Φλώρα Βαζαίου : φιλοζωία : έμφυτη ή επίκτητη

0
1015

Δε μπορούσα ποτέ να εννοήσω με ποιο λογικό επιχείρημα θα μπορούσε κάποιος να με πείσει για την αντιφιλοζωία του. Σε καμία δε περίπτωση, δε χωράει στο μυαλό μου πως γίνεται και πως αντέχει να κακοποιεί κάποιος ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα.
Αντίθετα δε, πιστεύω πως κάποιοι από εμάς έχουν έμφυτη την αγάπη για τα ζώα. Οι υπόλοιποι απλώς δεν έδωσαν ποτέ την ευκαιρία σε κάποιο ζώο συντροφιάς, να το κοιτάξουν στα μάτια, να επικοινωνήσουν μαζί του, να το αγγίξουν, να συναισθανθούν.
Για όλους εμάς που έχουμε τη τύχη να ζήσουμε αυτό το πλούσιο ψυχοσυναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσει κανείς με το ζώο του, που αλληλεπιδρά και μοιράζεται τη καθημερινότητα του επί σειρά ετών ξέρουμε ότι μοναδικός και αναντικατάστατος.
Είναι μία σχέση αμφίδρομη, είναι πρώτα από όλα αυτά που οφείλει να προσφέρει ο άνθρωπος στα ζώα, ως πρωτίστως υπεύθυνος για αυτά και δη για την αδεσποτοποίησή τους πχ, και στη συνέχεια αυτά που απλόχερα και γενναιόδωρα προσφέρουν τα ζώα σε μας.
Αυτό για μένα είναι ηθική υποχρέωση να μοιραστώ με όσους δε έζησαν ποτέ το ψυχοσυναισθηματικό δεσμό με ένα ζώο, να ενθαρρύνω και να καταδείξω την ευθύνη όλων μας για τα ζώα αυτά, να συμμετέχω στη βελτίωση της ευζωίας τους και στη θέση που πρέπει να έχουν στο περιβάλλον και στη κοινωνία μας ώστε να συμβιώνουν αρμονικά με τον άνθρωπο, αλλά και τη θέση που θα πρέπει να έχουν -δε θα διστάσω να πω- και στη καρδιά μας.

Στοίχημα για μένα είναι να αποδείξω ότι η αγάπη για τα ζώα μπορεί να είναι μεταδοτική. Η καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας είναι αυτή που κυρίως μαζί με την ανάληψη των σωστών δράσεων εκ μέρους των αρμόδιων φορέων θα δώσει λύση στα προβλήματα που υφίστανται τα ζώα στη σύγχρονη κοινωνία μας.

Comments are closed.