Η ημέρα της μητέρας

0
582

Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!

Το πιο σημαντικό και ιερό πρόσωπο στην ζωή κάθε παιδιού. Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις περισσότερες χώρες όπως και στην Ελλάδα την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Φέτος η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται 9 Μαΐου 2021. Αν και αποτελεί μια χαρμόσυνη ημέρα κρύβει πίσω της μια μελαγχολική ιστορία από το πώς ξεκίνησε ναγιορτάζεται η ημέρα αυτή.

Ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους..

Τη δεκαετία του 1850, οι γυναίκες της Δυτικής Βιρτζίνια με επικεφαλής την Ann Reeves Jarvis διοργάνωσαν ένα κίνημα το «Mother’s Day» (Ημέρα της Μητέρας), με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Αλλά δεν περιορίζονταν μόνο σε αυτό, αφού φρόντιζαν ακόμη τραυματισμένους στρατιώτες και των δύο πλευρών του αμερικανικού εμφυλίου από το 1861 έως το 1865.

Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ως η ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας μέχρι την ειρήνη είναι μακρύς.

Αλλά και μετά τον πόλεμο, στα χρόνια που ακολούθησαν, η Ann Reeves Jarvis μαζί με άλλες γυναίκες διοργάνωναν πικ νικ και διάφορες εκδηλώσεις, τις οποίες ονόμαζαν «Ημέρα Φιλίας της Μητέρας», σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να ενώσουν ειρηνικά τους πρώην εχθρούς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον του εθελοντισμού, αλλά και του σημαντικού αγώνα που έκαναν οι γυναίκες, μεγάλωσε η Anna Jarvis, κόρη της Ann Reeves Jarvis  η οποία θεωρείται η «υπεύθυνη» για την καθιέρωση της  Γιορτήςτης μητέρας.

Ο δρόμος που ακολουθήθηκε μέχρι αυτήν την καθιέρωση, υπήρξε μακρύς και δεν είναι σκόπιμο να αναφερθεί γιατί είναι ήδη γνωστός.

Αυτό πάντως που θεωρούμε σημαντικό σε αυτή τη μελαγχολική ιστορία και πρέπει να κρατήσουμε,  είναι ότι φανερώνει πως η μητέρα έχει πραγματικά υποχρέωση απέναντι στον παιδί της να αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο που θα εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα θεμελιώδη και σημαντικά όπως είναι η ειρήνη, η υγεία, το φαγητό, η εκπαίδευση, το παιχνίδι, ο πολιτισμός και άλλα.

Αυτό ήταν  το όραμα της Anna Jarvis και αυτό πρέπει να είναι το όραμα και η πρακτική όλων των μαμάδων που γιορτάζουν αυτήν την Κυριακή. Ας σκεφτούμε λοιπόν με αφορμή  αυτήν την ημέρα, τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τα παιδιά όλων μανάδων του κόσμου!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ μαμάδες όλου του κάοσμου!!!!

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέζο:

Θεολογία Γεωργίου

Επιμέλια άρθρου:   Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.