Ύστατο Χαίρε για τον Γιώργο Κυριόπουλο

0
763

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων τελέστηκε το πρωί (Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023), η εξόδιος ακολουθία του πρώην Δημάρχου Καλλιθέας Γιώργου Κυριόπουλου.

φωτό   Ανδρέας Ανδρεόπουλος

Εν μέσω φίλων και παλαιών συνεργατών αλλά και με την παρουσία του Δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου του πρώην Δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας Κωνσταντίνου Ευσταθίου ειπώθηκε το ύστατο χαίρε στο Δήμαρχο Γιώργο Κυριόπουλο.

Σύσσωμη η οικογένεια του Γιώργου Κυριόπουλου με τη σύζυγο του Φρόσω και τις κόρες του Λουκία και Ρενάτα, εμφανώς καταβεβλημένες, αποχαιρέτησε το δικό τους άνθρωπο το σύζυγο, πατέρα και φίλο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Ευσταθίου ανάγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας, αφού έλαβε υπόψη του:

 1. Την πιο πάνω εισήγηση του κου Δημάρχου.
 2. Την αριθ. 8/2023 (9ΦΛ4ΩΕΚ-16Θ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
 3. Την κήρυξη πένθους την Παρασκευή 21 Ιουλίου ημέρα της εξόδιου ακολουθίας και αναστολή όλων των εκδηλώσεων την συγκεκριμένη ημέρα. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα Δημοτικά Καταστήματα.
 4. Η κηδεία του εκλιπόντος να γίνει δημοτική δαπάνη σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 140 του Ν. 3463/06 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και με το ποσό των 3.000,00 ευρώ.
  3
 5. Να παραχωρηθεί τάφος στο Δημοτικό Κοιμητήριο.
 6. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.
 7. Να αποσταλεί στεφάνι από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
 8. Την μετονομασία του Δημοτικού Κέντρου Υγείας σε «Δημοτικό Κέντρο Υγείας
  Δημάρχου Γεώργιου Κυριόπουλου» και την τοποθέτηση προτομής στον αύλειο χώρο του κτιρίου.

Αναλυτικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος μεταξύ άλλων ανέφερε: 

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο Καλλιθεάτη, τον Δήμαρχο Γιώργο Κυριόπουλο.

Είχα την τιμή να τον γνωρίζω πολύ καλά προσωπικά και οι συμβουλές του ήταν πάντοτε πολύτιμες.Ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος για εμένα, ιδιαίτερα στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Με επηρέασε δε αποφασιστικά και σε πολύ προσωπική μου απόφαση.

Ο Γιώργος Κυριόπουλος ήταν ένα προοδευτικό μυαλό.Είχε όραμα για την Καλλιθέα καθώς θα έλεγα ότι «έβλεπε την πόλη από ψηλά» Απέφευγε την μικροπολιτική και την σκανδαλολογία, διαλέγοντας την πολιτική και το διάλογο ακόμη και σε φορτισμένους καιρούς

Μιλούσε και συμπεριφέρονταν πάντοτε με ευπρέπεια. Ως Δήμαρχος Καλλιθέας από το 1990 έως το 1998 διοίκησε με υπευθυνότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία.

Κατά τη θητεία του εγκαινίασε σημαντικές κοινωνικές δομές,  όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας, κατασκεύασε τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κέντρου Υγείας ενώ, μετέτρεψε το ανοιχτό θεραπευτικό πρόγραμμα «Θησέας» για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σε φορέα. Δομές που λειτουργούν με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Δεν θα ξεχάσω όταν πριν εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος, στα μέσα της δεκαετίας του 90, παρακολούθησα το Αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσε στους Αργοναύτες Κομνηνούς. Ήταν ίσως η σπουδαιότερη συζήτηση για το μέλλον της Καλλιθέας που έχει γίνει μέχρι σήμερα. 

Ο Γιώργος Κυριόπουλος υπηρέτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας από το 1986 έως και το 2001.

Είχε διακριθεί σε σημαντικές διευθυντικές θέσεις όπως Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου,  Πρόεδρος της ΑΕΚ, Πρόεδρος στα «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών» αλλά και μέλος των  Διοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζα της Ελλάδος, του Ωνασείου, κ.α.  

Ήταν επίσης μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, το 1974 και υποψήφιος βουλευτής. Τίμησε την κάθε θέση που ανέλαβε και αποχώρησε από την κάθε μία με θετικό απολογισμό.Η μεγάλη αξία όμως δεν βρίσκεται στις θέσεις τις οποίες είχε αλλά στο ήθος και τον χαρακτήρα του.Χαρακτήρας καθαρός, έντιμος, έτοιμος να προσφέρει, αγαπούσε την Καλλιθέα και τον συνάνθρωπο.

Έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού από όλους. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Ίσως, από τα μεγαλύτερα  ηθικά αγαθά που μπορεί να κερδίσει κάποιος.

Δικό μας χρέος είναι να κρατήσουμε το παράδειγμά του και να το διδάξουμε στις νέες γενιές, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες εποχές.

