Το «Φιλόδημος» που έγινε «Αντ.Τρίτσης» και φέρνει 2,5 δις… Σπίρτζης:χαιρετίζω την μετονομασία του προγράμματος…

0
608

Το νέο πρόγραμμα έργων, δράσεων και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης ύψους 2,5 δις που ήρθε να αντικαταστήσει το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και ονομάστηκε «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ» είναι πλέον γεγονός μετά από την ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του νέου Προγράμματος έργων, δράσεων και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης που φέρει, συμβολικά το όνομα του Αντώνη Τρίτση, και αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από το οποίο προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας, θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης, εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε «πανίσχυρο εργαλείο» στα χέρια της Αυτοδιοίκησης και επισήμανε ότι μέσω του Προγράμματος θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά θα σχεδιαστεί και η επόμενη μέρα για τους Δήμους και τις Περιφέρειες με νέες υποδομές, νέα έργα, για να είναι όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Ελλάδας ασφαλείς, βιώσιμες, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί, «Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική δημιουργίας 40.000 νέων θέσεων εργασίας είπε: «Αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κρίση με τον κορωνοϊό «θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια συστήματα, τις αντοχές των οικονομιών και των κοινωνιών. Η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και χρειάζονται άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις».

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε την επόμενη μέρα της κρίσης να πάρει μπρος η οικονομία. «Στόχος είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών ακόμη καλύτερη» ανέφερε, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν έργα και να αξιοποιήσουν πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι.

Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου

«Μέσα σε πρωτόγνωρες, αντίξοες συνθήκες, προετοιμάσαμε και ανακοινώνουμε σήμερα το νέο πρόγραμμα έργων και δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Αυτοδιοίκηση.

Στα δύσκολα οι Έλληνες ενώνουμε τις δυνάμεις μας και βάζουμε τα δυνατά μας!

Δεν θέλουμε να χάσουμε χρόνο. Είμαστε σε συνεχή δημιουργική συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα.

Μαζί σχεδιάζουμε και θα κάνουμε πράξη αυτό το πρόγραμμα. Βήμα- βήμα!

Οι στόχοι του προγράμματος είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί. Σε αυτό εντάσσουμε εκτάκτως και δράσεις για την προστασία από τον κορωνοϊό, καθώς και παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών για προστασία της ανθρώπινης ζωής, ασφάλεια, και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Οργανώνουμε έξυπνες πόλεις με ψηφιακές υπηρεσίες  για τους δημότες, με προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα αυτό θα εξελιχθεί από  τώρα έως τα τέλη του 2023. Έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθεί μεγάλη απορροφητικότητα έχει τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετάσχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Με αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα.

Οι προτεραιότητες είναι:

1) Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Εδώ περιλαμβάνονται κάθε δράση – παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, έργα και σημαντικές παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην  αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χώρα.

2) Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών (κατασκευή βασικών έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, προς άμεσο όφελος των πολιτών). Και δίπλα σε αυτά, και η μέριμνα για τη σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων τετράποδων φίλων μας.

3) Το περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α.),

4)  Η ψηφιακή σύγκλιση [τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις»],

5) παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας , εναλλακτικός τουρισμός),

6) Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσονται κι έργα όπως ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών, γιατί στηρίζουμε την οικογένεια και τα νέα ζευγάρια, αλλά και προγράμματα με βασική στόχευση την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού,

7) Δράσεις τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων για την εφαρμογή του Προγράμματος.

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα. Όπως έχω δεσμευτεί ούτε ένα έργο δεν χάνεται.

Στο πρόγραμμα κατά την κατασκευή των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία πολύ σημαντική συμβολή στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας που πρέπει να αρχίσει την επομένη μέρα αυτής της κρίσης.

Το ΥΠΕΣ έχει προβλέψει τις διαδικασίες (ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες), με τις οποίες θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι Δήμοι. Και οι Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Έχουμε ήδη προνοήσει για αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω, γιατί νοιαζόμαστε για κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Γι’ αυτό θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

Κάθε πολίτης αυτής της χώρας σε κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια θα δει σε έργα και δράσεις το θετικό αποτύπωμα στη δική του ζωή από το πρόγραμμα αυτό.

Η οριστική διαμόρφωσή του, ο περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνουν σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Η Αυτοδιοίκηση έχει πλέον στα χέρια της ένα πανίσχυρο εργαλείο για να ανταποκριθεί σε έναν νέο και αναβαθμισμένο ρόλο, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Για το πρόγραμμα, επίσης, ενημερώνω τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ώστε να έχουν τη δική τους συμβολή.

Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε ακόμη περισσότερο και να στηρίξουμε τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης ώστε να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης στη χώρα. Και γι’ αυτό αποφασίσαμε στο πρόγραμμα αυτό να δώσουμε συμβολικά το όνομα του Αντώνη Τρίτση. Του αείμνηστου οραματιστή δημάρχου της Αθήνας, σύμβολο της ενότητας του ελληνισμού, της αυτοδιοίκησης και των καινοτόμων ιδεών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ενός πολιτικού που ένωσε δυνάμεις στην κοινωνία και την πολιτική, που «έχτισε γέφυρες».

Και εμείς σήμερα οφείλουμε να κινηθούμε ενωμένοι, με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, όπως άλλωστε είναι η κεντρική πολιτική επιλογή, προτεραιότητα και πράξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τη συμβολή τους συναδέλφους μου υπουργούς οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, τον υφυπουργό οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Δημήτρη Σταμάτη.

Καθώς και τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, το υφυπουργό  Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γ.Γ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εργάζονται σκληρά».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (τομεάρχης Εσωτερικών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ «…χαιρετίζω την μετονομασία του προγράμματος…»

Χαιρετίζω την μετονομασία του προγράμματος ‘Φιλόδημος’ σε πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης, μετά από οκτώ μήνες αδικαιολόγητου παγώματος του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος για την αυτοδιοίκηση.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι: «Δυστυχώς, εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης, πολύ σημαντικά έργα προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης έχουν καθυστερήσει.

Μια καθυστέρηση που οφείλεται αποκλειστικά στο βασικό τρίπτυχο λειτουργίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Επικοινωνία – Επικοινωνία – Επικοινωνία».

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, εμείς συμβάλλαμε με τις 70 + 1 προτάσεις μας, οι οποίες είναι ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες! Η μία από αυτές είναι η συνέχιση των έργων του Φιλόδημου.

Δεν θα κουραστούμε, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ζητάμε την υλοποίηση και των υπόλοιπων 70 προτάσεων για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, στην υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Δεν θα κουραστούμε να ζητάμε:

– Την επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», γιατί για εμάς η βασική οδηγία, που τηρεί ο ελληνικός λαός με απόλυτη επιτυχία και μεγάλα προβλήματα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας «Μένουμε Στο Σπίτι» προϋποθέτει την «Βοήθεια Στο Σπίτι» για όσους δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες

–       Την στήριξη των εργαζομένων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, γιατί δεν φτάνουν μόνο τα χειροκροτήματα

–       Την στήριξη των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεών τους ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους ΟΤΑ, για να υπάρχουν την επόμενη μέρα

–       Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν τους αμέσως επόμενους μήνες, οι ήδη εύθραυστοι προϋπολογισμοί τους. Για εμάς η πολιτική της δανειοδότησης των ΟΤΑ που εφαρμόζει η κυβέρνηση αντί να δίνει λύση, μεγιστοποιεί το πρόβλημα των Δήμων της χώρας.

Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών της χώρας μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη καταθέσει τις 70 + 1 προτάσεις μας προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε όλους τους Δήμους της χώρας μας και προς την Κυβέρνηση.

Comments are closed.