ΔΣ ΚΕΔΕ: Εκλογικός νόμος, κινητικότητα, πολυεπίπεδη κυβέρνηση… Όλα όσα είπαν Βορίδης – Πέτσας

0
591

Αποκαλυπτικός ήταν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ στην οποία συμμετείχε μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα καθώς και το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στα κοινά ζητήματα που απασχολούν τους δημάρχους σε σχέση με το υπουργείο όσο και σε θεσμικά ζητήματα, ενώ αποκάλυψε τις προθέσεις του ίδιου και της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση. Έκανε και ξεχωριστή αναφορά τόσο στα ζητήματα της Κινητικότητας, της καταστατικής θέσης των αιρετών όσο και για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Τους κ.κ.  ΜΒορίδη και Στ. Πέτσα καλωσόρισε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου λέγοντας «… Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, πιστεύουμε ότι από τα πρώτα δείγματα που έχουμε θα τα πάμε καλά. Όπως καλά τα πήγαμε και με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

Με τίτλους βάζω κάποια από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν όπως είναι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πώς προχωράμε; Υπάρχει μία καθυστέρηση, με το ύψος των προτάσεων που έχουν κατατεθεί και τι θα γίνει με αυτό. Τι θα γίνει με το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο μπορεί να μην αφορά απευθείας το υπουργείο Εσωτερικών, θα θέλαμε όμως να γνωρίζετε ποιες είναι οι προτάσεις μας για το θέμα αυτό. Θα σας καταθέσουμε και σχετικό υπόμνημα τόσο γι’ αυτό όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο, ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι και θα θέλαμε κάποια ενημέρωση για το που βρισκόμαστε. Ένα τεράστιο ζήτημα για όλους τους ΟΤΑ και ιδιαίτερα για τους μικρότερους, είναι αυτό της κινητικότητας καθώς φεύγει προσωπικό χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων. Πρέπει να δούμε το πως θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την αφαίμαξη προσωπικού από τους Δήμους μας.

Για την πλατφόρμα τετραγωνικών πρέπει δούμε την επόμενη μέρα. Τα απορρίμματα και η διαχείριση τους όπου είναι πάγια η θέση μας πως είναι δουλειά του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και τέλος θα ήθελα να σας θέσω ως θέμα τους εμβολιασμούς για το προσωπικό των Δήμων της Δημοτικής Αστυνομίας και όχι μόνο της ΕΛ.ΑΣ και γενικότερα για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί μας στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη στο ΔΣ ΚΕΔΕ

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Είναι σε εξέλιξη νομοθετική προπαρασκευή για τον εκλογικό νόμο. Θα γίνει συζήτηση την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι δέσμευση προεκλογική της ΝΔ και πρέπει να υλοποιηθεί η αλλαγή του και η κατάργηση της απλής αναλογικής. Θα έχετε ένα κείμενο για να δείτε τις αλλαγές σύντομα ίσως και πριν το υπουργικό συμβούλιο ωστόσο επιγραμματικά σας αναφέρω πως οι αλλαγές θα είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού εκλογής από τον πρώτο γύρο, δεν θα υπάρχει πλέον το 50% συν 1, θα κατέβουμε πολύ χαμηλότερα στο ποσοστό εκλογής από τον πρώτο γύρο, το ποσοστό θα καθοριστεί σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Θα υπάρξει πλαφόν εισόδου για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια, προσανατολιζόμαστε να το εναρμονίσουμε με αυτό των βουλευτικών εκλογών δηλαδή κοντά στο 3%.

Θα καταργήσουμε την 4η κάλπη, που αφορά τους Διαμερισματικούς  Συμβούλους. Ο νικητής ωστόσο των εκλογών θα παίρνει τα 3/5 των εδρών είτε ο νικητής είναι τον πρώτο γύρο είτε τον δεύτερο έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κυβερνησιμότητας.

Καταστατική θέση αιρετών

Είναι ένα σοβαρό θέμα καθώς υπάρχει και μία σειρά σημαντικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των θέσεων των αιρετών. Υπάρχει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες είναι ώριμες και θέλουμε να την συζητήσουμε μαζί σας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, που αφορούν τον κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση 

Η ωριμότητα για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση πάει τη συζήτηση πίσω. Δεν υπάρχει κάποιο κείμενο από την επιτροπή που έχει δουλέψει πάνω σε αυτό το ζήτημα, υπάρχουν κάποιες σκέψεις που μου έχουν παραδοθεί από την υπηρεσιακή γραμματέα που παρακολουθούσε τις εργασίες επιτροπής. Αυτό που θέλω εγώ απέχει πολύ από τα νομικά προαπαιτούμενα που υπάρχουν για μια τέτοια συζήτηση. Είμαστε ακόμη μακριά από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχουμε δουλειά μπροστά μας αλλά παραμένω στη δέσμευσή μας για να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να την ωριμάσουμε και να την διευρύνουμε.

Κινητικότητα

Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στο σύστημα της κινητικότητας. Δεν είμαι έτοιμος να Προχωρήσω στην άποψη ότι ο υπάλληλος θα πρέπει να έχει την έγκριση του φορέα για να μετακινηθεί. Θα προσπαθήσω να βρω άλλη λύση.

 Πιθανολογώ πως αν είναι προαπαιτούμενο για την μετακίνηση ενός υπαλλήλου η έγκριση του φορέα, αυτή δεν θα γίνει ποτέ άρα καταργείται στην ουσία η κινητικότητα. Συνεπώς πρέπει να την εξορθολογίσουμε και όχι να την καταργήσουμε. Θα πρέπει να δουλέψουμε πιο βαθιά ώστε να φτιάξουμε ένα σύστημα κινητικότητας πιο ικανοποιητικό. Υπάρχει η άποψη ότι δεν φταίει το σύστημα της κινητικότητας, φταίνε οι επιλογές που έχουν γίνει στο πλαίσιο της καθώς δεν έχουν τεθεί κριτήρια αξιολόγησης.  Ξέρω ότι πρέπει να παρθούν πολύ γρήγορα αποφάσεις καθώς απασχολεί πολλούς το ζήτημα αυτό θα είμαστε σε ανοικτή γραμμή.

