Δημ. Συμβ. Καλλιθέας: Αποχώρηση Παρατάξεων. Κ.Ασκούνης: Η σιωπή των αμνών – Δ. Κάρναβος: Κυνήγι μαγισσών, δεν μας αφορά

0
392

Θύελλα ξέσπασε πριν καλά – καλά ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε αμέσως μετά το στάδιο των ανακοινώσεων και πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Αιτία στάθηκε η άρνηση της διοίκησης του δήμου, και πιο συγκεκριμένα του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου, να αποδεχθεί το αίτημα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Ασκούνη προκειμένου να γίνει θέμα συζήτησης η καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Εμιρζά για τον εκτός σειράς εμβολιασμό τριών αντιδημάρχων της διοίκησης.

 Στην αρχική του τοποθέτηση, στο στάδιο των ανακοινώσεων ο δήμαρχος Καλλιθέας, προέβει σε διάφορες ανακοινώσεις (υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ του neakallithea.gr), και στην συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις καταγγελίες του κ. Εμιρζά. 

Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος

Ο κ. Κάρναβος έκανε λόγο για «…κυνήγι μαγισσών της αντιπολίτευσης που φανερώνει ένδυα επιχειρημάτων λόγου και ίσως αντικειμενική δυσκολία να βρεθεί αντιπολιτευτική ατζέντα…».

Ο δήμαρχος Καλλιθέας παραδέχτηκε ότι στελέχη της διοίκησης εμβολιάστηκαν , μίλησε για τρεις Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι όπως ανέφερε «…δεν έκαναν τίποτα παράτυπο, αφού  ανταποκρίθηκαν σε μια έκτακτη πρόσκληση καθώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι πολίτες»

Συνεχίζοντας είπε πως «…Εμείς καμία ευθύνη δεν φέρουμε ως Δήμος. Το ποιοι και με ποια σειρά θα εμβολιαστούν αφορά το Κέντρο Υγείας, την Πολιτεία. Δεν έχει καμία δικαιοδοσία ο Δήμος. Η όποια κριτική όφειλε να στραφεί σε άλλους φορείς. Δεν ρωτηθήκαμε ποτέ και δεν συμμετείχαμε στην επιλογή των εμβολιαζόμενων. Οι πολίτες κλήθηκαν από το Κέντρο Υγείας…».

Τόνισε πως «…ο Δήμος και η διοίκηση ως συλλογικό όργανο δεν φέρουν καμμία ευθύνη για το θέμα αυτό, ούτε για πιθανές αστοχίες καθώς ούτε ποτέ συμμετείχαμε ούτε μας ζητήθηκε να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία. Τελεία και παύλα…».

Ωστόσο επεσήμανε ότι «…το μόνο που οφείλουμε να εξετάσουμε είναι αν υπάρχει ατομική ευθύνη αυτών που προέβησαν σε εμβολιασμούς, και αφορά μόνο στο βαθμό που κάποιοι εμβολιάστηκαν, σε ολόκληρη την Ελλάδα αναφέρομαι και όχι μόνο στην Καλλιθέα, κάνοντας κάτι προνομιακό για τους ίδιους παραβιάζοντας κάποια διαδικασία. Το μόνο λοιπόν που οφείλουμε να εξετάσουμε είναι αν υπήρξε παραβίαση της διαδικασίας από κάποιους που υπήρξαν μέλη του συνδυασμού μας ή μέλη άλλων συνδυασμών. Αυτό και τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα περί ευθύνης της διοίκησης είναι απλά λαϊκισμός και τίποτα άλλο…».

 Ο ίδιος ανέφερε ακόμη λεπτομέρειες μετά από σχετική επικοινωνία που είχε με τον Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Καλλιθέας, Ξανθίππη Νικολαΐδου, λέγοντας πως: «είχαν προγραμματιστεί 384 εμβολιασμοί εκείνη τη μέρα (σ.σ. 16 Φεβρουαρίου). Προσήλθαν 86. Περίσσεψε ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων. Οι υπεύθυνοι εφάρμοσαν οδηγίες και απευθύνθηκαν σε γενικό πληθυσμό. Αρχικά σε επισκέπτες, ακόμα και περαστικούς, ακόμα και σε ένα δικό τους δίκτυο επαφών. Έχουν εμβολιαστεί 3 δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν έκαναν τίποτα παράτυπο…».

Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Κώστας Ασκούνης

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης αναφερόμενος στα όσα είπε ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, και λίγο πριν αποχωρήσει από την συνεδρίαση τόνισε πως «…θα περίμενα σήμερα ο κ. Δήμαρχος και Β´ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ αντί να κάνει όλες αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις και καταγγελίες να ζητήσει μία δημόσια συγνώμη για το βαρύτατο ατόπημα που διέπραξαν ηγετικά στελέχη της παράταξης του, καταστρατηγώντας την σειρά προτεραιότητας. Θα περίμενα την ίδια ευαισθησία να δείξουν και οι αντιδήμαρχοι που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς, καθώς όταν η πολιτεία θέτει όρους και πρωτόκολλα για τους δημόσιους εμβολιασμούς αυτά δεν μπορούν να παραβιάζονται από δημόσιους λειτουργούς.

Συνεχίζοντας ο κ. Ασκούνης απευθυνόμενος προς τον κ. Δήμαρχο και τον αναπληρωτή δήμαρχο και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Βαγγέλη Μπαρμπάκο ανέφερε πως «…ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, απείλησε την κυβέρνηση πως θα αναστείλει την λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών των Δήμων αν δεν εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής. Ερωτώ λοιπόν, γιατί όταν διαπιστώσατε ότι υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα δεν στείλατε τους εργαζόμενους, παρά μόνο τέσσερεις, ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα όπως απαίτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αλλά προτιμήσατε να εμβολιαστείτε οι ίδιοι και κάποιοι φίλοι σας;

Ακόμη επεσήμανε πως υπάρχει πολιτική ευθύνη λέγοντας πως «…υπάρχει καταστρατήγηση κάθε έννοιας ηθικής και πολιτικής δεοντολογίας. Κάποιοι αθεράπευτα παλαιοκομματικοί αναγόρευσαν την διάθεση των εμβολίων σε αντικείμενο ρουσφετιού και με την στάση τους απαξίωσαν την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν τηρήσατε ούτε τα όσα είπε η ΚΕΔΕ. Σε κάθε μας αναφορά για πρόσθετα μέτρα όταν παρουσιάζεται κάποιο κρούσμα μας λέτε ότι ακολουθείτε τα όσα σας λέει ο ΕΟΔΥ, όταν τα στελέχη σας παραβιάζουν όχι μόνο τα πρωτόκολλα αλλά και τους κανόνες ηθικής εσείς τι κάνετε; Απλά παρακολουθείτε…».

Καταλήγοντας ο κ. Ασκούνης είπε ότι «…κ. Δήμαρχε δεν έχετε το πολιτικό θάρρος ή την στοιχειώδη ευαισθησία να καταδικάσετε απερίφραστα τα όσα έγιναν ούτε να ζητήσετε τις παραιτήσεις τους. Σας καλώ λοιπόν να ζητήσετε τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων σας και να αφήσετε τις δικαιολογίες. Τολμήστε, μην πληγώνετε άλλο το πολιτικό μας σύστημα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι…».

Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωσης»  Γιάννης Βακαλόπουλος

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλλιθέας Γιάννης Βακαλόπουλος ανέφερε πως «…Σε μια περίοδο όπου το ζήτημα της πανδημίας είναι σε έξαρση, σε μια περίοδο όπου ο κόσμος έχει αγανακτήσει από τον εγκλεισμό και την οικονομική κρίση που αυτή έχει επιφέρει, την στιγμή που έχει «ανάψει» η συζήτηση για το πως οι κυβερνήσεις της καπιταλιστικής Ευρώπης και της Αμερικής διαχειρίζονται το ζήτημα του εμβολιασμού ώστε αντί να είναι αγαθό για όλο τον κόσμο αυτό να γίνεται εμπόρευμα από τις γνωστές φαρμακοβιομηχανίες, εμείς συζητάμε στενάχωρα ζητήματα όπως αυτό σήμερα…».

Συνεχίζοντας ο κ. Βακαλόπουλος μίλησε για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το πως διαχειρίζεται τους εμβολιασμούς λέγοντας «…όπως τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό έχουν γίνει λάστιχο, έτσι φαίνεται πως και τα πρωτόκολλα των εμβολιασμών δεν είναι και πολύ καθαρά. Ακούσαμε ότι περίσσεψαν όλα αυτά τα εμβόλια λόγω κακάο και ριπάς, στην Καλλιθέα τώρα και στα Νότια πόση κακοκαιρία να κάνει; Και είναι πρωτόκολλα τώρα να ακούμε ότι μόνο δεν βγήκαν από το εμβολιαστική κέντρο να φωνάζουν με ντουντούκα για το ποιος θέλει να εμβολιαστεί;

Θα έπρεπε τα πρωτόκολλα να είναι πολύ συγκεκριμένα, και ρωτάω δεν θα έπρεπε σε συνεργασία με το εμβολιαστική κέντρο που είναι και στην Καλλιθέα ο Δήμος να είναι σε μια συνεργασία όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα; Να υπάρχει μια λίστα προτεραιότητας από αυτούς που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, πρώτα και κύρια από τους εργαζόμενους του Δήμου. Από ότι φαίνεται όμως δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο ουλτε από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε από τον ΕΟΔΥ…».

