Σύλλογος Διδασκόντων στην Ελληνική νοηματική: Ο Εθνικός Ύμνος είναι ο ύμνος όλων μας – video

0
578

O Σύλλογος Διδασκόντων της νοηματικής στην Ελλάδα δημιούργησε ένα ομολογουμένως συγκινητικό βίντεο με τον Εθνικό
Ύμνο να αποτυπώνεται στην ελληνική νοηματική γλώσσα για πρώτη φορά στα χρονικά.

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων της νοηματικής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια
από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και στο σχετικό βίντεο συμμετέχουν ένα αγόρι και ένα κορίτσι όπου μέσω της νοηματικής γλώσσας αποτυπώνουν τα λόγια του Εθνικού Ύμνου.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Τα όσα ανέφερε ο Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσαςσε ανακοίνωση που ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook

• Ο Εθνικός Ύμνος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αποδίδει τον ύμνο στη νοηματική γλώσσα, στην γλώσσα των Ελλήνων Κωφών και Βαρήκοων. Δεν είμαστε μόνο κωφοί, είμαστε και Έλληνες. Ο Εθνικός Ύμνος είναι ο ύμνος όλων μας. Εμείς οι κωφοί έχουμε δικαίωμα στη πρόσβαση στην ιστορία μας και θέλουμε να νοιώθουμε περηφάνεια για την Ελλάδα μας. Όπως οι Έλληνες ακούοντες τον ακούνε στην Ελληνική γλώσσα, έτσι θέλουμε κι εμείς να τον «βλέπουμε» στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

• Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 με πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στήριξε τη προσπάθεια μας -από την αρχή- με τη ενσωμάτωση του Εθνικού Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στον προγραμματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021).

• Η Βουλή των Ελλήνων και η Τράπεζα της Ελλάδος στήριξαν τον Σύλλογο Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στο πρωτότυπο εγχείρημα αυτό και με τη πολύτιμη χορηγία τους καταφέραμε και δημιουργήσαμε με τη βοήθεια του σκηνοθέτη κου Αμανατίδη Άκη και της ομάδας Actis Filming το ψηφιακό βίντεο που παρουσιάζει τον Εθνικό Ύμνο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

• Για να φτάσουμε στη ολοκλήρωση του Εθνικού Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε μια 18μελή επιστημονική ομάδα γλωσσολόγων, φιλολόγων, εκπαιδευτικών και δασκάλων νοηματικής, η οποία επεξεργάστηκε επί 3 μήνες γλωσσολογικά και φιλολογικά τα δύο πρώτα τετράστιχα του ύμνου του Διονυσίου Σολωμού και τους ευχαριστούμε θερμά.

• Θεωρούμε ότι το να παρουσιάσουν μαθητές τον Εθνικό Ύμνο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα θα ήταν ένα υπέροχο πρότυπο για όλα τα ελληνόπουλα, κωφά και μη, οπότε επιλέξαμε δύο μαθητές από το ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο Facebook λέγοντας πως «είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό να βλέπεις για πρώτη φορά τον Εθνικό μας Ύμνο να αποδίδεται στη νοηματική γλώσσα».

Comments are closed.