ΕΣΠΑ

Είμαστε υποστηρικτές και υπερασπιστές σας στην συζήτηση που έχετε να κάνετε με τα αρμόδια υπουργεία, το ίδιο ισχύει και για το ταμείο ανάκαμψης.».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επεσήμανε πως «… Θέλουμε να προχωρήσουμε για όλα τα ζητήματα γρήγορα αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε οργανωμένα και συγκροτημένα. Σας διαβεβαιώνω ότι επιδιώκουμε την πιο στενή συνεργασία μαζί σας, θέλουμε να θεσμοθετήσουμε μια σειρά από ζητήματα ώστε να κάνουμε την σχέση μας τυπική και πιο οργανωμένη. Θέλω πριν από την κατάθεση κάποιον διατάξεων που έρχονται στο υπουργείο από άλλες υπηρεσίες και υπουργεία να ξέρουμε την άποψη της αυτοδιοίκησης και του συλλογικού φορέα των δημάρχων ώστε να υλοποιούμε πιο οργανωμένα τις παρεμβάσεις μας στις διατάξεις αυτές. Θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό και οργανωμένο διάλογο με συγκεκριμένους κανόνες και άξονες που θα μπορούμε να ελέγχουμε τους στόχους που βάζουμε, τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε και την υλοποίηση τους…».

Η τοποθέτηση του υφυπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Υπάρχει μία καλή μαγιά αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε, άρα χρειαζόμαστε δουλειά. Όμως μπορούμε να προχωρήσουμε το ζήτημα των αποκεντρωμένων διοικήσεων σε σχέση με τους δήμους και τις περιφέρειες το οποίο και θα προχωρήσουμε γρήγορα πέρα από τα θέματα που αφορούν το νέο κώδικα.

Κινητικότητα

Επιθυμούμε να βάλουμε φρένο, καθώς πολλοί  δήμαρχοι μας αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι κι άλλα ζητήματα που πρέπει να δούμε, όπως οι προσλήψεις που είναι πιο αργές σε σχέσεις με τις αποχωρήσεις.

Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)

Οι πόροι δεν επαρκούν, χρειάζεται αναδιάρθρωση και αναμόρφωση των ΚΑΠ και ενδεχομένως επέκταση τους, που πρέπει να έχουμε συνεργασία και με το υπουργείο οικονομικών ώστε μετά από τόσα χρόνια κρίσης να μπορέσουμε να βρούμε πόρους για την αυτοδιοίκηση σε σχέση και με τις νέες αρμοδιότητες που έχει. Θα είμαι δίπλα σας έτσι ώστε έστω και σταδιακά να φάμε σε ένα ύψος χρηματοδότησης που να αρμόζει στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης.

«Αντ. Τρίτσης»

Στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» έχει δοθεί παράταση για την υποβολή των προτάσεων σας μέχρι την 31 Μαρτίου 2021. Έχει κάποιους τομείς ενδιαφέροντος έχει όμως και κάποια βασικά σημεία τα οποία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Όπως η θέσπιση πλαφόν ώστε κάθε δήμος να ξέρει τι μπορεί να περιμένει και όχι ένας δήμος να παίρνει το σύνολο της χρηματοδότησης κι άλλοι δήμοι να μην μπορούν. Χρειάζεται μια προτεραιοποίηση μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα κάτι για το οποίο σύντομα θα σας καλέσουμε για να το συζητήσουμε.

Σε σχέση με το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» οι περιφέρειες θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτό και κυρίως για θέματα αντιπλημμυρικών έργων όπου πρόκειται όπως καταλαβαίνετε για εκατοντάδες εκατομμύρια. Εμείς όμως μένουμε στον αρχικό μας σχεδιασμό και θα εξαντλήσουμε την απορροφητικότητα των προγραμμάτων προς όφελος των ΟΤΑ.

«Φιλόδημος ΙΙ»

Υπάρχουν πολλά μικρά έργα με σημαντικές παρεμβάσεις για τις τοπικές κοινωνίες που είναι σε εκκρεμότητα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να τα τρέξουμε άμεσα.

Φυσικές καταστροφές 

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Αναζητούμε θεσμοποίηση ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των φυσικών καταστροφών. Ζητήσαμε αύξηση του ποσού για την αντιμετώπιση των δίσκων καταστροφών και είμαστε έτοιμοι σε αυτή την κατεύθυνση εφόσον κριθεί απαραίτητο, μακάρι όμως να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Υποκαταστήματα Τραπεζών και ΕΛΤΑ

Υπάρχει συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζών ώστε να μη μείνει χωρίς υποκατάστημα κανένας Δήμος. Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΤΑ θα συνεννοηθούμε με τον κ. Πιερρακάκη για να δούμε τι πρέπει να γίνει ώστε να μην κλείσουν υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ στα μικρά νησιά ή σε έδρες ορεινών δήμων. ‘

Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Σύντομα θα πάρουμε την απόφαση που πρέπει προς την κατεύθυνση του να γίνει η ΕΕΤΑΑ αναπτυξιακός μοχλός

Αντιμισθία Αιρετών 

Καταλαβαίνω ότι σε αυτό το θέμα το έχουμε παρακάνει πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Θα το συζητήσουμε μαζί σας και θα με έχετε συμπαραστάτη ώστε να το δούμε θετικά με ορατό ορίζοντα για το 2022

Comments are closed.