Τ. Θεοδωρικάκος: Η τροπολογία αφορά πράξεις νόμιμες… Τι απαντά το ΥΠ.ΕΣ

0
498

Διευκρινίσεις μέσω του λογαριασμού του στο Twitter έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ και α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, και αναφερόταν σε απαλλαγή αιρετών και υπαλλήλων από αξιόποινες πράξεις.

Τι αναφέρει το άρθρο 67 του ν.4735/2020 

«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Το μήνυμα στο twitter του Υπ.Ες. Τάκη Θεοδωρικάκου

«Προς όσους παρερμήνευσαν από άγνοια ή για άλλους λόγους την πρόσφατη τροπολογία Κακλαμάνη που έκανε δεκτή το #ΥΠΕΣ. Αφορά αποκλειστικά & μόνο πράξεις που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο & είναι νόμιμες. Καμιά συγκάλυψη. Διαφάνεια παντού για τους πάντες & για τα πάντα!»

Είναι χαρακτηριστικά της ασάφειας ή ακόμη και της σκοπιμότητας μιας τέτοιας τροπολογίας, τα σχόλια που ακολουθούν την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών από τους ακόλουθους του στο Twitter.

 

Τι απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών

Το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας στα σχετικά με το θέμα δημοσιεύματα σειμειώνει:  «…η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες.

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν πολίτη, θα περιληφθεί διάταξη σε νομοσχέδιο, που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης εξαιρεί ρητά τις περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους.

Η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς του δημόσιου τομέα. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος νομιμότητας ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών».


Comments are closed.