Υποβαθμισμένη η καθαριότητα στην πόλη – Ασήμαντα τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης

Σε ανακοίνωση της η Δημοτική Παράταξη «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον επισημαίνει πως «Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η επισιτιστική ανασφάλεια, η κερδοσκοπική χρήση του νερού, η ακριβή ενέργεια, η απώλεια της φύσης και της βιοποικιλότητας, η εξάρτηση της βιομηχανίας από πηγές που εξακολουθούν να μολύνουν το περιβάλλον είναι παράμετροι της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη και συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη κρίση του σύγχρονου πολιτισμού…».

Παράλληλα η Δημοτική Παράταξη αναφέρεται στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για το περιβάλλον όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβερνητική πλειοψηφία «…υιοθέτησε πρωτοφανείς ρυθμίσεις σε βάρος του περιβάλλοντος: κατήργησε τους φορείς διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών και τις υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου ενώ, στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων, στράφηκε χωρίς κανένα δισταγμό προς την εκποίηση του δημοσίου φυσικού πλούτου και των δικτύων της ενέργειας…».

Τέλος στην ανακοίνωση της η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» αφού κάνει λόγο για «…υποβάθμιση της καθαριότητας στην πόλη, τα ασήμαντα αποτελέσματα της ανακύκλωσης που έχει παραδοθεί στην ιδιωτική κερδοσκοπία…» καλεί τους πολίτες σε κοινή δράση ώστε «…Να γίνουμε μέρος της νέας μεγάλης παγκόσμιας κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και κρίσης…».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  ΤΩΝ  ΗΝΩΜΕΝΩΝ  ΕΘΝΩΝ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συμπληρώνονται φέτος ακριβώς πενήντα χρόνια από τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης, το 1972, την πρώτη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Ο σύγχρονος κόσμος τιμά την 5η Ιουνίου συνειδητοποιώντας ολοένα και περισσότερο ότι το συμβολικό, αλλά και ουσιαστικά σύνθημα της Ημέρας «Μόνο Μια Γη» δοκιμάζεται σκληρά σε όλες τις διαστάσεις του εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν επιβληθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η επισιτιστική ανασφάλεια, η κερδοσκοπική χρήση του νερού, η ακριβή ενέργεια, η απώλεια της φύσης και της βιοποικιλότητας, η εξάρτηση της βιομηχανίας από πηγές που εξακολουθούν να μολύνουν το περιβάλλον είναι παράμετροι της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη και συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη κρίση του σύγχρονου πολιτισμού.

Αλλά και στη χώρα μας, ο πρόσφατος περιβαλλοντικός νόμος, που η κυβερνητική παράταξη ψήφισε μόνη, υιοθέτησε πρωτοφανείς ρυθμίσεις σε βάρος του περιβάλλοντος: κατήργησε τους φορείς διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών και τις υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου ενώ, στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων, στράφηκε χωρίς κανένα δισταγμό προς την εκποίηση του δημοσίου φυσικού πλούτου και των δικτύων της ενέργειας.

Πιστή εκπρόσωπος αυτής της κατεύθυνσης, η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά και το κύρος του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παραπλανητική της στάση. Θεωρεί, ίσως, ότι οι ευκαιριακές εκδηλώσεις που οργανώνει, θα μπορέσουν να συγκαλύψουν την υποβάθμιση της καθαριότητας στην πόλη, τα ασήμαντα αποτελέσματα της ανακύκλωσης που έχει παραδοθεί στην ιδιωτική κερδοσκοπία, όπως και το γεγονός και η παρούσα δημοτική περίοδος (2019 – 2023) θα λήξει χωρίς να έχει εκτελεστεί κανένα τεχνικό έργο, ικανό να εγγυηθεί ή να συμβάλλει στην αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και την κοινωνικοοικονομική πρόοδο της Καλλιθέας.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου θα παραμείνει, εξάλλου, εσαεί ένοχη για την απροθυμία της αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τις ύποπτες σκοπιμότητες και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αρνείται να προωθήσει την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου, όπως επιβάλλει το συμφέρον της Καλλιθέας.

Αλλά, υπάρχει διέξοδος.

Μπροστά σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» καλεί όλους τους πολίτες σε κοινή δράση. Να γίνουμε μέρος της νέας μεγάλης παγκόσμιας κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και κρίσης. Να τερματίσουμε μαζί τις εθνικές και τοπικές πολιτικές που υπονομεύουν το περιβάλλον και τη ζωή μας. Με τις σύγχρονες επιλογές και τις αποφάσεις μας, να αλλάξουμε το Δήμο και από χειροκροτητή της κερδοσκοπίας, όπως είναι σήμερα, να τον καταστήσουμε πρωταγωνιστή στην κοινή προσπάθεια για το κοινό μας μέλλον σ’ αυτή την «Μόνο Μία Γη». 

Comments are closed.