«…Όταν ντράπηκε και η ντροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας…»

0
243

Συνέχεια στο θέμα της επίμαχης ψηφοφορίας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο δίνει η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας «Μια Πόλη στο Δρόμο» η οποία με ανακοίνωση της «επιτίθεται» στο Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο και τη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για απέχθεια προς τη Δημοκρατία η οποία, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν περιορίζεται μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση 

Πρωτοφανής αντιδημοκρατική εκτροπή – με πρωτοβουλία του δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου – έλαβε χώρα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, μετά από πολύωρη συζήτηση επί θέματος της ημερήσιας διάταξης, ήρθε η ώρα της ψήφισής του. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Μετά από επανειλημμένες εκφωνήσεις από τον Πρόεδρο του ΔΣ η ψηφοφορία κατέληξε με 20 ΥΠΕΡ και 21 ΚΑΤΑ, οπότε το θέμα απορρίφθηκε. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε το αποτέλεσμα και προχώρησε στην συζήτηση / ψήφιση των επόμενων θεμάτων.

Όμως ο κύριος Κάρναβος σέβεται την δημοκρατία μόνο όσο αυτή τον εξυπηρετεί. Έτσι, και ενώ η συνεδρίαση έβαινε στο τέλος της, υποχρέωσε τον πρόεδρο Κώστα Ευσταθίου να επαναλάβει την ψηφοφορία. Κάποιες μισοκοιμισμένες φωνές επικαλέστηκαν “τεχνικό πρόβλημα” και οι 2 ψήφοι που έλειπαν εξασφαλίστηκαν, προκαλώντας την αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

Η απέχθεια όμως της ΝΔ απέναντι στην δημοκρατία δεν εκδηλώνεται μόνο στο ΔΣ της Καλλιθέας. Μόλις πριν λίγες μέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό έναν από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτόν που αφορούσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θυμίζουμε ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, με βάση νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τα Δημοτικά Συμβούλια εκλέχτηκαν με Απλή Αναλογική. Ήταν μια πρόβλεψη προς θετική κατεύθυνση, παρότι δεν έθιγε τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της ΤΑ.

Αλλά η ΝΔ μισεί την δημοκρατία όπως ο διάβολος το λιβάνι! Έτσι, αμέσως μετά την εκλογή της, ψήφισε νόμο που α) μεταφέρει τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και β) εξασφαλίζει στην παράταξη των δημάρχων ενισχυμένη πλειοψηφία στις Επιτροπές αυτές. Έτσι, τα Δημοτικά Συμβούλια, αυτά που εξέλεξαν οι δημότες με την ψήφο τους, περιορίζονται σε διακοσμητικό ρόλο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην ολομέλειά του, αποφάσισε ότι ο νόμος Θεοδωρικάκου:

  • Αλλοιώνει την λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις Δημοτικές Εκλογές με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα.
  • Αποτελεί έωλο επιχείρημα το ότι ο νόμος έρχεται να καλύψει προβλήματα κυβερνησιμότητας στους δήμους, αφού ο νόμος αυτός ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2019, δύο μήνες πριν αναλάβουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές αρχές και φυσικά πριν διαπιστωθούν οποιαδήποτε προβλήματα που θα έπρεπε να επιλυθούν.

Ως “Μια Πόλη στο Δρόμο” απαιτούμε:

  • Να επανέλθει η σύνθεση των Επιτροπών στα ισχύοντα πριν από τον νόμο – έκτρωμα Θεοδωρικάκου. Εμείς, σαν παράταξη, απείχαμε για λόγους αρχής από κάθε ψηφοφορία που αφορούσε στην σύνθεση αυτών των Επιτροπών.
  • Να ισχύσει η Απλή και Άδολη Αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα για την ΤΑ, με κατάργηση του δημαρχοκεντρικού χαρακτήρα. Έμμεση εκλογή των δημάρχων από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Καλούμε τους πολίτες της Καλλιθέας να παρίστανται μαζικά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι ποιοι αποφασίζουν και πώς αποφασίζουν για τις τύχες της πόλης μας.

Comments are closed.