Χειροτεχνούμε και ΠεΖΟγράφουμε… Η τέχνη της Ikebana

0
534

Συνεχίζοντας την αναφορά μας στις δημιουργικές ασχολίες θα μιλήσουμε για μια τέχνη η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην χώρα μας. Η τέχνη της Ikebana.

Ο θαυμασμός για το ωραίο είναι έμφυτο στον άνθρωπο. Ανάμεσα στις πολυάσχολες ημέρες της ζωής μας ψάχνουμε το ωραίο και τον τρόπο που μπορούμε να διεγείρουμε ευγενή αισθήματα καλλιεργώντας την αισθητική μας.

Η Ikebana γεννήθηκε από την αγάπη προς την ομορφιά της φύσης. Έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία και  συγκαταλέγεται στις παλαιότερες τεχνικές αναζωογόνησης των λουλουδιών. Αφορά την παρουσίαση  του λουλουδιού  με διάφορες τεχνικές , με κανόνες , σε χαμηλά ή ψηλά βάζα, σε σχήματα κάθετα , πλάγια και οριζόντια, χρησιμοποιώντας λουλούδια, φύλλα ή κλαδιά, τοποθετώντας τα με ισορροπία. Σύμφωνα με τις αρχές της,  η πηγή της ανάπτυξης σε ό,τι υπάρχει στην φύση, βρίσκεται στην τριλογία Ήλιος, Φεγγάρι, Γη. Τα φυτά και τα δένδρα ζουν χάρη στην δύναμη αυτών των στοιχείων.

Στην Ikebana το σημαντικό είναι το σύνολο από τελειοποιήσεις. Για να μπορέσουμε να συνθέσουμε μια καλλιτεχνική και δημιουργική άνθινη ζωογόνηση το σπουδαιότερο είναι η σταθερή προσήλωση στους βασικούς κανόνες . Πρέπει να προσπαθήσουμε με μετριοφροσύνη και αγάπη να αναπτύξουμε την επιδεξιότητά μας με συνεχή εξάσκηση. Σκοπός είναι να μεταφέρεις την ομορφιά των λουλουδιών έτσι όπως παρουσιάζονται και στην φύση. μέσα από μια σύνθεση λουλουδιών . Τα λουλούδια είναι πάντα φρέσκα και μέσα από μια δημιουργική άνθινη ζωογόνηση δίνουμε ζωή και προσφέρουμε στα πάντα αρμονία.

Η φιλοσοφία  Της Ikebana λέει ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε τα συναισθήματα μας σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το θαύμα της δύναμης της ζωής της αρμονίας και τους νόμους τέλειας τάξης της φύσης.

Για τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Πέζο:

Σύνταξη: Μπαρούφη Αθηνά
Επιμέλεια άρθρου: Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.