Ο κ. Βακαλόπουλος κλείνοντας την τοποθέτηση του επεσήμανε ότι «…Δεν κάνουμε δίκη προθέσεων στα πρόσωπα, εμείς πιστεύουμε ότι όταν έχεις ένα δημόσιο αξίωμα θα πρέχει να πράττεις με περισσότερη σκέψη. Είναι αστοχία αυτό που έγινε και υπάρχει ατομική ευθύνη σε αυτό το ζήτημα. Παρ όλα αυτά δεν θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία όξυνσης ας μείνουμε έξω από τέτοιες αντεγκλήσεις σεβόμενοι τον κόσμο που αγωνιά…».

Επικεφαλής «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Θ. Ψαλιδόπουλος

Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος ανέφερε πως «…οι υγειονομικές αρχές της Καλλιθέας για δικούς τους λόγγους ζήτησαν την συνδρομή του Δήμου Καλλιθέας, και αντί ο Δήμος να παράσχει αυτή την συνδρομή κατά οργανωμένο τρόπο άφησε να το χειριστούν με ατομική αντίληψη τα στελέχη του…»

Ο κ. Ψαλιδόπουλος συνεχίζοντας είπε ότι «…θα ανέμενα αντί μιας αντιδικίας, ο κ. Δήμαρχος να αποσαφηνίσει πως αυτή η ατομική αντιμετώπιση υπήρξε ένα λάθος το οποίο υποβάθμισε τον ρόλο που ο Δήμος πρέπει να διαδραματίζει στην υπόθεση της πανδημίας. Αντιλαμβάνομαι ότι σας είναι δύσκολο να τα βάλλεται με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ωστόσο παραμένει το δεοντολογικό πρόβλημα για το οποίο αποτύχατε να απαντήσετε…»

Για να ολοκληρώσει λέγοντας «…περίμενα μεγαλύτερη πολιτική ωριμότητα από την πλευρά του Δημάρχου και της πλειοψηφίας, στο χειρισμό αυτού του ζητήματος. Δεν ξέρω αν όλες οι πράξεις και οι παραλείψεις πρέπει να οδηγούν σε παραιτήσεις, ξέρω όμως ότι οι ευθύνες πρέπει να αναλαμβάνονται…».

Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Εμιρζάς

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας της δημοτικής παράταξης «Προοπτική Ζωής» Γιάννης Εμιρζάς, ο οποίος πρωτοστάτησε της καταγγελίας για τον εμβολιασμό των στελεχών της διοίκησης του Δήμου Καλλιθέας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «…ο Δήμαρχος έκανε μείζον πολιτικό ζήτημα την απροσεξία των αντιδημάρχων του καλύπτοντας τους. Ζητώ να τοποθετηθούν οι εμπλεκόμενοι και να μας εξηγήσουν με ποιος τρόπο ειδοποιήθηκαν. Να δώσουν εξηγήσεις τι τους έκανε να κρίνουν ότι έχουν περισσότερη ανάγκη το εμβόλιο από τους εργαζόμενους του Δήμου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή…». Στην συνέχεια αναρωτήθηκε «…ποιο είναι το προτέρημα ενός αντιδημάρχου που μπορεί να εμβολιάζετε εκτός πρωτοκόλλου;…» για να καταλήξει λέγοντας πως «…επιλέξατε να βάλλεται τους εαυτούς σας πάνω από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους και αντί να καλύψετε τα κενά του συστήματος εσείς τα αξιοποίησατε. Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι…».

Στην συνέχεια και πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη του κ. Ασκούνη «Προοπτική Ζωής» αποχώρησε και ακολούθησαν οι παρατάξεις «Μια Πόλη στο Δρόμο» η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Καλλιθέας Κορίνα Δαμουλιάνου και μετά την ολοκλήρωση του πρώτου θέματος της Ημερήσιας αποχώρησε και η παράταξη «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας».

Μετά την αποχώρηση της παράταξης «Προοπτική Ζωής» ο επικεφαλής της Κώστας Ασκούνης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

Με την άρνηση των τριών Αντιδημάρχων, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής Δήμαρχος και των άλλων στελεχών της Δημοτικής Αρχής του κ. Κάρναβου να τοποθετηθούν και να δώσουν εξηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους εμβολιασμούς κατά παράβαση της σειράς προτεραιότητας, σημαδεύτηκε η χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.

Η εκκωφαντική σιωπή των τριών Αντιδημάρχων αποδεικνύει την ενοχή τους.

Δυστυχώς, οι έννοιες της δημόσιας συγνώμης ή των παραιτήσεων είναι άγνωστες για τον κ. Κάρναβο και τους Αντιδημάρχους του και αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, η οποία βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Η καταστρατήγηση της σειράς προτεραιότητας των εμβολιασμών από στελέχη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καλλιθέας είναι ενέργεια πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη και προσβολή για τους απλούς πολίτες, οι οποίοι με υπομονή και καρτερικότητα περιμένουν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν.

