Συνέντευξη με τον Σάββα Κωφίδη

0
592

Ο Σάββας Κωφίδης / Πηγή: Eurokinissi

Το Alt φιλοξένησε συνέντευξη με τον Σάββα Κωφίδη, παλαίμαχου διεθνή ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, του Ολυμπιακού και του Άρη. Τώρα είναι συντονιστής στα τμήματα υποδομών της ομάδας του ΟΦΗ και τον βρήκαμε στο προπονητικό κέντρο.

Ξεκίνησες την επαγγελματική σου καριέρα με τον Ηρακλή το 1980 παίζοντας δίπλα στον Βασίλη Χατζηπαναγή. Λίγο αργότερα, στον Ολυμπιακό πια, βρέθηκες να παίζεις δίπλα στον Λάγιος Ντέταρι. Ποια η αίσθηση να παίζεις δίπλα σε δυο ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου;

Η αλήθεια είναι πως υπήρξα πολύ τυχερός που είχα τη χαρά να βρεθώ δίπλα σε δυο ποδοσφαιριστές που ξεδίπλωναν το ταλέντο τους πάνω στο χορτάρι. Είναι πολύ όμορφο να παίζεις με αυτούς τους παίκτες, αφού συνεχώς μαθαίνεις και ταυτόχρονα το χαίρεσαι το παιχνίδι, το αισθάνεσαι μαζί τους. Το απολαμβάνεις περισσότερο. Και οι δυο ήταν και πολύ καλά παιδιά και με τον Χατζηπαναγή είχα και έχω μια ιδιαίτερη σχέση.

Από τη στιγμή που αποσύρθηκες παραμένεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, εργαζόμενος ως προπονητής και τώρα ως συντονιστής στα τμήματα υποδομών της ομάδας του ΟΦΗ. Έχετε μαζευτεί μια παρέα πρώην ποδοσφαιριστών και γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Κρήτη.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη είμαστε στο ξεκίνημα, αφού αυτό θέλει χρόνο. Έχει ξεκινήσει πριν πολύ λίγο χρόνο αυτή η προσπάθεια και θέλει χτίσιμο. Πράγματι έχει γίνει μια καλή προσπάθεια και έρχονται άνθρωποι που γνωρίζουν ο αντικείμενό τους, για να γίνει αυτό που ονειρεύεται η διοίκηση του ΟΦΗ.

Ποτέ δεν έκρυψες τι θέσεις σου, ποτέ δεν έκρυψες τις απόψεις σου, ποτέ δεν κρύφτηκες πίσω από το δάκτυλό σου για οποιοδήποτε θέμα. Οι καίριες παρεμβάσεις σου ακούγονται και περισσότερο από τη νεολαία. Θέλω τη γνώμη σου για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα με την κυβέρνηση να περνάει νομοσχέδια που διαλύουν κάθε λαϊκή κατάκτηση.

Αυτό είναι κάτι που περιμέναμε. Όλα τα καπιταλιστικά συστήματα αυτά εφαρμόζουν. Δεν είναι κάτι που με ξαφνιάζει, ούτως ή άλλως. Ειδικά  τώρα που είμαστε σε μια πολλή δύσκολη κατάσταση αφού δεν τη γνωρίζουμε, δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Υποθέτουμε, ακούμε, είναι δύσκολο να έχουμε μια εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με το θέμα αυτό, με την πανδημία. Βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες, πολλές αλληλοσυγκρουόμενες. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το κλίμα και περνά αντιλαϊκούς νόμους. Όμως ο κόσμος πρέπει να μαθαίνει, να αναλύει τις καταστάσεις και να αντιδρά. Να αντιδρά με βάση το δίκιο που αναζητά και το άδικο που υφίσταται. Δε με ξαφνιάζει όλο αυτό. Περιμένω και άλλα τέτοια και χειρότερα νομοσχέδια, που θα περάσουν με αφορμή το κλείδωμα του κόσμου στα σπίτια του.

Παρατηρούμε πως παραμένουν ασύλληπτοι οι καταδικασμένοι Παππάς και Λαγός, πρωτοπαλίκαρα της ΧΑ. Τι έχεις να πεις γι αυτό; 

Ποια άλλη γνώμη θα μπορούσα να έχω; Καταρχήν είναι απαράδεκτος ο τρόπος που ο υπουργός ΠροΠο όπως και όλη η κυβέρνηση χειρίζονται και αυτό το μεγάλο θέμα. Οι νεοναζί είναι παρακλάδι της ακροδεξιάς και της δεξιάς γενικότερα. Είναι δηλαδή γέννημα δικό τους. Οπότε σίγουρα και είχαν και έχουν την ανάλογη μεταχείριση. Βρεθήκανε βέβαια μπροστά σε μια τεράστια αντίδραση του λαού, που χαιρέτισε με ενθουσιασμό τις αποφάσεις του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ. Αυτή η τεράστια λαική κινητοποίηση δεν τους άφησε  να κάνουν κάτι διαφορετικό με τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Για το θέμα του Παππά εκτιμώ πως ήταν πολύ χαλαροί προς αυτόν, για να μπορέσει να διαφύγει. Δεν αποκλείω οτιδήποτε, αφού δε δικαιολογείται η τόση χαλαρότητα. Ακόμη και ομοϊδεάτες του μπορεί να συμφωνήσουν με αυτό. Σε ότι αφορά το Λαγό κρύβεται πίσω από την ασυλία του Ευρωβουλευτή.

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή σου για το μεταναστευτικό. Μια τοποθέτηση που σε κάποια σημεία είναι και εξαιρετικά συγκινητική. Πες μου για όλο αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους που καταλήγουν σε μας και κρατούνται στη χώρα μας ως όμηροι αν και οι ίδιοι θα ήθελα να βρίσκονται στους δικούς τους ανθρώπους, στις χώρες που αυτοί βρίσκονται.

