Στον «πάγο» η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλλιθέας;

0
261

Δεκαπέντε ημέρες έχουν περάσει από τη τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (28/12/2022) και μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί νέα συνεδρίαση της παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που χρήζουν αποφάσεων.

Γεγονός είναι ότι η δημοσιοποίηση της απόφασης 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές τόσο ως προς τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όσο και ως προς τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου αλλά και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δημιούργησαν νέα δεδομένα με κορυφαίο αυτό της ακυρότητας των αποφάσεων από τις 2 Δεκεμβρίου 2022 και μετά.

Η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης οδήγησε στην παραίτηση των Δημοτικών Συμβούλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Κ.Ασκούνης, Ν.Ηλιάδης, Π.Γαλανόπουλος και Γ. Μαργωμένος) από την Οικονομική Επιτροπή καθώς ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και να επανέλθουν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσβάλουν τις όποιες αποφάσεις στα αρμόδια όργανα.

Η παραίτηση των συγκεκριμένων Δημοτικών Συμβούλων σε συνδυασμό με τη θέση που έχουν εκφράσει το σύνολο των Δημοτικών Παρατάξεων της αντιπολίτευσης για επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο εκ των πραγμάτων δημιούργησε νέα δεδομένα.

Ωστόσο και η Διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας δεν φαίνεται διατεθειμένη να ρισκάρει την πιθανότητα ακύρωσης αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» οι συνεδριάσεις της, τουλάχιστον σε ότι αφορά συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Επι της ουσίας η Διοίκηση θα περιμένει την όποια νομοθετική ρύθμισησυμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που έχει εξαγγείλει άλλωστε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προκειμένου να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα.

Έως ότου όμως υπάρξει νομοθετική ρύθμιση δεν θα στείλει στην Οικονομική Επιτροπή θέματα με οικονομικό αντικείμενο ή αντικείμενο δημόσιο συμβάσεων προς ψήφιση για λόγους ασφάλειας.

Τζ. Μ.


Comments are closed.