«Τρέχει» η ρύθμιση για εξόφληση χρεών στους Δήμους έως 100 δόσεις – Πότε ανοίγει & η πλατφόρμα

«Τρέχει» η ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς τους Δήμους και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται με… εναλλακτικούς τρόπους: Δεδομένου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχόταν τις αιτήσεις δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικἠς Αυτοδιοίκησης… άνοιξαν και περιμένουν τους ενδιαφερόμενους.

Μέχρι λοιπόν να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα όσοι «καίγονται» να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μπορούν να υποβάλλουν απευθείας την αίτησή τους στον Δήμο. Οι αιτήσεις θα έπρεπε να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr). Έως ότου ανοίξει η πλατφόρμα, οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους απευθείας στους οικείους δήμους, είτε στις δημοτικές ειδικές εφαρμογές, είτε μέσω e-mail, είτε στον ιστότοπο του δήμου, προκειμένου να διευθετήσουν τα χρέη τους. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ρύθμισης χρεών σε έως 100 δόσεις λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Πώς εξοφλούνται τα χρέη σε έως 100 δόσεις

Ανοίγει και η «ομπρέλα» των δικαιούχων, καθώς πλέον εκείνοι που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση είναι περισσότεροι καθώς διευθετούνται σε μέχρι 100 δόσεις και τα χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 30 Ιουνίου, όταν η αρχική ημερομηνία ήταν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών σε έως 100 δόσεις και διαγραφής των προσαυξήσεων σε ποσοστό από 50% έως 100%. Συγκεκριμένα :

· αν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ, η απαλλαγή ανέρχεται σε 100%.

· αν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις προβλέπεται απαλλαγή κατά ποσοστό 80 %

· αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, η απαλλαγή μειώνεται στο 70%

· αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, η απαλλαγή φτάνει στο 60%

· αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, η απαλλαγή διαμορφώνεται στο 50%.

Επίσης, υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

· τελούν σε αναστολή,

· έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ,

· δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

· οφειλές που κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτή διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που πρόεκυψαν από οποιαδήποτε αιτία όπως τέλη, κλήσεις κ.α.

Ποιους αφορούν οι 100 δόσεις

Όσον αφορά στους δικαιούχους, στη σχετική ΚΥΑ αναφέρονται οι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού. Φυσικά πρόσωπα, τα οποία μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση είναι όσα πληρούν, τουλάχιστον μία, από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν ή τελούν σε αναστολή

-άνεργοι

-όσοι ενισχύθηκαν από μέτρα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξή τους

-ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων των οποίων τα μισθώματα μειώθηκαν με εντολή δημόσιας αρχής, όλα τα ανωτέρω στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID-19.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες -σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να προσφεύγουν για να ρυθμίζουν την οφειλή τους.

Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι

Ποια χρέη όμως μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση; Συγκεκριμένα, βάσει των όσων προβλέπει η σχετική απόφαση:

· Εντάσσονται στη ρύθμιση και οφειλές που πρόκειται να βεβαιωθούν έως 30.6.2021 (με τα όσα ίσχυσαν πριν, η ρύθμιση αφορούσε οφειλές που είχαν βεβαιωθεί μέχρι 28.2.2021).

· Περαιτέρω, επιτρέπεται έως 31.10.2021, η υποβολή αίτησης του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση (η προθεσμία έληγε 30.6.2021). Με υπουργική απόφαση, η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μπορεί να παραταθεί για επιπλέον (6) μήνες.

· Προβλέπεται ότι κατά το χρονικό διάστημα μέχρις ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ειδική εφαρμογή στην ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, η αίτηση του οφειλέτη μπορεί να υποβάλλεται απευθείας προς τον οικείο δήμο, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του δήμου, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), είτε μέσω ειδικής εφαρμογής του δήμου.

πηγή:

Comments are closed.