Τι λένε οι παραδόσεις για την νηστεία της Μ.Παρασκευής…

Στο Σουφλί έχουν έναν ωραίο θρύλο για την Μ. Παρασκευή :
Η Παναγία έκλαιγε για τον Χριστό. Όλα τα ζώα για να την παρηγορήσουν της έφερναν διάφορα δώρα. Η χελώνα έβρασε λίγη φακή, την έβαλε στο καύκαλό της και σιγά-σιγά έφθασε στο σπίτι της Παναγίας. Στο κατώφλι όμως σκόνταψε και χύθηκε η φακή. Η Παναγία βλέποντας την κωμική σκηνή παρά την πίκρα της γέλασε, αλλά αμέσως θυμήθηκε το μαρτύριο του παιδιού της και είπε σταύρωσαν το μονάκριβό μου κι εγώ γελώ, να σκουληκιάσουν τα χείλη μου ! Και τότε ένα σκουλήκι περπάτησε στα χείλη της. Το πήρε στο χέρι της και το ευλόγησε, για να ζουν από εκείνο οι φτωχοί! Έτσι γεννήθηκε το κουκούλι και το έθιμο να τρώμε φακές.
Σε ότι αφορά το ξύδι η παράδοση επιβάλλει την χρήση του για να μας θυμίζει τους στρατιώτες που έδωσαν ξύδι αντί νερό στον Κύριο Ημων Ιησού Χριστό όταν δίψασε την ώρα της σταύρωσης του.

Φακές αλάδωτες λοιπόν!
Υλικά:
• 500 γρ. Φακές
• 2 καρότα
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 μικρές πατάτες
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 2 φύλλα δάφνης
• ½ φλ. σάλτσα ντομάτας
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 1 πρέζα ζάχαρη
• Λίγο ξύδι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις φακές από ξένα σώματα, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τις σκεπάζουμε με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ο μόνος λόγος που στραγγίζουμε το πρώτο νερό, είναι για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό, για όσους έχουν κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο όσπριο. Διαφορετικά μπορείτε να παραλείψετε το στάδιο αυτό. Στη συνέχεια ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά, τα οποιά έχουμε πλύνει, καθαρίσει και κόψει, το κρεμμύδι, τις πατάτες, τα καρότα, το σκόρδο και την πιπεριά. Σκεπάζουμε με αρκετό νερό, λίγο παραπάνω από το ύψος της φακής, περίπου 8-10 φλυτζάνια του τσαγιού, και βράζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου και στην συνέχεια χαμηλώνουμε. Στο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, την σάλτσα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσειθ και να χυλώσει καλά. Σερβίρεται ζεστό και προσθέτουμε λίγο ξύδι στο πιάτο κι αν θέλουμε λίγη αποξηραμένη καυτερή πιπεριά.

Comments are closed.