ΣΥΡΙΖΑ vs ΥΠΕΣ: «Πληγή για τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα η νομοθέτηση Βορίδη»

0
364

«Μία εβδομάδα δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί από την απόφαση ράπισμα του ΣτΕ για τις αντισυνταγματικές μετεκλογικές αλλαγές από την κυβέρνηση της ΝΔ και για άλλη μία φορά στο σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση μας αποδεικνύει την αλλεργία της στον διάλογο και στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ενάμιση χρόνο πριν της Αυτοδιοικητικές εκλογές το Υπουργείο Εσωτερικών εισαγάγει προς ψήφιση άρθρο που καταργεί το δικαίωμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης».

Τα παραπάνω αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι τομεάρχες Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ  Κ. ΖαχαριάδηςΜ. Χατζηγιαννάκης κάνοντας λόγο για «πληγή για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα η νομοθέτηση Βορίδη».

Παράλληλα σημειώνουν:

Είναι πληγή για τη Δημοκρατία ο τρόπος που ασκεί πολιτική η παρούσα κυβέρνηση.

Δεν τους αρέσει η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου; Αντισυνταγματικά δίνουν τις αρμοδιότητές του στην οικονομική επιτροπή. Δεν τους αρέσει ο τρόπος εκλογής αντιδημάρχων; Αντισυνταγματικά τον αλλάζουν μετά τις εκλογές. Τώρα δεν τους αρέσει η κριτική εντός των δημοτικών συμβουλίων; Φιμώνουν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας είναι και ο σεβασμός της μειοψηφίας. Αλλά πώς να υπάρξει σεβασμός από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί το Κράτος, τους Θεσμούς και την Αυτοδιοίκηση τσιφλίκι της.

Είναι, όμως, η ώρα της δημοκρατικής αλλαγής για το καλό του τόπου μας. Είναι η ώρα της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επιστροφή της δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση.​

Ανακοίνωση εξέδωσε και το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να αφαιρεί δικαιώματα από τις δημοτικές αντιπολιτεύσεις». 

Συγκεκριμένα αναφέρει:


Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αλλεργία σε οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή και το έχει επανειλημμένως αποδείξει. Όμως, ότι θα έφτανε ο κ. Βορίδης  να προτείνει, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ,  την κατάργηση του διαχρονικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για πρόταξη προ ημερησίας διατάξεως προς συζήτηση επίκαιρων θεμάτων, ξεπερνάει κάθε όριο.

  • Μετά τις ρυθμίσεις των νόμων Θεοδωρικάκου που ανέτρεψαν τις διατάξεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι για την λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ και ουσιαστικά υποκαθιστούν το δημοτικό συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και ήδη κρίνονται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ,
  • ύστερα από την κατάργηση της δυνατότητας του δημοτικού συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό,
  • κατόπιν της ψήφισης του νέου εκτρωματικού αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμουόπου με το 43% κατοχυρώνεται στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών εκμηδενίζοντας έτσι την αντιπολίτευση,
  • τώρα με περισσό θράσος φιμώνουν τις μειοψηφίες και τους απαγορεύουν να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα για συζήτηση.
  • Χρέος άμεσο όλων των δημοκρατικών δυνάμεων είτε βρίσκονται  τις διοικήσεις των Δήμων είτε  στην αντιπολίτευση  είναι ν’ αντιδράσουν και με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων να σταματήσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο του κ. Βορίδη και της κυβέρνησης.

Comments are closed.