Δε θα πω κάτι διαφορετικό από αυτό που είχα γράψει. Όλο αυτό ξεκινάει από το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και την κοινωνία. Είναι πολύ βαθύτερο το ζήτημα. Όταν υπάρχει πόλεμος, όταν υπάρχει φτώχεια, όταν υπάρχει κοινωνική ανισότητα, όταν υπάρχουν  όλες αυτές οι ταξικές κοινωνικές διαφορές, προκαλούνται έριδες, προκαλούνται πόλεμοι και αναγκάζεται ο λαός να φεύγει από το σπίτι του για να βρει ένα καλύτερο αύριο. Μια καλύτερη ζωή.  Με αποτέλεσμα να πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Εκεί λοιπόν όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη, προκαλείται όλο αυτό που προκλήθηκε και στην Ελλάδα με το μεταναστευτικό. Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε πως είτε μαύρος, είτε άσπρος, είτε κίτρινος, πάνω από όλα είναι άνθρωπος. Και ότι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι. Γιατί μπορεί να είναι και Έλληνας. Γιατί κι εμείς έχουμε μεταναστεύσει.

Εγώ προέρχομαι από προσφυγική οικογένεια, από τους Έλληνες του Πόντου. Άρα δε διαχωρίζουμε τον Έλληνα από τον Σύριο. Όταν το κάνουμε αυτό, είναι ρατσισμός. Επιλέγουμε φυλή, ράτσα. Είναι ξεκάθαρο, δεν είναι κάτι άλλο.

Πρόσφατα είδαμε κινητοποιήσεις μεγάλες από την πλευρά μαθητών και φοιτητών για το σχετικό  νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στη βουλή και προχτές είχαμε και μια μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των καλλιτεχνών για το ν/σ λογοκρισίας. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται από μαθητές, φοιτητές και καλλιτέχνες, αλλά και όλο το λαό μας. Θέλω τη γνώμη σου.

Η αλήθεια είναι πως η Παιδεία μας έχει ελλείψεις τεράστιες εδώ και πολλά χρόνια. Και δε βελτιώνεται, δεν υπάρχει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είναι γνωστό στα καπιταλιστικά συστήματα αγοράζεται και η Παιδεία. Εδώ υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο, κάποιος πληρώνει για να μάθει, άρα κάποιος που μπορεί, θα πληρώσει για να πάρει ένα πτυχίο. Είναι μια πραγματικότητα. Τα θέματα της Παιδείας και της Υγείας είναι και τα πιο σημαντικά και αυτά με τα οποία πρέπει να ασχολείται η κυβέρνηση μιας χώρας συνεχώς. Με την συνεχή υποβάθμισή τους ανακύπτουν προβλήματα. Φυσικά τάσσομαι υπέρ της αντίδρασης αυτής και φυσικά πρέπει να συνεχίσουν να αντιδρούν μαθητές και φοιτητές, όπως και οι καλλιτέχνες που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά με την πανδημία. Θα υπάρξει αποτέλεσμα όμως, μόνο αν υποστηριχτεί η κινητοποίηση όλων αυτών και από άλλες κοινωνικές ομάδες. Να είναι όλοι μαζί, σα μια γροθιά.

Πώς βλέπεις την επόμενη μέρα της πανδημίας; 

Αυτή τη στιγμή δε μπορώ να δω κάτι. Δε μπορώ γιατί είναι κάτι άγνωστο. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις κάτι που δεν το γνωρίζεις δεν ξέρεις πώς να πολεμήσεις. Όταν έχεις τον εχθρό απέναντί σου τον βλέπεις, ξέρεις είναι αυτός. Τον πολεμάς. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάτι που δε γνωρίζουμε; Αλλά σίγουρα αυτό που μου μένει εμένα είναι ότι χρησιμοποιούν το φόβο του κόσμου για να δημιουργήσουν νέες καταστάσεις, εκμεταλλευόμενοι αυτό το φόβο. Πάντοτε βέβαια το έκαναν αυτό. Ελπίζω να έρθουν γρήγορα τα εμβόλια να εμβολιαστεί όλος ο λαός. 

Πώς βλέπεις την οικονομική κατάσταση μετά από αυτή η λαίλαπα;

Η οικονομική κατάσταση! Εγώ δεν πιστεύω πως υπάρχουν φτωχά κράτη. Ουδέποτε το πίστεψα αυτό. Υπάρχει φτωχός κόσμος, ο λαός. Τα κράτη είναι πλούσια. Η οικονομία δεν πλήττεται και μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του λαού, εάν η κυβέρνηση θέλει να το κάνει αυτό. Να στηρίξει τους ανθρώπους που πλήττονται. Θα μου πεις τώρα, στον καπιταλισμό μπορεί να γίνει αυτό; Γι αυτό πρέπει όλοι να είμαστε μια γροθιά και να διεκδικούμε το δίκιο μας, τη ζωή μας την ίδια.

Φτωχά κράτη δεν υπάρχουν. Μόνο οι λαοί είναι φτωχοί. Και αυτοί υποφέρουν.

Πριν κλείσουμε θα ήθελες κάτι άλλο να προσθέσεις; 

Όχι. Δεν έχω κάτι άλλο. Χάρηκα που τα είπαμε και εύχομαι το Alt να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε με το ίδιο πάθος. 

Εγώ σε ευχαριστώ γι αυτή τη συνέντευξη.Να τελειώσει όλο αυτό και θα τα πούμε και από κοντά. Καλή επιτυχία στον ΟΦΗ και στην προσπάθεια που κάνετε.

Συνέντευξη – Επιμέλεια: Γιάννης Αγγέλου   αλτ.gr

Comments are closed.