Έλαμψε η πνευματική προσφορά του Γιάννη Χατζίνη – Κοινή διαπίστωση η συμβολή της Δρ Α. Αθανασακοπούλου

0
655

Σε μια μοναδική πολιτιστική βραδιά, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Καλλιθέας Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2021,  παρουσιάστηκε το βιβλίο της Καλλιθεάτισσας Δρ. Αγγελικής Αθανασακοπούλου Στη σκιά της παλίρροιας – Γιάννης Χατζίνης – Το πορτρέτο του πολίτη και , κριτικού από τις εκδόσεις ΠΙΤΣΙΛΟΣ στον χώρο πολιτισμού και νεολαίας του Δήμου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων).

Με την έναρξη της εκδήλωσης, ο συντονιστής της και Εντεταλμένος Λέκτορας κ. Χάρης Μπουμπαγιατζόγλου ανέγνωσε το μήνυμα του Δημάρχου Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρου Λυμπέρη, καθώς ο εν λόγω Δήμος στήριξε οικονομικά μαζί με τον Δήμο Καλλιθέας την έκδοση αντιτύπων που θα γίνουν δωρεά σε μεγάλες βιβλιοθήκες της χώρας και σε σχολικές μονάδες των Δήμων τους.

«(…) Ευχαριστούμε την αξιόλογη και χαρισματική συγγραφέα κα Αθανασακοπούλου Αγγελική που με περισσή φροντίδα, έμπνευση και αγάπη μοιράστηκε μαζί μας την πνευματική προσφορά του Γιάννη Χατζίνη, μιας προσωπικότητας πολυσχιδούς δυναμικής και δραστήριας που μόνο περήφανους μπορεί να κάνει τους δημότες μας και την ιδιαιτέρα του πατρίδα, τον Μαραθόκαμπο Σάμου». 

​Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μια πρωτότυπη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στο βίο και το έργο του Γιάννη Χατζίνη, με τη χρήση πλήθους πηγών, ορθής μεθοδολογίας και εμπεριστατωμένης έρευνας από την πλευρά της συγγραφέως. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι ποσοτικές αναλύσεις της συγγραφέως και τα στατιστικά δεδομένα που εξάγονται από αυτές».

​Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καλλιθέας κ. Λάζαρος Λασκαρίδης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αυτή η πόλη, η δική μας πόλη, έχει ιστορία! Και δεν το λέμε αυτό από την κεκτημένη ταχύτητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γηγενών αλλά από την ανάγνωση της πραγματικότητας. Μιας ανάγνωσης που, δυστυχώς όμως, νοσεί λόγω της περιορισμένης βιβλιογραφίας. Και σε αυτή την ανάγνωση έρχεται να συμβάλλει απόψε η Αγγελική Αθανασακοπούλου με το έργο της για τον Καλλιθεάτη Γιάννη Χατζίνη». 

​Τη σκυτάλη παρέλαβε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Δήμαρχος του Δήμου Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης. Ο τελευταίος συνεχάρη τη συγγραφέα και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της διδακτορικής διατριβής της για τη συμβολή τους στην ανάδειξη της πνευματικής παράδοσης της Καλλιθέας. Επιπροσθέτως, στάθηκε σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Γιάννη Χατζίνη (συμμετοχή στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στον Πνευματικό Κύκλο Καλλιθέας). Κοντά σε αυτά, αναφέρθηκε και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιάννη Χατζίνη στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου Καλλιθέας. Ευχήθηκε, μάλιστα, και άλλοι νέοι επιστήμονες να μελετήσουν συστηματικά και άλλες εμβληματικές προσωπικότητες που συνιστούν κεφάλαια της ιστορίας της πόλης μας.

​Τέλος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος διαπίστωσε ότι η εν λόγω έκδοση μπορεί να κριθεί επιτυχημένη, καθώς συνέβαλε στην κινητοποίηση των πολιτικών δυνάμεων της Καλλιθέας, όπως απέδειξε η ανταπόκρισή τους στην πρώτη παρουσίασή της.

​Η πρώτη από τους ομιλητές ήταν η Λογοτέχνης και Πρόεδρος του Νέου Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας κα Χρυσάνθη Κακουλίδου, η οποία κατέθεσε μεταξύ άλλων τη μαρτυρία της για τις διαδικασίες συγκρότησης του Νέου Πνευματικού Κύκλου μετά τον θάνατο του Γιάννη Χατζίνη.

