Γ. Πατούλης: Ποτέ δεν ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για την Ανάπλαση του Φαληρικού όρμου

0
436

Με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» συνεχίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών ο κύκλος των Workshops για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων από την Περιφέρεια

Την πεποίθηση πως το ΕΣΠΑ μπορεί να μετατραπεί σε πολλαπλασιαστή ισχύος για κάθε πόλη της Αττικής, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά την τοποθέτησή του στο workshop για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου.

Το δεύτερο workshop που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών, παρουσία Δημάρχων του Νότιου Τομέα, εντάσσεται στον κύκλο των σχετικών θεματικών ημερίδων με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου»  που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, και θα ολοκληρωθεί, στη Δυτική Αττική στις 28 Ιουλίου. 

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στη σειρά έργων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια στους Δήμους του Νότιου Τομέα, εστίασε στο εμβληματικό έργο της αστικής ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, στη συμμετοχή της Περιφέρειας στα έργα ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας από την Καλλιθέα έως και τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Αναφερόμενος στο εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου διευκρίνισε πως δεν υπήρξε ποτέ εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  από ίδιους πόρους της Περιφέρειας για το έργο. «Αυτό το έργο για να υλοποιηθούν όλες οι φάσεις του, απαιτούνται πάνω από 400 εκ.€. Τα χρήματα αυτά ποτέ δεν υπήρχαν στο ταμείο της Περιφέρειας στο σύνολό τους. Ποτέ. Απλά κάποιοι ξεκίνησαν ένα έργο, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες μελέτες, χωρίς να έχουν τα χρήματα, ελπίζοντας ότι στην πορεία θα τα έβρισκαν, άγνωστο από πού και πως. Τι κάναμε εμείς; Το αυτονόητο. Καταρχήν κάναμε κανονικές μελέτες. Για να δούμε τι πραγματικά χρειάζεται για να τελειώσει η πρώτη φάση και πόσο τελικά αυτή θα κοστίσει. Κι ήρθαμε αντιμέτωποι με την πρώτη αλήθεια. Χρειαζόμασταν όχι 75 εκ. που είχε συμβασιοποιηθεί το έργο, αλλά πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ. Για την πρώτη μόνον φάση. Ενώ έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε τα χρήματα και για τις επόμενες φάσεις. Αναζητήσαμε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Δηλαδή Ευρωπαϊκούς πόρους. Κάναμε αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), με τα Υπουργεία. Ενώ παράλληλα, τρέχαμε μέσα σε περίοδο πανδημίας να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η πρώτη φάση. 

Σχετικά με το πως προχωράει το χρονοδιάγραμμα του έργου ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Που βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση , στο σύνολό της σχεδόν, όσον αφορά την οδοποιία και τα αντιπλημμυρικά. Στο ερώτημα πότε θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη δημοπράτηση της επόμενης φάσης, θα σας πω με ειλικρίνεια, πολύ σύντομα. Σήμερα που μιλάμε βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους  Jaspers (Τεχνικοί Σύμβουλοι της ΕΤΕΠ), προκειμένου να εγκρίνουν τις συνταχθείσες μελέτες που διασφαλίζουν το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου,  το οποίο είναι απαιτητό για να προκρίνουν την χρηματοδότηση του. Θεωρώ ότι είμαστε στην τελική ευθεία. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή την ένταξη του συνόλου του έργου (Α και Β Φάση), στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζουμε την επιστροφή 115 εκ. € (ίδιοι πόροι που δαπανήθηκαν στην Α’ φάση) στο ταμείο της Περιφέρειας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για έργα ανάπτυξης προς τους Δήμους της Αττικής».

Σε αυτό το σημείο ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως στο αμέσως προσεχές διάστημα η ειδική Υπηρεσία του ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα εκδώσει πρόσκληση προς την Περιφέρεια Αττικής, για τη χρηματοδότηση της Α’ και Β΄ Φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. 

Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη για τον Νότιο Τομέα

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε ακόμη ότι για τη διοίκηση της Περιφέρειας τα ζητήματα αντιπλημμυρική προστασίας είναι σε προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως «για πρώτη φορά, πέραν από τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται στους Δήμους του Νότιου Τομέα, υπάρχει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου της περιφερειακής ενότητας, με βάση τα νέα δεδομένα, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Πολυτεχνείο». «Με βάση την πρόταση αυτή προχωράμε σε έναν νέο σχεδιασμό παρεμβάσεων , πέραν των 9 έργων που έχουν ήδη γίνει ή εκτελούνται σήμερα η πρόκειται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα, με προϋπολογισμό 23 εκ. ευρώ περίπου Διεκδικούμε πόρους για πρόσθετα  έργα, που θα θωρακίσουν την ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε οι πολίτες της Νότιας Αθήνας να αισθάνονται ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους κι αυτό θα τους το διασφαλίσουμε», ανέφερε.  

Στόχος μας μία ολιστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων «Στο σχεδιασμό μας είναι η κάθε περιφερειακή ενότητα θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί και τίποτα παραπάνω. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική, ούτε μια χωματερή, και να μην θάβονται καθόλου σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα. Στο σχέδιό μας είναι να κλείσει η Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργήσουμε εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, σε κάθε Δήμο, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας ,αλλά και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής. Σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα του Νότιου Τομέα τόνισε πως ήδη το προηγούμενο διάστημα έχουν μοιράσει και στους 8  Δήμους μέσω του ΕΔΣΝΑ, και χωρίς κόστος για  δήμους και πολίτες, 21 καφέ απορριμματοφόρα και 3500 καφέ κάδους, για να λειτουργήσει χωριστό σύστημα συλλογής βιοαποβλήτων.

Τι ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου

Η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Δ. Νάνου στην ομιλία της μεταξύ άλλων πως ο Νότιος Τομέας Αθηνών πρωταγωνιστεί και αυτός στο μωσαϊκό αναπτυξιακού και επενδυτικού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά μήκος της παράκτιας ζώνης και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: « Βλέπουμε την εξέλιξή του σε πρότυπο ανάπτυξης, σε οργανωμένο πόλο έλξης με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, που ενδέχεται να συγκεντρώσει πάνω του την κοινωνική και οικονομική ζωή της Αττικής, σε κόμβο γαλάζιας οικονομίας, με διεθνή εμβέλεια. Στη συνέχεια η κα Νάνου και αναφερόμενη στα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στην περιοχή εστίασε στην ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου στο μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, στις Μαρίνες Φλοίσβου, Αλίμου, Αγίου Κοσμά, Γλυφάδας, αλλά και στη δημιουργία ενιαίου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων από το ΣΕΦ μέχρι τα Αστέρια Γλυφάδας, συνολικού μήκους 22 χλμ. που θα ενοποιεί λειτουργικά την παράκτια ζώνη. «Όλα αυτά τα έργα αλλάζουν την εικόνα της Περιφέρειας Αττικής και της Ενότητας Νοτίου Τομέα, χωρίς όμως να χαθεί η ταυτότητά της», σημείωσε κλείνοντας. 

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος και η Αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου. Παρόντες στην Ημερίδα ήταν οι Δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου. Τον Δήμο Καλλιθέας εκπροσώπησαν ο αναπληρωτής δήμαρχος Βαγγέλης Μπαρμπάκος, οαντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Παπαθανάσης, και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Νικολακόπουλος,τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης εκπροσώπησε ο Αντώνης Αντωνόπουλος Γενικός Γραμματέας και ο Βασίλης Κρητικός Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

Παρόντες ήταν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χ. Θεοδωρόπουλος, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Ν. Σμύρνης Μ. Χρηστάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αγ. Δημητρίου Αναστάσιος Αδαμόπουλος και Βασίλειος Κουτσοβασίλης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαίρη Βιδάλη,  Αδαμοπούλου Γεωργία και Γρηγορίου Ηλίας, ο Διευθυντής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Χ. Πασβαντίδης και εκπρόσωποι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων. 

Comments are closed.