Σ.Ε.Π.Ε. Ν. Σμύρνης: Κανένα τεστ ή ιχνηλάτηση από ΕΟΔΥ μετά από κρούσμα σε σχολείο…

Σε καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Π.Ε.) Νέας Σμύρνης «Χρυσόστομος Σμύρνης» μετά από κρούσμα Covid-19 που διαγνώστηκε σε μαθήτρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με την καταγγελία ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν προχώρησε σε κανένα διαγνωστικό τεστ όπως και σε καμμία περαιτέρω διαδικασία ιχνηλάτησης, γεγονός που οδήγησε το σχολείο να προχωρήσει από μόνο του στην καταγραφή των ονομάτων των συμμαθητών. Η λειτουργία του Σχολείου ανεστάλη για 14 ημέρες.

Ωστόσο κοινή είναι η διαπίστωση ότι ο Ε.Ο.Δ.Υ. λειτουργεί αλά καρτ, και οι παρεμβάσεις του είναι ζητούμενο στην επανάκαμψη της πανδημίας. Όπου δεν υπάρχει «πίεση» εφαρμόζονται πρωτόκολλα και όπου υπάρχει «κοινωνική» αντίδραση υπάρχει άμεση παρέμβαση. Είναι γεγονός ότι πλέον οι πολίτες οδηγούνται στην ιδιωτική διενέργεια τεστ ανίχνευσης για τον κορωναϊό, κάτι που επισημάνει και η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Νέας Σμύρνης.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα που έχουν οριστεί για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου, δείχνουν με την καθημερινή τους συμπεριφορά να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αν αυτό σπάσει.

Η καταγγελία του Σ.Ε.Π.Ε. Ν. Σμύρνης

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, μετά την πραγματοποίηση σχετικού διαγνωστικού τεστ, ανακοινώθηκε θετικό κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή/τρια του Ε2 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης. Μετά την ενημέρωση όλων των (υγειονομικών και εκπαιδευτικών) αρμόδιων υπηρεσιών και με δική τους απόφαση, η λειτουργία του τμήματος ανεστάλη για τις επόμενες 14 μέρες.

Κανένα (δωρεάν) διαγνωστικό τεστ, καμία διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ (πέραν της καταγραφής των ονομάτων των συμμαθητών που έκανε το σχολείο), κανένα μέτρο ελέγχου από το υπουργείο υγείας για την πιθανότητα μετάδοσης του covid-19 στην σχολική κοινότητα και στις οικογένειες των παιδιών.  Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν αφεθεί μόνοι τους. Όσοι ανησυχούν και μπορούν να αναλάβουν το κόστος των διαγνωστικών τεστ απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα. Όσοι ανησυχούν χωρίς την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά λύση.

Ο ισχυρισμός των αρμόδιων αρχών ότι «αν φοράτε μάσκες δεν διατρέχετε κίνδυνο» στερείται βάσης, αφού επανειλημμένα έχει τονιστεί από τους μαχόμενους γιατρούς ότι οι μάσκες αποτελούν μέρος των αναγκαίων μέτρων και όχι το σύνολό τους. Στις σχολικές αίθουσες η αναγκαιότητα τήρησης των αποστάσεων έχει εγκαταλειφθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και οδηγεί αναπόδραστα την εκπαιδευτική κοινότητα στην εκδοχή της ανοσίας της αγέλης. Ακόμα και σήμερα, η καθαριότητα των σχολείων είναι ελλιπής, το προσωπικό καθαριότητας που έχει προσληφθεί λιγότερο ακόμη και από αυτό που υπήρχε τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση μας εμπαίζει και ο Δήμος Νέας Σμύρνης αρνείται να προχωρήσει σε νέες αναγκαίες προσλήψεις προφασιζόμενος το οικονομικό κόστος.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ :

Να γίνει ιχνηλάτηση επαφών και δωρεάν διαγνωστικά τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ή από το Δήμο σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του τμήματος και σε όσους ακόμα διαπιστωθεί ότι είναι απαραίτητο.

Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15 με επίταξη διαθέσιμων ελεύθερων χώρων και λειτουργία τους ως σχολεία, πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων.

Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αν δε μπορεί και δε θέλει ο ΕΟΔΥ, να αναλάβει ο Δήμος Νέας Σμύρνης να προστατέψει τους κατοίκους του. 

Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.

Άμεση κάλυψη όλων των κενών. Τοποθέτηση επιπλέον δάσκαλου σε κάθε σχολείο, διαθέσιμους σε κάθε διεύθυνση δάσκαλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

Σχολικό νοσηλευτή/τρια σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.  ΝΕΑΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ  «Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ»   

Comments are closed.