​Η δεύτερη ομιλήτρια, η καθηγήτρια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της (Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.) κα Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για έναν διανοητή που δεν προσκολλάται σε κάποια φιλοσοφική θεωρία, παρότι ασπάζεται την αρχή του ψυχικού ντετερμινισμού. Η αξιοποίηση της Ψυχαναλυτικής θεωρίας, τάση που ακολουθούν και άλλοι κριτικοί της εποχής του στην προσπάθειά τους να προσδώσουν στη Λογοτεχνική Κριτική επιστημονικό κύρος, οδηγεί στη συγγραφή κριτικών σημειωμάτων μέσα στα οποία φαίνεται η πρόθεση του συγγραφέα να διεισδύσει στην ψυχή των λογοτεχνών χωρίς δογματισμούς και να ερμηνεύσει τα έργα τους σύμφωνα με τους παράγοντες που την καθορίζουν.

​Η επόμενη τοποθέτηση έγινε από τον Διδάκτορα Ιστορίας κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι η Καλλιθέα ανήκε στα 3Κ της Εθνικής Αντίστασης με αφορμή το περιεχόμενο της διατριβής. Το γεγονός ότι και οι τρεις γειτονιές υπέστησαν τα αντίποινα του κατακτητή υποδηλώνει την έντονη αντιστασιακή τους δράση, γεγονός που συνέδεσε και με την πληθυσμιακή τους σύνθεση. Ωστόσο, διέκρινε την Καλλιθέα από τις άλλες δύο γειτονιές, γιατί σε αυτήν δεν ζούσε μόνο η εργατική τάξη, αλλά υπήρχαν και αστοί.

​Τέλος, η καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, κα Γραμματική Κάρλα προσέθεσε μεταξύ άλλων: « Η πρώτη γνωριμία μου με την κυρία Αθανασακοπούλου έγινε μέσω του ανιψιού του Γιάννη Χατζίνη, Νίκου. Η πληροφορία ότι η δραστήρια κοπέλα με το έξυπνο βλέμμα ήθελε να ασχοληθεί με το αρχείο του Γιάννη Χατζίνη και την ανάδειξη του έργου του με ενθουσίασε.

{…}Ξεδιπλώθηκε μπροστά μου ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής πορείας του νησιού μου, της Σάμου, και αναδείχτηκε το μπόλιασμα και η μετουσίωση αυτής της πορείας στο λογοτεχνικό και πολιτικό στίβο της Αθήνας, που διαμόρφωσε πνευματικούς ταγούς της Ελλάδας, όπως τον Γιάννη Χατζίνη».

Ακολούθησε μία σύγχρονη αέρινη χορογραφία που οι κινήσεις του σώματος μετουσίωναν τη διάθεση του ανθρώπου να συνεχίσει να πορεύεται στη ζωή, κουβαλώντας τα τραύματα χαμένων ονείρων και προσδοκιών. Οι νέοι του Μεσοπολέμου είδαν τα όνειρά τους να καίγονται στις στάχτες των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, ανασυγκροτήθηκαν αναζητώντας νέες πυξίδες ζωής. 

Κατόπιν, η φιλόλογος και υποψήφια διδάκτωρ Αθανασακοπούλου Σοφία–Ειρήνη σημείωσε ότι για την ταινία «Γιάννης Χατζίνης (1899-1975): Οι σταθμοί της ζωής του και ο άρτος της τέχνης του» αξιοποιήθηκαν τεκμήρια από το αρχείο του Γιάννη Χατζίνη, οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ, κινηματογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, φωτογραφικό αρχείο φορέων, όπως της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, οργανωμένων συλλογικοτήτων της Καλλιθέας, όπως του Νέου Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας και του Ανοιχτού Φιλοσοφικού Σχολείου Καλλιθέας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η προβολή της γίνεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς-επιμορφωτικούς σκοπούς. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλλιθέας Γιώργος Καλαμπαλίκης – Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  Αθηνά Εξάρχου, Παναγιώτης Γαλανόπουλος, Βασίλης Παπαχρήστος, Νίκος Ηλιάδης, Ανέστης Φωτόπουλος, Παναγιώτης Γεωργούσης, Θεόδωρος Παπαθανασόπουλος, Έλενα Αυγερινού, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Αναστασιάδης και Αντωνία Γρυπάρη, η Πρόεδρος των Απανταχού Μαραθοκαμπιτών Σάμου Αγγέλα Χατζίνη, ο συγγραφέας και Πρόεδρος του Ανοιχτού Φιλοσοφικού Σχολείου Δημήτρης Ντούσας, η κα Γεωργία Χαριτίδου – Επιτ. Διευθύντρια Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας και μάχιμοι εκπαιδευτικοί της Δ’ Αθήνας.  

Comments are closed.