Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στις αρμοδιότητες επιτροπών των ΟΤΑ – Για «παιχνίδια» με το Σύνταγμα κάνει λόγο η αντιπολίτευση

0
267

Ψηφίστηκε στην Βουλή η τροπολογία για τις αλλαγές στις αρμοδιότητες των επιτροπών των δήμων. Η  τροπολογία  κατατέθηκε στη Βουλή, στο ν/σ για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, του Υπουργείου Εσωτερικών και φαίνεται να «συμμορφώνεται» κατά το ήμισυ με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικό το «νόμο Θεοδωρικάκου» για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, δημιουργώντας μεγάλο ζήτημα στις αποφάσεις των επιτροπών των ΟΤΑ και σε όσους τις στελέχωναν.

Με βάση την τροπολογία, δρομολογείται η επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής προς τα Δημοτικά – Περιφερειακά Συμβούλια, επακακαθορίζονται αρμοδιότητες και διευκρινίζονται ζητήματα ως προς τη σύνθεσή τους.

Η τροπολογία ξεκαθαρίζει το «τοπίο» για το ποιες αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται από τις επιτροπές και ποιες από το Δημοτικό Συμβούλιο..

Ωστόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η τροπολογία δεν ψηφίστηκε (το ΚΚΕ δήλωσε παρών) καθώς σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν από τους εκπροσώπους τους ουσιαστικά πρόκειται για «άρνηση συμμόρφωσης» με την απόφαση του ΣτΕ στη συγκεκριμένη πτυχή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, έκρινε ότι και ο τρόπος συγκρότησης των Επιτροπών παραβιάζει το Σύνταγμα και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, με αποτέλεσμα να παραμένει κατά το ήμισυ αντισυνταγματική η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Βορίδης και η οποία ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πλήθος Δήμων οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έχουν δηλώσει αποχή ή έχουν παραιτηθεί από τις Επιτροπές μέχρι να επανασυγκροτηθούν με νόμιμο τρόπο και ακόμη έχουν προσφύγει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κατά αποφάσεων που ελήφθησαν μετά τη 2α Δεκεμβρίου 2022 (ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ).

Μ. Χατζηγιαννάκης: Τροπολογία-εξαπάτηση της Αυτοδιοίκησης περί δήθεν συμμόρφωσης της κυβέρνησης της ΝΔ με την απόφαση του ΣτΕ

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη Βουλή ήταν και η τοποθέτηση του αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών και υπεύθυνου για ζητήματα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία Μιλτάδη Χατζηγιαννάκη ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με πολύ μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία, επιβεβαίωσε όλα όσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εξαρχής και επανειλημμένα τονίσει, την πρόδηλη δηλαδή και σαφή αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου, καθώς και την αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής Ευβοίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, επιμένει στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που ψήφισε μόνη της στη Βουλή, καθώς με νομικίστικους τρόπους αφήνει σημαντικές αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές αντί να τις επαναφέρει στα δημοτικά συμβούλια.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι την πραγματικότητα πρόκειται για μία πονηρή τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπατά την Αυτοδιοίκηση και επιχειρεί να “ξεγελάσει” την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά την πλήρη έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης της ΝΔ στους Θεσμούς και τη Δημοκρατία της χώρας.

Comments are closed.