Η ισονομία, η ισοπολιτεία και η ευθιξία δεν αφορά τους αξιωματούχους και τους προύχοντες πάρα μόνο τους απλούς πολίτες.

Η πλήρης κάλυψη του κ. Κάρναβου προς τους Αντιδημάρχους τον καθιστά πολιτικά υπεύθυνο για πράξεις και ενέργειες που καταστρατηγούν κάθε έννοια αξιοκρατίας, διαφάνειας και κράτους δικαίου.

Ζητήσαμε από τον κ. Κάρναβο να ακολουθήσει το παράδειγμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με παλαιοκομματικές-ρουσφετολογικές αντιλήψεις στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην Ελληνική Κοινωνία ότι δηλαδή υπάρχει άλλος δρόμος, ότι δεν είμαστε «όλοι ίδιοι».

Με την στάση του αυτή ο Δήμαρχος υπονομεύει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η πολιτεία για τον εμβολιασμό των πολιτών με αυστηρούς κανόνες (με σειρά προτεραιότητας, πρωτόκολλα, κ.ά.). Η παραβίαση των κανόνων αυτών από αιρετούς είναι κάτι το οποίο με δριμύτητα έχει στηλιτεύσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της διοίκησης στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα για την κοινωνία αποχωρήσαμε μαζί με άλλους Δημοτικούς Συμβούλους από την συνεδρίαση.

Τι απαντά ο Δήμος Καλλιθέας

Σχετικά με το θέμα του έκτακτου εμβολιασμού που έχει προκύψει στο Κέντρο Εμβολιασμού Καλλιθέας διευκρινίζουμε τα εξής :

Ο Δήμος Καλλιθέας ουδεμία σχέση έχει με την διαδικασία επιλογής της λίστας πολιτών που εμβολιάζονται, αφού απολύτως υπεύθυνο για αυτό είναι το Υπουργείο Υγείας και οι κατά τόπους υπηρεσίες του.

Την προηγούμενη Τρίτη τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Καλλιθέας ειδοποιήθηκαν από τους υπεύθυνους του Κέντρου Υγείας, ότι λόγω του χιονιά, δεν υπήρξε η αναμενόμενη προσέλευση πολιτών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν εμβόλια λόγω του μικρού χρόνου «ζωής» τους.

Ζητήθηκε από τα Δημοτικά Ιατρεία να ενημερώσουν το προσωπικό τους για την δυνατότητα να κάνουν εκτάκτως εμβόλια και πράγματι, την επόμενη ημέρα εμβολιάσθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι.

Απευθυνόμενοι ακολούθως προς την υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Καλλιθέας ενημερωθήκαμε ότι μετά την μη προσέλευση πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών και εν όψει του ορατού κινδύνου να χαθούν εμβόλια, εφάρμοσαν σχετικές οδηγίες και απευθύνθηκαν σε γενικό πληθυσμό, με μόνο κριτήριο την ηλικία (πάνω από 18) και την δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και επίσκεψης για εμβολιασμό.

Απευθύνθηκαν σε επισκέπτες του Κέντρου Υγείας Καλλιθέας αλλά και σε επαφές που είχαν οι ίδιοι ή το προσωπικό τους.

Έτσι εμβολιάσθηκαν περίπου 300 πολίτες της Καλλιθέας και ανάμεσα σε αυτούς υπήρξε και ένας ελάχιστος αριθμός Δημοτικών Συμβούλων.

Για εμάς οι εξηγήσεις είναι επαρκείς και δεν τίθεται ζήτημα ατομικής ευθύνης εκ μέρους αυτών που εμβολιάσθηκαν σε όποια δημοτική παράταξη και αν ανήκαν.

Ζητάμε όμως, να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και να είναι διαθέσιμη κάθε πληροφορία για το ζήτημα εκ μέρους των υπευθύνων γιατί πρόκειται για ένα άκρως ευαίσθητο θέμα για τους πολίτες.»

Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τα εμβόλια

Για τους εκτός σειράς εμβολιασμούς, γενικότερα ανα την επικράτεια συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στην Καλλιθέα, κατέθεσαν σχετική ερώτηση τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για «πρόγραμμα εξυπηρέτησης ημετέρων»και για «οργή ολόκληρη της κοινωνίας», αντίστοιχα.

Την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν 42 βουλευτές με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας, Δώρας Αυγέρη, ενώ αυτή του ΚΙΝΑΛ οι Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, Ανδρέας Πουλάς, Ευαγγελία Λιακούλη, Χάρης Καστανίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Comments are closed.