Στους Πόντιους πρόσφυγες οφείλεται η μετατροπή της Καλλιθέας σε πραγματική πόλη

0
264

Στους Πόντιους πρόσφυγες οφείλεται η μετατροπή της Καλλιθέας σε πραγματική πόλη αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Παράταξη «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» επί τη ευκαιρία της 19ης Μαΐου «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Η Δημοτική Παράταξη στην ανακοίνωση της επισημαίνει ακόμη ότι συμπαρατάσσεται με τις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες επιδιώκουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως  οι δημοτικές διοικήσεις της Αριστεράς στην Καλλιθέα από τη δεκαετία του ’70 σε συνεργασία με τις Ποντιακές οργανώσεις της πόλης, τιμούσαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, όταν άλλοι σιωπούσαν.

Τέλος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  «καλεί τους Έλληνες Πόντιους να καταστούν ακόμη πιο δραστήριοι εκπρόσωποι του αγώνα για την ειρήνη στη δύσκολη εποχή μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

Η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το 1919, σηματοδοτεί μια από τις τραγικότερες σελίδες της ιστορίας του νεωτέρου Ελληνισμού. Μαζί με την Μικρασιατική Καταστροφή, πριν από ακριβώς εκατό χρόνια, υπενθυμίζει το βίαιο τερματισμό της μακραίωνης και λαμπρής παρουσίας του στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της παγίδευσής του στους σκληρούς διεθνείς ανταγωνισμούς μεταξύ των ισχυρών Δυνάμεων της εποχής, όπως και των εγχώριων εκπροσώπων τους. 

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Εξαίρει τον αγώνα των χιλιάδων Ποντίων προσφύγων για την αποκατάσταση της ζωής τους στην Ελλάδα. Σ’ αυτούς μεταξύ άλλων οφείλεται η μετατροπή της Καλλιθέας σε πραγματική πόλη, καθώς και η συμμετοχή της σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας, όπως η Εθνική Αντίσταση και η νίκη επί του ναζισμού και του φασισμού ιδίως από τις γραμμές του ΕΑΜ. 

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» συμπαρατάσσεται με τις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες επιδιώκουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία. Αυτή πρέπει και μπορεί να καταστεί πράξη εκδημοκρατισμού και εξομάλυνσης των διεθνών σχέσεων στη σύγχρονη εποχή, προσανατολισμένη στην ειρήνη και την ήττα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. 

Η παράταξη υποστηρίζει τις ενέργειες, οι οποίες αποσκοπούν στη διεθνοποίηση αυτού του στόχου και πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, μακριά από εκλογικές ή άλλες σκοπιμότητες. Υπενθυμίζει ότι, στην Καλλιθέα, ήσαν ακριβώς οι δημοτικές διοικήσεις της Αριστεράς, οι οποίες ήδη από τη δεκαετία του ’70 και σε συνεργασία με τις Ποντιακές οργανώσεις της πόλης, τιμούσαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, όταν άλλοι σιωπούσαν, ώστε να μη διαταραχθεί η ενότητα του ΝΑΤΟ από την ανάδειξη των ιστορικών ευθυνών της Τουρκίας.

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» υπογραμμίζει το σύγχρονο ρόλο των Ελλήνων Ποντίων που εγκαταστάθηκαν εδώ, προερχόμενοι από τις Δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, για τη διατήρηση της μνήμης και των ιστορικών τους παραδόσεων. Τους καλεί να καταστούν ακόμη πιο δραστήριοι εκπρόσωποι του αγώνα για την ειρήνη στη δύσκολη εποχή μας, κατά την οποία νέοι διεθνείς ανταγωνισμοί θέτουν σε κίνδυνο το σύγχρονο κόσμο.

Comments are closed.