Για αυτό  και το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ύστερα από εισήγησή μας αποφάσισε ομόφωνα, να δώσει το όνομα του Γιώργου Κυριόπουλου στα Δημοτικά Ιατρεία στα οποία θα τοποθετηθεί και η προτομή του ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.

Αγαπητή Φρόσω, αγαπητή Ρενάτα, αγαπητή Λουκία, καλό αντίο στον αγαπημένο σας.

Ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Ασκούνης αναφερόμενος στον Γιώργο Κυριόπουλο μεταξύ άλλων τόνισε :

Με ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα ο Δήμος Καλλιθέας αποχαιρετά το δήμαρχο Γιώργο Κυριόπουλου. 

Ο Γιώργος Κυριόπουλος υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα προσωπικότητα που άφησε το αποτύπωμα της δυνατά στην ιστορία της πόλης. Συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη της πόλης μας. 

Γεννήθηκε το 1938 σε μία δύσκολη και τεταμένη πολιτικά περίοδο η οποία αργότερα προσδιόρισε και επηρέασε την πολιτική ταυτότητα. Άνθρωπος με βαθιά προοδευτικές απόψεις και θέσεις εντάχτηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του.

Υπήρξε το 1975 υποψήφιος Βουλευτής στη Φθιώτιδα και ενω υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Κυριόπουλος σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και από νωρίς λειτούργησε τις δικές του επιχείρησης. Καταξιωμένος επιχειρηματίας στο χώρο εξελέγη πρόεδρος του   βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών το 1082 και παρέμεινε στη θέση μέχρι το 1996.

Υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος του επιμελητηρίου και με όλες του τις δυνάμεις πάλεψε για την ανάπτυξη και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Υπήρξε πρόεδρος των Κ.Α.Ε. (αφορολόγητα) δημιουργώντας τα duty free καθιστώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της Α.Ε.Κ. 

Το 1986 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής του Συνδυασμού «Αλλαγή – Δημοκρατική Συνεργασία». Δήμαρχος εξελέγει το 1990 και το 1994 μεταφέροντας στο Δήμο την μεγάλη εμπειρία που είχε σε μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις. Εφάρμοσε σύγχρονες μεθόδους διοίκησης ώστε να γίνει ο Δήμος λειτουργικός και αποτελεσματικός στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συχνά μας έλεγε ότι ο Δήμος οφείλει να παράγει έργο και να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Πίστευε ότι προτάσεις και λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα των Δήμων θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής και έργα των Δήμων θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Ήταν άνθρωπος της δράσης και του αποτελέσματος. Μας τόνιζε με έμφαση ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζεται σκληρή και μεθοδική δουλειά.

Ο Γιώργος Κυριόπουλος συνέχισε και επέκτεινε το έργο όλων των Δημοκρατικών Διοικήσεων της μεταπολίτευσης που αγωνίστηκαν για ένα προοδευτικό και ριζοσπαστικό Δήμο στη υπηρεσία του πολίτη.

Επί θητείας του ξεκίνησε το μεγάλο έργο της μηχανοργάνωσης του Δήμου. Το πρώτο μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Δήμου μας.

Το 1993 δημιούργησε το Σωματείο «Θησέως» για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Το 1995 ίδρυσε το Δημοτικό Ωδείο, και το 1996 το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας.

Επί δημαρχείας του δημιουργήθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», τα δημοτικά Ιατρεία. Ασχολήθηκε συστηματικά με την αποχώρηση του Ιπποδρόμου και την μετατροπή του σε χώρο πρασίνου. Τέλος η οργανωμένη και συντονισμένη αντίδραση του Δήμου απέναντι στην κατασκευή καζίνο  στην περιοχή της παραλίας. 

Ο Δήμαρχος Κυριόπουλος ήταν ένας δημιουργικός και αποτελεσματικός δήμαρχος, που υπηρέτησε με πίστη το Δήμο μας, ένας βαθιά προοδευτικός άνθρωπος που αγαπήθηκε από τους πολίτες μας.

Θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Φρόσω και τις κόρες του Λουκία και Ρενάτα.

Δήμαρχε σε ευχαριστώ για όσα προς έφερες στην πόλη μας και τους πολίτες. Καλό σου ταξίδι.

Την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλλιθέας Κώστας Καλογερόπουλος, Δημήτρης Παπαθανάσης, Παναγιώτης Κοττέας και Ευσεβεία Κοσμίδου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Αναστάσιος Καλογερόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Καλλιθέας Γιώργος Αδαμόπουλος, Αθηνά Εξάρχου, Κώστας Πολυχρονίδης, Ανέστης Φωτόπουλος, Βασίλης Παπαχρήστος, Θόδωρος Παπαθανασόπουλος, οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλλιθέας Μαρία Μακρίδου και Ειρήνη Μουστάκη, ο πρόεδρος και το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας Ραφαήλ Μηλιώνης και Γιώργος Ματσαμάκης κ.α.


Comments are closed.