Στη Βουλή τα επανειλημμένα πλημμυρικά φαινόμενα στο 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας

0
246

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν 23 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα επανειλημμένα πλημμυρικά φαινόμενα στο 3ο Νηπιαγωγείο της Καλλιθέας.

Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, είκοσι τρεις (23) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση μέσω της οποίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο κείμενο που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν από τους υπουργούς της Κυβέρνησης να απαντήσουν εάν Θα αποδοθούν ευθύνες για τα επανειλημμένα πλημμυρικά φαινόμενα στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο και αν  θα κληθούν οι αρμόδιοι του Δήμου Καλλιθέας προκειμένου να τους αποδοθούν οι προβλεπόμενες ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε για δεύτερη φορά.

Πιο συγκεκριμένα η Ερώτηση των 23 Βουλευτών αναφέρει:

Το φθινόπωρο του 2021, το 3ο νηπιαγωγείο Καλλιθέας πλημμύρισε, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλος». Δεκάδες νήπια κινδύνευσαν, με την άμεση αντίδραση των νηπιαγωγών, που μετέφεραν τα παιδιά σε άλλον όροφο του κτιρίου προκειμένου να προστατευθούν μέχρι να έρθουν οι γονείς τους, έντρομοι, να τα παραλάβουν, μας γλίτωσε από τα χειρότερα. 

Η περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Καλλιθέας έριχναν τότε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, υποσχόμενοι ταυτόχρονα ότι τα προβλήματα και οι κίνδυνοι νέων πλημμυρών θα εκλείψουν με την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων της Α’ φάσης της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Καλλιθέας – Μοσχάτου, τα οποία -παρά την εντυπωσιακή εξέλιξη επί περιφερειακής διοίκησης Δούρου- είχαν και έχουν καθυστερήσει σημαντικά επί Πατούλη.

Ενάμιση χρόνο μετά, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, μικροί μαθητές, γονείς, και νηπιαγωγοί κινδύνευσαν ξανά, καθώς το 3ο νηπιαγωγείο Καλλιθέας πλημμύρισε για άλλη μια φορά. Έντρομοι οι νηπιαγωγοί, ανέβασαν τα νήπια στα θρανία, μέχρι να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να τα οδηγήσουν έξω από το κτίριο με ασφάλεια.

Για άλλη μια φορά, και με τον πιο δραματικό τρόπο, αποδεικνύεται ότι οι πολίτες των νοτίων προαστίων βρίσκονται έρμαια στην ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της περιφερειακής διοίκησης Πατούλη και του δήμου, που αποδεικνύονται ανίκανοι να συνεργαστούν για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Οι υποσχέσεις τους, τα έργα βιτρίνας και η επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων, δεν σώζουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχές από τις πλημμύρες, την καταστροφή υποδομών, τη διακοπή των μεταφορών.

Επειδή, σύμφωνα με ανακοινώσεις της περιφέρειας Αττικής, τα έργα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου έχουν ολοκληρωθεί. 

Επειδή η αντιπλημμυρική προστασία απαιτεί κατάλληλη συντήρηση των αγωγών όμβριων και μικρά έργα υποδομών στους δήμους.

Επειδή οι πολίτες των νοτίων προαστίων της Αθήνας και οι γονείς απαιτούν να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών τους και η δική τους από μια χειμερινή κακοκαιρία και να μην διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Επειδή οι αρμόδιοι πρέπει να ελέγξουν την αρτιότητα και την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Yπουργοί:

1. Θα αποδοθούν ευθύνες για τα επανειλημμένα πλημμυρικά φαινόμενα στο 3ο νηπιαγωγείο Καλλιθέας που έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών, δύο φορές σε λιγότερο από δύο χρόνια;

2. Θα ελεγχθεί και θα δημοσιοποιηθεί το στάδιο περάτωσης των αντιπλημμυρικών έργων στον Φαληρικό Όρμο; 

3. Θα κληθούν οι αρμόδιοι του δήμου Καλλιθέας και θα τους αποδοθούν οι προβλεπόμενες ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε δύο φορές στο νηπιαγωγείο;

4. Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι δήμοι και περιφέρεια πραγματοποιούν τις απαραίτητες εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και συντήρησης του δικτύου όμβριων στα νότια στο νότιο τομέα της Αττικής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παππάς Νικόλαος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Πολάκης Παύλος

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Comments are closed.