Από την Θεά Αθηνά… στην Ευρωπαία του 20ου αιώνα

0
781

Τα παράπονά σας στην Παλλάδα, είπαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στις γυναίκες της πόλης, μετά την εκλογή της θεάς Αθηνάς ως προστάτιδας της Αθήνας. Άστραψε και πλημμύρισε την πόλη ο Ποσειδώνας, από τα νεύρα του, όταν έχασε από μια θεά και δεν έλεγε να ησυχάσει. Τρικυμίες, πλημμύρες, χαλασμός, τι να κάνουν και οι άνδρες; άλλο, που δεν ήθελαν…Τιμώρησαν τους πολίτες γένους θηλυκού της Αθήνας, αφαιρώντας όλα τους τα δικαιώματα. Πέρασαν χρόνια και καιροί και το γινάτι των ανδρών παρέμενε, μια χαρά ήρθε και βόλεψε ! Κι η Γυναίκα ; Καλή για μάνα, σύζυγος, εργαζόμενη, κυρίατου σπιτιού, αλλά όχι Πολίτης!

Κάτι πήγε να γίνει στην Γαλλική Επανάσταση, με τις Γυναίκες να αγωνίζονται, να πολεμούν και να διαδηλώνουν δίπλα στους άνδρες, αλλά όταν ήρθε η ώρα των δικαιωμάτων, οι Γυναίκες δεν αναφέρθηκαν στα Συντάγματα και δεν αναγνωρίστηκε ο ρόλος τους. Στην ίδια χώρα, πρέπει να ξημερώσει η 21η Οκτωβρίου του 1945, για να ψηφίσουν οι γαλλίδες στις εθνικές εκλογές !

Η υπόλοιπη Ευρώπη είχε ξεκινήσει νωρίτερα, με πρώτη χώρα την Φινλανδία,  που έδωσε δικαίωμα στις γυναίκες, το 1906. Μάλιστα στις εκλογές του Μαρτίου του 1907, 19 γυναίκες εξελέγησαν στην βουλή. Προηγήθηκαν βέβαια οι γενικές απεργίες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου του 1905, που έδωσαν στις γυναίκες το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκλέγουν και να εκλέγονται.

Η Νορβηγία ακολούθησε το 1913 και η Δανία το 1915. Κοντά στο τέλος του πολέμου και μέχρι το 1920, το δικαίωμα ψήφου απέκτησαν οι γυναίκες της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, της Σοβιετικής Ένωσης, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας. Φαίνεται, ότι ο πρώτος μεγάλος πόλεμος της ανθρωπότητας, ανέτρεψε πολλά κατεστημένα και αναγνώρισε την θέση της Γυναίκας στην Πολιτεία.

Στην Ελλάδα, οι Γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 1934, αλλά για να ψηφίσουν σε βουλευτικές εκλογές έπρεπε να περάσουν ακόμα 22 χρόνια, αφού ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Στην Κύπρο οι γυναίκες ψήφισαν με την ανεξαρτησία της χώρας μόλις το 1960, μαζί με το καθολικό δικαίωμα ψήφου, όλων των Κυπρίων.

Στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης σχεδόν τελευταίες, φτάνουν στις κάλπες οι Ελβετίδες, που ψηφίζουν για πρώτη φορά το 1971, ενώ το 1991 μισό εκατομμύριο γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν για την θέση τους στην χώρα, μια που μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία γυναίκα στην κυβέρνηση της Ελβετίας και δεν είχε θεσμοθετηθεί η άδεια μητρότητας. Εξάλλου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε μόλις ζητήσει από το Απεντσέλ, το τελευταίο καντόνι της Ελβετίας όπου οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν, να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία. Ενώ στις 14/6/2019 οι Ελβετές καλούνται να απεργήσουν ή να απέχουν από τις οικιακές εργασίες, προκειμένου να διαδηλώσουν ντυμένες στα μωβ για να διαμαρτυρηθούν για τους απαράδεκτα αργούς ρυθμούς με τους οποίους βαίνει η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα.

Έτσι ο 21ος αιώνας βρίσκει τις Ευρωπαίες σε καλύτερη θέση από τους προηγούμενους αιώνες, αλλά ακόμα βέβαια πολύ πίσω στην κατάκτηση των ανώτατων πολιτειακών αξιωμάτων, μια που πολύ λίγες έχουν φτάσει μέχρι την προεδρία της χώρας τους. Ας μην ξεχνάμε, πως τα ουσιαστικά «κατάκτηση» και «πρόκληση» είναι γένους θηλυκού !

Πηγές : E-DAILY.GR, MENTALITY10.COM, iefimerida.gr

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέζο:  

Στέλλα Γεωργίου 

Παναγιώτης Ντάβαρης

Comments are closed.