Υπ. Τουρισμού: Voucher διακοπών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Στην ευχέρεια του εργοδότη…

0
441

Στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου, μετά από εισήγηση του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, το Υπουργείο Οικονομικών, φέρνει προς διαβούλευση και προς ψήφιση διάταξη, με την οποία θεσμοθετούνται voucher ύψους έως 300 € ανά εργαζόμενο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η καταβολή του ποσού θα γίνει άμεσα, και θα αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020. Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την διάταξη, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρέχουν στους υπαλλήλους τους  bonus κουπόνια για να τα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να συμμετάσχουν στον εσωτερικό τουρισμό.

Πολύ σημαντικό κίνητρο για τη χρήση αυτής της διάταξης από τους επιχειρηματίες  αποτελεί η ταυτόχρονη απαλλαγή τους από τη φορολογία εισοδήματος για το έτος 2020 του εκάστοτε ποσού που διατίθεται υπό μορφή voucher.

ΣΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΑΝ ΘΑ ΔΩΘΕΙ…

Η «διατακτική» των 300€ για εσωτερικό τουρισμό θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για το 2020. Ωστόσο για να λάβει ο εργαζόμενος το bonus θα πρέπει να το εγκρίνει η επιχείρηση ή ο εκάστοτε επιχειρηματίας, καθώς δεν είναι δεσμευτική η συγκεκριμένη διάταξη, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.  
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως δεν αναφέρονται ούτε με ποια διαδικασία μπορεί ο εργαζόμενος να το αιτηθεί προς τον εργοδότη του αλλά ούτε και με ποια κριτήρια θα μπορεί κάποιος να το «λάβει». 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού:

«Κατοχυρώνοντας θεσμικά τα voucher, το ελληνικό κράτος παρέχει ένα επιπλέον εργαλείο στις επιχειρήσεις, ανάλογο με την αποζημίωση για σίτιση ή για έξοδα κίνησης, ώστε να επιβραβεύουν τους εργαζόμενούς τους. Γενικότερα, τα voucher αξίας έως 300 ευρώ, ενθαρρύνουν εμπράκτως τον εσωτερικό τουρισμό και ενισχύουν παράλληλα την ελληνική τουριστική βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες του κλάδου εξαιτίας του COVID-19. Η θέσπιση της συγκεκριμένης παροχής κρίθηκε αναγκαία για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, με οφέλη για το σύνολο των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιούν απευθείας μια σημαντική επένδυση στον εσωτερικό τουρισμό».

Comments are closed.