Τα Δικαιώματα Των Παιδιών

0
1971

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989 –  20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

«Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα..

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου και κάθε χρόνο, διοργανώνονται διεθνείς καμπάνιες για να μας υπενθυμίσουν το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στην παιδεία, στην ειρήνη, στην ισοτιμία, στην ελευθερία λόγου και έκφρασης, για να ακουστεί η φωνή τους σε όλο τον κόσμο, για να «χτίσουμε» ένα καλύτερο αύριο για όλα τα παιδιά!

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Στη χώρα μας επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με το νόμο 2101.

Τα 54 Άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς :  Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής. Η UNICEF, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με παγκόσμιες εκδηλώσεις στις οποίες τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο.

Στην Ελλάδα η Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου   ημέρα της UNICEFUnited  Nations  Children’s  Fund (Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946.

Αυτήν την ημέρα επέλεξαν φέτος, η UNICEF και η Κυβέρνηση της Ελλάδας να ανακοινώσουν, την επίσημη έναρξη λειτουργίας ενός Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα. Η Νέα Υόρκη, η Γενεύη και η Αθήνα ενώνουν τον χάρτη του κόσμου βάζοντας ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να θέσει τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο της εθνικής ατζέντας.

«Το  άνοιγμα του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF Ελλάδας σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας με την Ελλάδα, το οποίο χρονολογείται από το 1946», δήλωσε ο Afshan Khan, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF, για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Καθοδηγούμενοι  από  την εντολή, για τη προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, ανυπομονούμε να γράψουμε αυτό το νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο με την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα και η UNICEF έχουν εργαστεί στενά τα τελευταία χρόνια,για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη χώρα και σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό το νέο ορόσημο χτίζεται και επεκτείνεται σε αυτήν την εξαιρετική συνεργασία, επιτρέποντάς μας να προσεγγίσουμε παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός, το ελληνικό κράτος και η διοίκησή σας μπορούν να είναι σίγουροι για την πλήρη και πλήρη δέσμευση του οργανισμού να συνεργαστεί για κάθε παιδί στη χώρα », δήλωσε κ. Luciano Calestini, εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα. Σήμερα, μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης, εκατομμύρια παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθούν και ζουν σε συνθήκες απαράδεκτες. Φτώχεια και πείνα, πόλεμοι, κοινωνικός αποκλεισμός, μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών, διακρίσεις και βαθιές ανισότητες δεν αποτελούν δυστυχώς σπάνια φαινόμενα που επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές πολλών παιδιών ανά την υφήλιο. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την πρόσφατη έκθεση της UNICEF  είναι γροθιά στο στομάχι μαζί με νέες «απειλές» που έχουν προκύψει όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός.

Απέναντι στις προκλήσεις των καιρών οφείλουν όλοι να πάρουν θέση.

Η Κοινωνία οφείλει να ενισχύσει τη Δημιουργικότητα, τον Σεβασμό στη Διαφορετικότητα και την Ελευθερία της Έκφρασης, την Αλληλεγγύη και από την άλλη, η Πολιτεία πρέπει  να σχεδιάσει και να υλοποιήσει παρεμβάσεις, που θα φέρουν  θετικές αλλαγές σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά σε κατάσταση φτώχειας, αυτά που εγκαταλείπουν πρώιμα το σχολείο, τα έγκλειστα σε ιδρύματα, φυλακές ανηλίκων και κέντρα κράτησης, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά Ρομά, τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Επειδή η Ανθρωπότητα, οφείλει στο παιδί, ότι καλύτερο έχει να δώσει.

<<…Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια”δικαιώματα του ανθρώπου”. Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά ΟΛΕΣ τις μέρες του χρόνου…>>    Αντώνης  Σαμαράκης

Πηγές : www.liberal.gr   – www.ert.gr    –    www.kar.org.gr       –     www.unicef.org

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέζο:

Κίτσου Κωνσταντίνα – Γιατρά Μαρίνα

Επιμέλεια: Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.