Εκλογές 2023: Ποια κόμματα συμμετέχουν στις επαναληπτικές;

0
5253

Ένα ερώτημα που συναντούμε τα τελευταία 24ωρα στις διάφορες συζητήσεις μας είναι τι γίνεται με τις επαναληπτικές εκλογές, πιθανότατα του Ιουνίου 2023, ποια κόμματα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε αυτές αλλά και το πως ψηφίζουμε.

Ας πάμε λοιπόν βήμα-βήμα τις ερωτήσεις και να καταγράψουμε τις απαντήσεις σύμφωνα με το τι προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας.

Διερευνητικές Εντολές

Αρχικά θα πρέπει να εξαντληθούν οι πιθανότητες μέσω των διερευνητικών εντολών. Βάσει του Συντάγματος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αν εντός τριών ημερών δεν γίνει εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, τότε η εντολή περνά στο δεύτερο και κατόπιν στο τρίτο κόμμα. Αν και πάλι δεν προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Όλα δείχνουν ότι δεν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και θα επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Πότε θα γίνουν αυτές;

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, οι επαναληπτικές εθνικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε 30 ημέρες αφότου έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Μέσα σ’ αυτό το διάστημα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους Προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας: του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιουνίου, από την στιγμή που θα επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ψηφίζουμε ανάμεσα στους πρώτους δύο;

Όχι. Στις επαναληπτικές εκλογές κατεβαίνουν όλα τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο στις πρώτες εκλογές αλλά και νέα κόμματα που θα εγκριθούν από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Βάζουμε Σταυρό;

Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Με ποιο σύστημα θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές;

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Comments are closed.