Υπό προθεσμία η «ανοχή» στην Περιφέρεια και με «κόκκινες γραμμές» το ομόφωνο ψήφισμα

Με τον ορισμό της 31ης Μαΐου 2023 ως καταληκτική ημερομηνία για τη δημοπράτηση της Β’ φάσης των έργων στο Παραλιακό μέτωπο καθώς και με ξεκάθαρες τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσαν οι δύο Δήμοι (απομάκρυνση των μπάζων – διατήρηση γηπέδου στην παραλία των Τζιτζιφιών – φορέας διαχείρισης) στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου δόθηκε στη δημοσιότητα το τρίτο κατά σειρά κοινό ομόφωνο ψήφισμα.

Ωστόσο σε ότι αφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου στο νέο ομόφωνο ψήφισμα προστέθηκε η φράση «αταλάντευτα διεκδικούμε» γεγονός που φανερώνει ότι άλλη μια «κόκκινη γραμμή» μπαίνει στα αιτήματα, που ενδεχομένως να αντανακλά και τους φόβους των δύο Δήμων για τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τη συμβατότητα ή όχι του «νέου σχεδιασμού» και τις αρχές που θα τεθούν μετά την απόφαση ένταξης του μέσω της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Αναλυτικότερα το «Κοινό ομόφωνο ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας»

Κοινό ομόφωνο ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση για τρίτη φορά τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου για να συζητήσουν την πορεία του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Στη συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση για τις εξελίξεις από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, ενώ τη θέση τους εξέφρασαν βουλευτές των κομμάτων και εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων.

Από τις εισηγήσεις των Δημάρχων και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων αναδείχθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της Β΄ φάσης του έργου, καθώς και της ολοκλήρωσης των εργασιών Α΄ φάσης με ευθύνη της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά τα παραπάνω τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

  1. Ζητάμε την άμεση αποπεράτωση των ανεκτέλεστων εργασιών της Α’ φάσης του έργου οι οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ολοκληρωθεί.
  2. Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής (μπάζα) από τον χώρο του έργου και όλων όσων παρανόμως μεταφέρθηκαν από άλλα εργοτάξια της Αττικής και ρυπαίνουν την περιοχή.
  3. Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να μεριμνήσει άμεσα για την απομάκρυνσή τους είτε στο πλαίσιο των εργασιών της Α΄ φάσης είτε με άμεση αυτοτελή χρηματοδότηση με κατεπείγουσες διαδικασίες για να σταματήσει επιτέλους η περιβαλλοντική και αισθητική επιβάρυνση της περιοχής.
  4. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για τη σύσταση φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή των Δήμων μας. Η σύσταση του φορέα να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για να μπορούν οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου να συμμετέχουν, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στην πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού του έργου και στη μετέπειτα διαχείρισή του.
  5. Να δημοπρατηθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισού ποταμού.
  6. Να παραμείνει και να αναβαθμιστεί το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου στις Τζιτζιφιές όπου αθλούνται πολλά νέα παιδιά και πολλοί αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής.
  7. Με βάση της ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής και προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την πορεία του έργου ζητάμε να υπάρξει μέχρι τις 31/5/2023 ανακοίνωση της δημοπράτησης της Β΄ φάσης. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα επιβεβαιώσει για μια φορά ακόμα τις μέχρι σήμερα ανησυχίες μας για την καθυστέρηση υλοποίησης της Β΄ φάσης. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών και φορέων των δύο Δήμων.
  8. Τα Δημοτικά Συμβούλιά μας αταλάντευτα διεκδικούμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, ανοιχτό για τους πολίτες.
  9. Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της Βουλής, στους Βουλευτές του Νοτίου Τομέα, στον Περιφερειάρχη Αττικής, στον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, στους Επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων, στα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Για τα Δημοτικά Συμβούλια

Οι Πρόεδροι

Καλλιθέας                                                              Μοσχάτου – Ταύρου

Κωνσταντίνος Ευσταθίου                                   Αθανάσιος Μελίστας

Comments are closed.