Το Κάστρο της οδού Μπιζανίου… Σήμερα 23/7 η Επέτειος της ιστορικής θυσίας των 10 ΕΠΟΝΙΤΩΝ…

0
1272

Όταν στις 23 Ιούλη του 1944 τα μηχανοκίνητα του ταγματασφαλίτη Μπουραντά με ισχυρές δυνάμεις Γερμανών και διοίκηση χιτλερικών αξ/κών, κύκλωσαν την Καλλιθέα, με σκοπό να διαλύσουν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην περιοχή και να μαζέψουν εργάτες για τα εργοστάσια της χιτλερικής Γερμανίας, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τμήματα του 1ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που ύστερα από πολύωρη μάχη τούς ανάγκασαν να φύγουν με σοβαρές απώλειες.

Την επομένη, 1.500 περίπου Γερμανοτσολιάδες ξαναγύρισαν και έζωσαν για δεύτερη φορά την Καλλιθέα. Σήμανε αμέσως συναγερμός. Το «χωνί» κάλεσε το λαό σε συναγερμό. Τμήματα του ΕΛΑΣ από Δουργούτι, Σφαγεία, Πετράλωνα, Παγκράτι, Ν. Σμύρνη ακόμη και από την Κοκκινιά έφτασαν για ενισχύσεις. Δέκα ΕΠΟΝιτες (κι εφεδροΕΛΑΣίτες) από το λόχο Χαροκόπου οχυρώθηκαν σε σπιτάκι της οδού Μπιζανίου 10, που ήταν και έδρα του φρουραρχείου.
Ομαδάρχης ο 19χρονος Δ. Βασιλειάδης. Ο οπλισμός τους: 3 αυτόματα, 7 ντουφέκια, 10 χειροβομβίδες και λίγα πυρομαχικά.

Η μάχη σε λίγο άναψε για τα καλά, όλος ο λαός στο πόδι. Κλείνουν τα μαγαζιά και οι τροχιοδρομικοί κατεβαίνουν σε απεργία, που σε λίγο μετατρέπεται σε γενική. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ καθηλώνουν τους Γερμανοτσολιάδες, το σπιτάκι που είναι οχυρωμένα τα δέκα παλικάρια δέχεται από τις γύρω ταράτσες με ακροβολισμένους τους «Μπουραντάδες», καταιγισμό πυρών, που όμως αποκρούονται.

Μέσα στο σπιτάκι υπάρχει μια μάνα με τα δυο παιδιά της, θέλουν να τα σώσουν. Ενας από τους ΕΛΑΣίτες βγαίνει με σημαία άσπρη και φυγαδεύει τους ενοίκους του σπιτιού. Ομως μια σφαίρα τον ρίχνει κάτω νεκρό.

Επανηλειμμένα οι Ταγματαλήτες τους καλούν να παραδώσουν τα όπλα και να παραδοθούν ,η απάντηση ίδια πάντα : «Ο ΕΛΑΣ δεν παραδίδεται !!!.Ελάτε να τα πάρετε «Πέντε ώρες κράτησε η πολιορκία. Οταν πια καταλαβαίνουν οι 3  ηρωικοί ΕΠΟΝίτες μαχητές (που έχουν απομείνει ζωντανοί) ότι δεν έχουν σωτηρία, αυτοκτονούν για να μην πέσουν στα νύχια των εχθρών, περνώντας έτσι στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Οι Γερμανοντυμένοι προδότες  μετράνε 50 απώλειες συνολικά στην Καλλιθέα .Το σπιτάκι – κάστρο της οδού Μπιζανίου έπεσε, μα οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για να τελειώσουν με τη νίκη των τμημάτων του ΕΛΑΣ, νίκη που στάθηκε αποφασιστική στη ματαίωση των σχεδίων του εχθρού στην επιστράτευση που σχεδίαζε.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ 

Θανάσης Αλεξίου 18 χρονών.

Δημήτρης Βασιλειάδης 19 χρονών.

Στέλιος Βιτσέντζος 20 χρονών.

Δημήτρης Γαλιάτσος 19 χρονών.

Γιάννης Ιωακειμίδης 17 χρονών.

Γιώργος Γυμνόπουλος 21 χρονών.

Παύλος Λιγνόπουλος 18 χρονών.

Γαβρήλος Μυριδινός 25 χρονών.

Ιορδάνης Παπαδόπουλος 20 χρονών.

Σπύρος Χατζηπουλημένος 17 χρονών.

Η ανάρτηση  μνήμης ειναι του Λεωνίδα, στην οδό Μπιζανίου 6-8  μεγάλωσε, εκεί ήταν το πατρικό του σπίτι.

πηγή: «Απέραντο Γαλάζιο»

Comments are closed.