Το 2ο ΓΕΛ Καλλιθέας στο 19ο Πανελλήνιο συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, στο πλαίσιο του Erasmus

0
168

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, το 2ο ΓΕΛ Καλλιθέας συμμετείχε με ομιλία στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που διεξήχθη στο Λουτράκι από 18 έως και 20 Νοεμβρίου 2022, στο συνεδριακό Κέντρο του Club Hotel Casino Loutraki. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Σύγχρονη Φυσική και Μεγάλα Επιτεύγματα – Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία – Εκπαίδευση – Περιβάλλον»

Το 2ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας συμμετείχε με την ομιλία «Η Ευρωπαïκή Σύμπραξη Erasmus+ Interactive Digital Content Platform for All(INDIe4All)» που παρουσίασε η κα Λελίγκου Δήμητρα, Αστροφυσικός – Υποδιευθύντρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Περιστερίου και επιστημονική συνεργάτης του 2ου ΓΕΛ Καλλιθέας για τη σύμπραξη, με συνομιλήτρια την τέως Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Καλλιθέας κα Καββαδά Αικατερίνη.  

Η ομιλία του 2ου ΓΕΛ Καλλιθέας εστίαζε στις δράσεις του σχολείου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαïκό Πρόγραμμα Erasmus Plus «Interactive Digital Content Platform for All – Διαδραστική Πλατφόρμα Ψηφιακού Περιεχομένου για Όλους (http://indieproject.eu, στο οποίο συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία

Οι Έλληνες εταίροι του προγράμματος, εκτός από το 2ο ΓΕΛ Καλλιθέας, είναι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας και η Ελληνική Εκπαιδευτική Ένωση STEM. Συντονιστής φορέας του προγράμματος είναι το Πολυτεχνείο της Ισπανικής πόλης της Καρθαγένης και Ευρωπαίοι εταίροι είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μούρθια Ισπανίας, καθώς και το Κέντρο Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών Childvision της Ιρλανδίας με έδρα το Δουβλίνο. 

Το 2ο ΓΕΛ Καλλιθέας συμμετέχει στο πρόγραμμα λόγω της πολυετούς εμπειρίας που διαθέτει στην εκπαίδευση τυφλών και αμβλυώπων μαθητών, καθώς σε αυτό λειτουργούν τμήματα ένταξης για μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης. 

Η διακρατική σύμπραξη έχει θέσει ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία διαδικτυακών εκπαιδευτικών πόρων προσβάσιμων σε μαθητές με αναπηρία, δίνοντας έμφαση στα άτομα με τύφλωση και σοβαρά προβλήματα όρασης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού το πρόγραμμα παραδίδει στη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα τηνηλεκτρονική πλατφόρμα-αποθετήριο INDIeOpen του Open Educational, ανοιχτή για κοινή χρήση από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα – αποθετήριο INDIeOpen οι εταίροι καταθέτουν συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό υλικό προσβάσιμο για μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, σε πλήθος θεματικών διδακτικών ενοτήτων και σε τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά). Στη διαδικτυακή πλατφόρμα INDIeOpenπροσφέρεται επίσης ειδική ενότητα παροχής καλών διδακτικών πρακτικών συμπερίληψης μαθητών με αναπηρία που στοχεύει στην επαγγελματική ανέλιξη των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα – αποθετήριο περιλαμβάνει, επίσης, το καινοτόμο εργαλείο συγγραφής INDIeAuthor που επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς – συγγραφείς, χωρίς προηγούμενες γνώσεις προγραμματισμού, να δημιουργούν διαδικτυακά, ακολουθώντας απλές οδηγίες, το δικό τους ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Η σύμπραξη INDIe4All φιλοδοξεί να συμβάλει με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας στην προώθηση, σε διεθνές επίπεδο, της συμπερίληψης μαθητών με αναπηρία μέσω της e-learningμάθησης.

Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου

(https://www.eef19.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CF%80%C

Comments are closed.