Τ. Θεοδωρικάκος: Πολύ μεγάλο το έργο στο ΥΠΕΣ τους 18 μήνες

0
552

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πολύ μεγάλο το έργο στο ΥΠΕΣ τους 18 μήνες- πανίσχυρη και διαχρονική η σχέση μου με τον Πρωθυπουργό.

Σε απολογισμό του έργου του, στους 18 μήνες στο υπουργείο Εσωτερικών, έκανε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την παράδοση του υπουργείου στο νέο υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη. Ο κ. Θεοδωρικάκος σε ότι αφορά τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε ότι αυτή είναι “…πανίσχυρη και διαχρονική…”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου και ο απολογισμός του έργου του στο υπουργείο Εσωτερικών

Ο  κ. Τάκης Θεοδωρικάκος,  παραδίδοντας  είπε:

«Σας υποδέχομαι με χαρά και τις καλύτερες ευχές μου για την καλύτερη επιτυχία στη συνέχιση του έργου που έχει γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν θα τηρήσω την παράδοση σε ανασχηματισμούς όπου υπουργοί που αποχωρούν εκφράζουν πικρίες και διατυπώνουν κριτικές, γιατί αυτά θεωρώ ότι δεν εκφράζουν κανέναν, δεν αρμόζουν στην αξιοπιστία της πολιτικής και μειώνουν την αξία εκείνων που τα λένε.

Ακούω και διαβάζω διάφορα χθες και σήμερα για δήθεν προβλήματα στη σχέση μου με τον Πρωθυπουργό. Θέλω να καλέσω όσους κάνουν τέτοιες αναφορές να σοβαρευτούν.

Με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με συνδέει μια πανίσχυρη σχέση. Ανθρώπινη, διανοητική και πολιτική. Δεν σχετίζεται με τη συχνότητα αλλά με την ποιότητα της μεταξύ μας συνεργασίας και της επικοινωνίας μας. Οικοδομήθηκε σε πολύ δύσκολες εποχές. Από την περίοδο που διετέλεσα σύμβουλος στρατηγικής του σημερινού Πρωθυπουργού, προτού εκλεγεί καν Πρόεδρος της ΝΔ. Από την εποχή, πριν από τέσσερα χρόνια που με αξιοποίησε ως σύμβουλο στρατηγικής στη δική του καμπάνια και στη συνέχεια ως επικεφαλής Στρατηγικής της παράταξής μας, τη στρατηγική της ενότητας και διεύρυνσης της ΝΔ και της Συμφωνίας Αλήθειας με την κοινωνία και τους πολίτες.

Γι’ αυτό ακριβώς χθες μίλησα για τον υπέροχο κόσμο της ΝΔ, τον οποίο ευχαρίστησα.

Με συνέδεσε με τον πρόεδρο το μεταρρυθμιστικό του πρόταγμα και μια διαχρονική αξία που τονίζει και επαγγέλλεται ο ιδρυτής της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, ότι «η ΝΔ υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του κέντρου και της Αριστεράς»
Ο πρόεδρος και Πρωθυπουργός με τίμησε με την ανάδειξη σε βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και στη συνέχεια με τα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών.

Συνεπώς εκείνος μου έδωσε τη δυνατότητα να παράξω εδώ ένα πολύ ουσιαστικό, δημιουργικό έργο για τους πολίτες. Και γι’ αυτό τον ευχαριστώ.

Διάφορα που ακούστηκαν και γράφτηκαν για τρέχοντα θέματα (όπως η νομοθετική ρύθμιση για τις 120 δόσεις και διάφορα συναφή), είναι ανάξια σχολιασμού.
Έχουν απαντηθεί και διευκρινιστεί.

Αλλά για να τελειώνουμε: Ως υπουργός Εσωτερικών ακολούθησα πάντα και εφήρμοσα την πολιτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού.
Πάντοτε, σε όλα τα θέματα, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο έργο του ως υπουργός Εσωτερικών επισημαίνοντας

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα αυτούς τους 18 μήνες, πετύχαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών τις περισσότερες θετικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολιτών:

1.Την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επιλύοντας ένα θέμα που εκκρεμούσε σχεδόν για μισό αιώνα. Ενώνοντας τους Έλληνες. Πετυχαίνοντας μια τεράστια συναίνεση στο πολιτικό σύστημα της χώρας για πρώτη φορά, με 288 ψήφους.           Νιώθω υπερήφανος γι’ αυτή τη ρύθμιση!

2.Την πολύ μεγάλη ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων και των Περιφερειών με πόρους, με θεσμικές παρεμβάσεις, με ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής τους για να μπορούν να συνδράμουν στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.Με θεσμούς που αναβαθμίσαμε, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Κρατήσαμε μέσα από τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση την κοινωνική συνοχή στη χώρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αισθάνομαι συνεπής με τις ιδέες μας, το πρόγραμμα της παράταξης και τα προτάγματα που θέσαμε.

3.Διαμορφώσαμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για χιλιάδες έργα τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που αναμένεται να δημιουργήσουν σε 40.000 θέσεις εργασίας. Ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση έργων ύψους 1,4 δις ευρώ. Πρόκειται για έργα πνοής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας. Στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, στην περιφέρεια, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γιατί στόχος μας είναι να μη μείνει ούτε ένας δήμος που να μη συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Έργα για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρας.

