Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας: Στους δρόμους στις 10 Μάρτη για ασφαλή, ανοιχτά σχολεία και σχολές

0
244

Στις 10 Μάρτη, μία ημερομηνία που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πρώτο κλείσιμο των χώρων Εκπαίδευσης, φοιτητές και μαθητές βγαίνουν ξανά στους δρόμους προκειμένου να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τα αιτήματά τους για ανοιχτά, ασφαλή σχολεία και σχολές.

«10 Μάρτη 2020 – 10 Μάρτη 2021: Ενας χρόνος που τα σχολεία και οι ζωές μας “ανοιγοκλείνουν”. Ως εδώ! Οι μαθητές στον δρόμο ακόμα μια φορά! Ανοιχτά σχολεία να μας μορφώνουν – όχι να μας εξοντώνουν!»,

  • «Πιεζόμαστε από το συνεχές ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και των δραστηριοτήτων μας.
  • Παλεύουμε να συνεχίσουμε να μορφωνόμαστε μέσω μιας οθόνης σε ένα webex που μία λειτουργεί και μία όχι, με άνιση πρόσβαση ανάμεσά μας, ανάλογα με το τι υποδομή και οικονομική δυνατότητα έχουμε. Πέρυσι οι μαθητές της Γ’ ΓΕΛ έδωσαν πανελλαδικές με λειψή προετοιμασία.
  • Προσπαθούμε να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και εμάς, τηρώντας τα μέτρα, φορώντας τη μάσκα μας, κάνοντας να δούμε τους φίλους μας καιρό.
  • Φωνάξαμε στις μεγαλύτερες μαθητικές καταλήψεις και πορείες της τελευταίας δεκαετίας πως “Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία” και τελικά επιβεβαιωθήκαμε, αφού εκατοντάδες σχολεία εμφανίζουν κρούσματα και κλείνουν, τα μισά σχολεία της χώρας παραμένουν κλειστά.
  • Δεχθήκαμε καταστολή στους αγώνες μας. Τηλεαπουσίες, εκβιασμοί, κοροϊδία, συκοφαντία, ακόμα και χημικά. Είδαμε να δέχεται καταστολή και ο αγώνας φοιτητών, εργαζομένων, ακόμα και γιατρών! Οποιος αμφισβητεί τη διαχείριση της πανδημίας, όποιος οργανώνεται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, έρχεται αντιμέτωπος με την καταστολή, τη βία!
  • Ζούμε το θέατρο του παραλόγου με τον νόμο Κεραμέως για εφαρμογή της “Τράπεζας Θεμάτων” στην Α’ ΓΕΛ (χωρίς να έχει βγει η ύλη διά ζώσης) και τη θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Γ’ ΓΕΛ (με τα Λύκεια της χώρας να λειτουργούν τα μισά διά ζώσης και τα μισά με τηλεκπαίδευση). Εν μέσω πανδημίας, όταν δεν λειτουργεί κυριολεκτικά τίποτα “φυσιολογικά”, η κυβέρνηση αποφάσισε – κυριολεκτικά – να μας εκδικηθεί!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή.

Οι μαθητές αναγνωρίζουν τη δύναμη και αισιοδοξία που έδωσαν οι συλλογικοί οργανωμένοι αγώνες. «Δώσαμε ζωή στις γειτονιές και στα σχολεία μας, όταν μέσα από τα μαθητικά μας συμβούλια σε κάθε γειτονιά, δήμο, πόλη αλλά και πανελλαδικά, αγωνιστήκαμε! Τα σχολεία μας μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Μπορούμε να επιβάλουμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα. Με τους αγώνες μας καταφέραμε να προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας, περισσότεροι καθηγητές. Καταφέραμε να μην ισχύσει φέτος ο περιορισμός των επιλογών στο μηχανογραφικό», τονίζουν οι μαθητές και ζητούν:

«Τα σχολεία μας να είναι παντού ανοιχτά και ασφαλή. Φτάνει πια το ανοιγοκλείσιμο. Πάρτε μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Παγώστε όλες τις αλλαγές που περάσατε εν μέσω πανδημίας. Να μην ισχύσουν σε καμία περίπτωση στις φετινές πανελλαδικές.

Να μη δοθούν φέτος ενδοσχολικές εξετάσεις. Δεν λείπει αυτό από τα σχολεία μας».«Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές! Πάρτε μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές!»

«Εδώ και έναν χρόνο χάνουμε από τη μόρφωσή μας, υποβαθμίζεται το πτυχίο μας, ο χρόνος σπουδών μας παρατείνεται από την ίδια κυβέρνηση που μας αποκαλεί “αιώνιους” και απειλεί να μας διαγράψει! (…) Πρωτοετείς δεν έχουν μπει ούτε μια φορά σε αμφιθέατρο, ενώ χιλιάδες σε όλη τη χώρα έχουν ξενοικιάσει τα σπίτια τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εγκατάλειψης των σπουδών τους.

Γιατί, την ώρα που γίνεται συζήτηση ώστε να ανοίξουν κανονικά τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, δεν προβλέπεται τίποτα για τη συνέχιση των σπουδών μας; Γιατί, ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία ειδοποιούν ήδη εργαζόμενους ότι θα ξεκινήσουν από Πάσχα, δεν ισχύει το ίδιο για το εαρινό μας εξάμηνο; Ως εδώ με την κοροϊδία της κυβέρνησης! Παίρνουμε πίσω τις σχολές και τις σπουδές μας! Ζωντανεύουμε ξανά τους χώρους μας!».

«Η οργή μας μεγαλώνει γιατί κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να κρατάει τις σχολές κλειστές αδιαφορώντας για τις ανάγκες μας»

παράλληλα η ενίσχυση της κρατικής καταστολής – με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε, όπως επίσης με τις επιθέσεις και συλλήψεις σε βάρος των φοιτητών του ΑΠΘ – και στα νέα μέτρα παρέμβασης στις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων που ετοιμάζονται, όπως η θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

«Το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη δεν θα εφαρμοστεί – Ούτε σκέψη για νέο νομοσχέδιο!», δηλώνει το ΜΑΣ.

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

Comments are closed.