Τροπολογία με επιστροφή αρμοδιοτήτων στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και «απειλές»

0
1188

Τροπολογία καταθέτει τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μέσω της οποίας δρομολογεί την επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής προς το Δημοτικό Συμβούλιο. 

«Θα διατηρήσουμε τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, αλλά θα επιστρέψουμε αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συμμόρφωση», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από τα Γιάννενα, όπου βρίσκεται με αφορμή πολιτική εκδήλωση. 

Τι ανέφερε ο κ. Βορίδης για την απόφαση του ΣτΕ

Όπως υποστήριξε ο κ. Βορίδης το ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικό το πλέγμα διατάξεων, που άλλαζαν τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής στους Δήμους και των Οικονομικών Επιτροπών στις Περιφέρειες, αλλά σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο. Για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε ανάλογη απόφαση για την αλλαγή των συνθέσεων Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, από τη στιγμή που δε συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη αλλαγή αρμοδιοτήτων.

Προειδοποιητική «απειλή» προς τις Αντιπολιτεύσεις 

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών στην πιθανότητα εκ νέου μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις Επιτροπές, στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών.

Ο κ. Βορίδης με τα όσα ανέφερε ουσιαστικά «απειλεί» τις αντιπολιτεύσεις των Δήμων πως αν δεν «κάτσουν καλά» θα προβεί σε νέα επιστροφή αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο σε Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

«Το λέω όμως από τώρα, θα το πω και στο Κοινοβούλιο. Εάν διαπιστώσουμε από την εφαρμογή της αποφάσεως του ΣτΕ δυσλειτουργίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες, εξαιτίας της συμπεριφοράς των αντιπολιτεύσεων, τότε θα ξανανομοθετήσω και θα επαναφέρω τις αρμοδιότητες που γυρνάω τώρα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με βάση μάλιστα και την επιχειρηματολογία του ΣτΕ, στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και το λέω από τώρα», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Πηγή:

Comments are closed.