Αλ.Τσίπρας: Χιλιάδες επιχειρηματίες ξεκρέμαστοι και χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία αν δεν δοθούν λύσεις…

0
622

Κατά την εισήγησή του στην τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων από το χώρο της εστίασης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στην πρόσκληση να κουβεντιάσουμε. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία δεδομένου ότι θεωρούμε πως στη δεύτερη φάση της πανδημίας, με την σταδιακή επανεκκίνηση, δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα, προβλήματα, δυσκολίες, στις οποίες πρέπει να δοθεί ο λόγος στους ανθρώπους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή με πολύ μεγάλες πληγές. Και αναφέρομαι στις οικονομικές ζημιές που προκάλεσε η πανδημία και κυρίως στο χώρο της εστίασης. Ένας χώρος που, παρά την κρίση, κατάφερε να σταθεί όρθιος, τα τελευταία χρόνια με κάποιες προσπάθειες σημαντικής, ελάφρυνσης, φοροελάφρυνσης, κυρίως πέρυσι τέτοιον καιρό, που κατάφερε να έχει μια ελπίδα και προοπτική, και ήρθε τώρα η υγειονομική αυτή κρίση και δημιουργεί ένα πλήγμα ανεπανόρθωτο, ένα πλήγμα πολύ μεγάλο.

Νομίζω ότι θα πρέπει να ψάξουμε γρήγορα να βρούμε τις λύσεις απέναντι στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ιδίως τώρα που ξεκινάει σιγά-σιγά η επανεκκίνηση της δραστηριότητας, χωρίς όμως να υπάρχει ένας σχεδιασμός, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τα σταθερά πρωτόκολλα τα υγειονομικά, χωρίς να υπάρχει μια απάντηση για το πού θα εξυπηρετείται ο κόσμος εφ’ όσον τα πρωτόκολλα αυτά απαγορεύουν την ύπαρξη των τραπεζοκαθισμάτων όπως ήταν πριν και κυρίως χωρίς σχέδιο για την οικονομική στήριξη των απωλειών αυτών των επιχειρήσεων. Γιατί ως επί το πλείστον είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αυτή η παύση των εργασιών για δύο και πλέον μήνες τους στερεί τη δυνατότητα ακόμα και από το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης, ενώ πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τις τράπεζες και προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνεπώς θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε ένα σχέδιο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ξαναπάρουν μπρος σιγά-σιγά, με την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής.

Δυστυχώς η αίσθησή μας σήμερα είναι ότι αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει. Γνωρίζετε ότι εμείς εγκαίρως, εδώ και δυο μήνες, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση της μεγάλης οικονομικής παρακαταθήκης των 37 δις από το μαξιλάρι, ώστε τώρα σε μια ώρα ανάγκης να δοθεί ρευστότητα προκειμένου να στηριχτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας και ταυτόχρονα να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης μέσα από ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης καθώς και ένα ευρύτερο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας τα 12 δις της ρευστότητας της ΕΚΤ.

Δυστυχώς δεν βλέπουμε τίποτε απ’ αυτά να έχει προχωρήσει. Βλέπουμε μια κατάσταση θεσμοθέτησης μισής εργασίας μέσα από την εκ περιτροπής εργασία και χρηματοδότηση αναστολής της εργασίας και όχι της συνέχισης της απασχόλησης.

Αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις αν συνεχιστεί με ραγδαία αύξηση της ανεργίας αλλά και λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Οι προβλέψεις όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών μας δείχνουν ότι η εικόνα θα είναι χειρότερη από την ύφεση της πιο δύσκολης στιγμής της κρίσης που περάσαμε, δηλαδή χειρότερη από το ΄11, που ήταν 9%, τώρα λένε ότι θα είναι πάνω από 9,7%, άλλοι λένε 10%, άλλοι παραπάνω.

Άρα λοιπόν πρέπει να βρεθούν και να δοθούν σύντομα απαντήσεις για αυτόν τον κόσμο, διότι πολύ φοβάμαι ότι σε λίγους μήνες, αν όχι σε λίγες μέρες, θα βρισκόμαστε με χιλιάδες επιχειρηματίες ξεκρέμαστους και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Και, τέλος, θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις σας σε σχέση και με την ευελιξία που προτείνεται για τα τραπεζοκαθίσματα στο δημόσιο χώρο. Ωστόσο θέλω να πω ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια για να μην στηριχθούν με ρευστότητα και με ελαφρύνσεις, φοροελαφρύνσεις οι επιχειρήσεις. Είναι λύσεις που πρέπει βεβαίως να δοθούν με σχέδιο, στο πλαίσιο αυτό όπου δεν θα δημιουργείται και μια λογική καταπάτησης δημόσιων χώρων σε βάρος των πολιτών.

Ωστόσο εγώ επιμένω ότι το κρίσιμο είναι η οικονομική ενίσχυση, η στήριξη της εργασίας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ένα γενναίο πρόγραμμα εγγυοδοτήσεων, μικροπιστώσεων για την μικρή και μεσαία επιχείρηση.

Θέλω όμως να ακούσω τις δικές σας προτάσεις».

Comments are closed.