Σχέδιο Πισσαρίδη: Ανάκαμψη για ποιους; άρθρο του Νίκου Βουρλάκη

0
512

Σχέδιο Πισσαρίδη: Ανάκαμψη για ποιους;

Η έκθεση Πισσαρίδη αποτελεί ένα πολιτικό κείμενο που προσδιορίζει ότι για την ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, για να βγουν οι μεγάλες πολυεθνικές και τα μονοπώλια από την κρίση, πρέπει να τους δοθούν και άλλα προνόμια, μεταθέτοντας τα βάρη στους συνήθεις ύποπτους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, γενικότερα στα λαϊκά στρώματα. Τα δισ. του «Ταμείου Ανάκαμψης» μοιράζονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και η φτώχεια μοιράζεται στο λαό.

Το σίγουρο είναι ότι οι ειδικοί που συνέταξαν την έκθεση αυτή βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία, εν μέσω πανδημίας, να επιταχύνουν την εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση κ.ά. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η έκθεση Πισσαρίδη δεν είναι ένα πολιτικό κείμενο, άρα πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση.

Επιθυμεί και μέσω αυτής να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αφού η έκθεση τον «καλύπτει» πολιτικά: Η έκθεση θεωρεί «αγκύλωση» την ανάγκη ύπαρξης αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας και ζητά τη «ριζική αναδιάρθρωση με την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του τομέα Υγείας».

Είναι προκλητικό – εγκληματικό – γιατί όλοι βιώνουμε τώρα αυτές τις αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων χρόνων που έφεραν σε αυτό το χάλι το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το κλείσιμο αρκετών νοσοκομείων, η μετατροπή τους σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες, η διεύρυνση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κ.ά.

Είναι προκλητικό εν μέσω πανδημίας, που το δημόσιο σύστημα Υγείας σηκώνει όλο το βάρος, να υποχρηματοδοτείται. Μάλιστα, το 2021, εν μέσω πανδημίας, προβλέπεται μειωμένος ο κρατικός προϋπολογισμός για τη δημόσια Υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, προωθείται η οικονομική ενίσχυση μεγάλων ιατρικών επιχειρηματικών ομίλων. Τραγικό παράδειγμα η έλλειψη διατίμησης των μοριακών τεστ, μέχρι πρόσφατα, που έβαλε στα ταμεία των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων εκατομμύρια ευρώ.

Οι «σοφοί» της έκθεσης Πισσαρίδη επιβεβαιώνεται ότι υιοθετούν τις προτάσεις του ΙΟΒΕ (ινστιτούτο του ΣΕΒ) και συγκεκριμένα προτείνουν:

α) Φορολογικά κίνητρα για εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο.

β) Ενιαία φορολογική κλίμακα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.

γ) Η μείωση του ΦΠΑ δεν κρίνεται σημαντική προτεραιότητα.

δ) Ειδικοί περιβαλλοντικοί φόροι («πράσινα» χαράτσια) ως μια συνεισφορά στους επενδυτές ΑΠΕ.

ε) Νέοι φόροι για την ακίνητη περιουσία για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων.

Παράλληλα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ αλλά και των «πράσινων» χαρατσιών μεταφέρεται στην Τοπική Διοίκηση (δήμοι – Περιφέρειες).

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προτείνει η έκθεση περιλαμβάνουν το σύνολο των λειτουργιών του κράτους, κάνοντάς το ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Επιγραμματικά, στοχεύει σε αναδιαρθρώσεις στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία (ΣΔΙΤ), στην Υγεία, στο τραπεζικό σύστημα (πτωχευτικός νόμος), στην «πράσινη» και ψηφιακή ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ενα μεγάλο μέρος της έκθεσης στοχεύει σε αλλαγές που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα καθώς θεωρεί ότι πρέπει να είναι μοχλός «ανάπτυξης της οικονομίας» και όχι τροχοπέδη. Επιμένει στη μορφή της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης θεωρώντας ότι θα αντισταθμίσει τις δημογραφικές πιέσεις (…) Οι ασφαλιστικές εισφορές θα ενισχύουν οικονομικά επιχειρηματικούς κολοσσούς, θα γίνονται επενδυτικά προγράμματα με αβέβαιο μέλλον για τους κόπους μιας ζωής. Η εκτίμηση είναι ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει νέα αποθεματικά ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ στα επόμενα 40 χρόνια, ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα για τη χρηματοδότηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.Το κράτος, επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν θα δεσμεύεται για το αν και πόσα θα δίνει σε μορφή σύνταξης. Αυτό το δικαίωμα θα το έχουν και θα το ασκούν αποκλειστικά οι «αγορές», η «αναπτυξιακή πορεία» της χώρας, τα διάφορα επενδυτικά funds. Μάλλον οι ίδιοι «σοφοί» συνέταξαν και τη μελέτη του ΙΟΒΕ (…) Δεν χρειάζεται να είσαι «σοφός» για να καταλάβεις ότι στον τζόγο πάντα κερδισμένη είναι η «μάνα» και σε κάθε περίπτωση κερδισμένο θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο, όπου θα καταλήγουν τα λεφτά των εισφορών…

Το κυβερνητικό επιτελείο, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά και όλους τους ειδικούς αναλυτές της πορείας της πολιτικής της ΕΕ, επιμένουν μονότονα ότι η οικονομία δεν αντέχει προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών, των μικρών αγροτών, αλλά και των εργαζομένων. Αντέχει όμως μια χαρά όταν είναι να μοιράσει δισ. σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, ξενοδόχους, τραπεζίτες κ.ά. Ενδεικτικό είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 5 δισ. παραπάνω από τη φορολογία της λαϊκής οικογένειας καθώς και μειώσεις των δαπανών για την Υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες – βιοτέχνες – εμπόρους η έκθεση βρίσκει ότι είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να ξεμπερδεύουν μαζί μας μια και καλή. Η διαπίστωσή τους είναι ότι αποτελούμε «διαρθρωτικό πρόβλημα» στην υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού θεωρούν ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις είμαστε πολλές και πρέπει να αδειάσουμε την αγορά προκειμένου να βρουν ελεύθερο χώρο οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια.

Ολοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ αρκετά πληρώσαμε και ματώσαμε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Η πολιτική έκθεση Πισσαρίδη φαντάζει πάνω από τα κεφάλια μας σαν ένα νέο μνημόνιο που πρέπει με κάθε τρόπο να το απορρίψουμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πληρώσουμε πάλι για την ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Ο δρόμος της διεκδίκησης είναι μονόδρομος μέσα από τους συλλόγους μας, τις Επιτροπές Αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους και τη μικρή αγροτιά για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας

Νίκος ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

Comments are closed.