Συσκοτίζουν την αλήθεια για τους εξοπλισμούς…

Συσκοτίζουν την αλήθεια για τους εξοπλισμούς

Καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να ολοκληρώσει την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale», με κόστος κοντά στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, η όλη συζήτηση ξεκινάει και τελειώνει στο «αν η Ελλάδα θα πρέπει να εξοπλίζεται». Το ερώτημα αυτό από μόνο του δεν μπορεί να δώσει απάντηση, γιατί συσκοτίζεται το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς από τη Μέση Ανατολή έως τα Βαλκάνια, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και με τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων. Βασικό στοιχείο αυτών των σχεδιασμών, όπου εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, μέσα απ’ την ενίσχυση της ΝΑ πτέρυγάς του, είναι η ανάσχεση των ανταγωνιστών Κίνας και Ρωσίας. Αυτό το πλαίσιο προσπαθούν απεγνωσμένα να αφαιρέσουν από την συζήτηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως και το γεγονός ότι αυτοί οι εξοπλισμοί συνδέονται πρωτίστως με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού.

Για παράδειγμα, ποια αμυντική θωράκιση της Ελλάδας διακυβεύεται στη Σαουδική Αραβία, όπου στέλνονται συστοιχίες «Patriot» μαζί με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων; Τι δουλειά έχουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού σε περιπολίες στον Περσικό Κόλπο; Ποια συμφέροντα υπηρετεί η μετατροπή στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών της Ελλάδας σε πολεμικά ορμητήρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως προβλέπει η ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία; Τι προσφέρει στην ασφάλεια του λαού η διάθεση κάθε χρόνο 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ; Τι δουλειά έχουν πολιτικό προσωπικό και στελέχη των ΕΔ σε αποστολές εκτός συνόρων, τη στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα αναβαθμίζεται; Σε αυτές και σε άλλες αποστολές, όπως αυτή που ετοιμάζεται τώρα στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής (!), συμμετέχουν μέσα και συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία όταν αγοράζονταν, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις έλεγαν πάλι ότι «πρέπει να προτιμήσουμε κανόνια αντί για βούτυρο» λόγω της τουρκικής προκλητικότητας… Αυτές οι αγορές έγιναν, αλλά η τουρκική επιθετικότητα δεν κάμφθηκε.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής παράδειγμα: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – με τη συμφωνία και των άλλων  κομμάτων – έλεγε το 2017 ότι η «αναβάθμιση των “F-16″», που «έκλεισε» ο τότε πρωθυπουργός στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, εξασφαλίζει «αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο». Ο,τι λέει δηλαδή και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα για τα «Rafale». Τι έλεγε τότε το υπ. Αμυνας των ΗΠΑ; «Η αναβάθμιση των αεροσκαφών (…) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής ΠΑ να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ». Τι έλεγαν τότε η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα για τη στάση του ΚΚΕ να καταψηφίσει την αναβάθμιση των «F-16»; Τα ίδια που λένε και τώρα. Δεν έλειπαν βέβαια και οι ακροδεξιές φωνές (ένα τμήμα τους εκφραζόταν από τους τότε συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ) με αβάσιμους αντιΚΚΕ ισχυρισμούς. Ομως η θέση του ΚΚΕ είναι φιλική για τον ελληνικό λαό και εχθρική για τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης και του ΝΑΤΟ. Αν κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ που αναγορεύουν τους Ευρωατλαντικούς σε παράγοντες ασφάλειας.

image.png

Πώς δικαιολογούν για παράδειγμα το γεγονός ότι μία ΝΑΤΟική χώρα, η Γαλλία, εξοπλίζει μία άλλη ΝΑΤΟική χώρα, την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει υποτίθεται μία τρίτη ΝΑΤΟική χώρα, την Τουρκία; Με βάση ποια πραγματικότητα λένε στον ελληνικό λαό ότι π.χ. αύριο Γαλλία και Τουρκία δεν θα «διορθώσουν» τις σχέσεις τους; Ποιος αλήθεια εγγυάται ότι, ακόμα και αν κατακτηθεί προσωρινά το «αεροπορικό πάνω χέρι στο Αιγαίο», αυτό δεν θα ανατραπεί από ένα νέο οπλικό σύστημα που θα αγοράσει η τουρκική κυβέρνηση; Επί της ουσίας, ο αδιέξοδος χαρακτήρας των εξοπλιστικών ανταγωνισμών επιβεβαιώνεται για δεκαετίες.

 Οι εξοπλισμοί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σημαίνουν περαιτέρω εμπλοκή σε ένα περιβάλλον όλο και πιο οξυμένων ανταγωνισμών. Αυτές οι ανάγκες καθορίζουν το περιεχόμενο των εξοπλισμών, αλλά και τα «όριά» τους. Μόνο κάποιος αφελής δεν μπορεί να εντοπίσει ότι το ΝΑΤΟ, επί των οπλικών συστημάτων κάθε χώρας – μέλους, έχει αποφασιστικό λόγο για τη λειτουργία, τη χρήση και τον προσανατολισμό τους. Η κούρσα των εξοπλισμών «τρέχει» και εγγυάται μόνο τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών που τις χρυσοπληρώνουν οι λαοί, ακόμα και με το αίμα τους.

Γιωργος Αντωνακακης  πηγη ”Ρ”

Comments are closed.