λέγαμε εθιμοτυπία. Μια εθιμοτυπία που περιλαμβάνει εικόνες φωταγωγημένων πόλεων, στολισμένων βιτρινών και μεγάλης κυκλοφορίας δρόμους. Σίγουρα η σύγχρονη λαογραφία των Εορτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση που σε ένα βαθμό αγγίζει τα όρια του περιττού. Αυτό σαφώς  είναι αποκύημα οικονομικών συστημάτων καθώς και εργαλείων που αυτά χρησιμοποιούν, αλλά δεν παύει να έχει πάρει το χώρο του στην εικόνα των Χριστουγέννων. Ας αναλογιστούμε το εξής ποιος εξ ημών, που κοντεύει ή έχει κλείσει τις πέντε δεκαετίες της ζωής του, με τη σύμφαση  χριστουγεννιάτικη βόλτα, δεν ανακαλεί στη μνήμη του τις βιτρίνες του Μινιόν, του Λαμπρόπουλου, του Κλαουδάτου ή του Κατράντζος Σπορ.

Αν τώρα γυρίσουμε στην Καλλιθέα, δεν νομίζω ότι η εικόνα των φωτισμένων μαγαζιών και της αγοραστικής κίνησης, μας είναι ξένη σε μια πόλη που ακόμα κι αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης στηρίχθηκε στην αγορά της. Τα φετινά Χριστούγεννα όμως το έθιμο σταμάτησε, όπως και πάρα πολλά άλλα μέσα σε αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε. Τα φώτα και τα στολίδια στις πλατείες και στα σπίτια δεν είναι ικανά να το κρατήσουν. Τη βόλτα στα μαγαζιά έχει εν πολλοίς αντικαταστήσει ο διαδικτυακός περίπατος μιας και οι πόρτες των φυσικών καταστημάτων, παραμένουν κλειστές ή μισάνοιχτες για τα ψώνια του ραντεβού!

Φέτος βέβαια επικρατούν διαφορετικές συνθήκες και κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας, σαν να βάλαμε μια υποχρεωτική παρένθεση η οποία όπου να είναι κλείνει, αλλά πρέπει να πιστέψουμε.. ότι το έθιμο θα ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ!

Και ως γνωστόν τα έθιμα επιβιώνουν μαζί με τους φορείς τους, στην περίπτωσή μας λοιπόν οι φορείς είναι τα εμπορικά της Καλλιθέας τα οποία για να επιβιώσουν πρέπει εμείς οι συνεχιστές αυτής της παράδοσης να τα στηρίξουμε, ακόμη και με τους όρους της πανδημίας. Clickaway ή παράδοση εκτός / παραλαβή εκτός, όπως προτείνειο κ. Μπαμπινιώτης ή ακόμα «Μολών Λαβέ» όπως άκουσα χαριτολογώντας σε μιαραδιοφωνική εκπομπή, εμείς πρέπει να φτάσουμε έξω από την πόρτα του καταστήματος της αγοράς μας, κι ας είναι προσωρινά κλειστή.

Ας πολεμήσουμε τον εφιάλτη να μην μείνει μόνιμα κλειστή!

Καλές γιορτές λοιπόν!! Και του χρόνου ας μπορέσουμε να ξαναζήσουμε τον συγχρωτισμό και τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους της πόλης μας!

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο, Πέζο:

Θεολογία Γεωργίου

Επιμέλεια: Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.