4. Δώσαμε λύση στο τεράστιο πρόβλημα με τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, που γλίτωσε 3 εκατομμύρια Έλληνες από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τέλη και πρόστιμα, φέρνοντας σταθερά έσοδα στα ταμεία του Κράτους περισσότερα από 150 εκατομμύρια το χρόνο. Ρύθμιση τεράστιας σημασίας για να μπει τάξη και να εδραιωθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους.

5.Δρομολογήσαμε την περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σε αρμοδιότητες και πόρους, σε στενή συνεργασία με ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Οργανώνοντας και συμμετέχοντας στο διάλογο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τα κολακευτικά του λόγια και τη χθεσινή συγκινητική του επιστολή εκ μέρους όλων των Δημάρχων. Τους εκατοντάδες δημάρχους με τους επικοινώνησα χθες και ασφαλώς τον πρόεδρο των Περιφερειαρχών Απόστολο Τζιτζικώστα και όλους τους Περιφερειάρχες με τους οποίους είχαμε στενότατη συνεργασία.

6.Καθοριστική ήταν η συμβολή του ΥΠΕΣ στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, η οποία επιταχύνθηκε στους μήνες της πανδημίας μέσω του Μητρώου Πολιτών. Συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στο χτύπημα της γραφειοκρατίας.

7.Κάναμε σημαντικά βήματα στην αποκομματικοποίηση του Κράτους, με το θεσμό των Υπηρεσιακών Γραμματέων.

8.Δρομολογήσαμε την καινοτόμο διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την τηλεργασία, τα εναλλακτικά ωράρια, την προστασία των ευάλωτων από υγειονομική άποψη ομάδων. Κάναμε τα πάντα τους δύσκολους μήνες της καραντίνας για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και όλων των πολιτών που συναναστρέφονταν το ελληνικό δημόσιο. Δείξαμε στην πράξη, με αποτελέσματα την ευαισθησία μας.

9.Κάναμε πράξη τη μεταρρύθμιση της πολιτογράφησης με διαφανή και άμεσο τρόπο των αλλογενών – αλλοδαπών. Τομέας στον οποίο έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πολύ μεγάλα προβλήματα ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.

10.Έχουμε, ήδη, φέρει στην Βουλή το νομοσχέδιο για την αξιοκρατία στο Δημόσιο, στις προσλήψεις και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ. Μεταρρύθμιση στην οποία πρέπει να συμπεριλάβουμε τις θετικές προτάσεις των κοινωνικών φορέων, αλλά και ορισμένες της αντιπολίτευσης. Όσες από αυτές τις προτάσεις βρίσκονται στην κεντρική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που έχουμε εισηγηθεί.

11. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για μείζονα θέματα που αφορούν τους Δήμους, τη ΓΓ Ιθαγένειας κλπ. Αρχή μας διαφάνεια παντού για τους πάντες και για τα πάντα.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Υπουργείο Εσωτερικών αξιολογούνταν πάντα μέσα στην κυβέρνηση με πολύ θετικό τρόπο και το ίδιο συνέβαινε και συμβαίνει στην κοινωνία.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι ποτέ δεν κάναμε διακρίσεις με βάση την κομματική ταυτότητα των στελεχών της Αυτοδιοίκησης ποτέ δε μας ενδιάφερε το κομματικό χρώμα των δημάρχων. Το μεταρρυθμιστικό μας έργο προωθήθηκε με διάλογο και τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις.Ελπίζω κύριε υπουργέ – είμαι σίγουρος μάλλον- ότι θα συνεχίσετε αυτό το δρόμο της συνεργασίας με την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση κάνοντας πράξη τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε προγραμματίσει. 

Είναι ήδη οι δρομολογημένες οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την τηλεργασία, τον εθελοντισμό, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Νέας Γενιάς, μέσα από τα οποία επιδιώκουμε να ξαναπροσελκύσουμε τους νέους στην πολιτική, τον ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να σας συγχαρώ και να ευχηθώ καλή δύναμη στα νέα σας καθήκοντα. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε εξαιρετική δουλειά και θα πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα είμαι δίπλα σας σε αυτήν την προσπάθεια. Σε οτιδήποτε χρειαστείτε.

Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους συναδέλφους στο Υπουργικό Συμβούλιο για την άριστη συνεργασία που είχαμε. Ιδιαιτέρως θέλω να  ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιο Κουτνατζή, για την αδιάκοπη, νυχθημερόν, συνεργασία μας.

Να ευχαριστήσω τους δύο υφυπουργούς μου κ.κ. Λιβάνιο και Καράογλου,

Να ευχαριστήσω τους τρεις Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Θέλω να ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τους οποίους είχαμε άριστη συνεργασία.

Οι συνεργάτες μου ξέρω ότι δουλέψαν σκληρά, κουράστηκαν, αλλά ας ετοιμαστούν να κουραστούν περισσότερο από εδώ και πέρα. Και αμέσως…

Σε μια δύσκολη εποχή οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Με πρόταγμα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια την ανασυγκρότηση της οικονομίας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία που δοκιμάζεται.

Ως πολίτης και ως βουλευτής αυτής της μεγάλης λαϊκής, μεταρρυθμιστικής παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας, ως στρατιώτης αυτής της παράταξης, θα συνεχίζω να μάχομαι για τις ιδέες της ελευθερίας της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού».

Comments are closed.