Στην Καλλιθέα είδαμε πάλι εικόνες ντροπής – Ο κ. Κάρναβος κοιμάται ήσυχος;

0
549

Να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα του Παραλιακού Μετώπου, τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας Καλλιθέας Μοσχάτου καθώς και την εκβάθυνση των εκβολών Κηφισού και Ιλισού ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος των νερών στη θάλασσα, ζητά με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Μια Πόλη στο Δρόμο».

Η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες κάνει έντονη αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και πάλι στην Καλλιθέα κάνοντας λόγο για εικόνες ντροπής.

Τέλος στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο χάρτη επικινδυνότητας για την Αττική που δημοσίευσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ κ. Μπελαβίλας επισημαίνοντας για το τι μπορεί να συμβεί εάν υπερχειλίσουν Κηφισός και Ιλισός.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της «Μια Πόλη στο Δρόμο»

Το γράφαμε το 2021, το λέμε και τώρα: Δεν μας πνίγει ο κακός μας ο καιρός αλλά οι ασκούμενες πολιτικές

Μετά τις ολέθριες πυρκαγιές, ήρθαν οι καταστροφικές πλημμύρες. Άνθρωποι, ζώα, περιουσίες, περιοχές χάνονται κάτω από τις λάσπες στη Θεσσαλία. 

Τα μάτια και οι καρδιές όλων μας είναι στραμμένα στους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους, στους ανθρώπους που δοκιμάζονται βλέποντας τα ζώα τους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους να χάνονται.

Που υποφέρουν αβοήθητοι/ες από ένα ανάλγητο και ανίκανο κράτος.

Γιατί ζούμε μια ακόμα τραγωδία ;

Πού είναι τα μεγάλα έργα που διαφημίζουν οι κυβερνήσεις; Πού πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ που δόθηκαν στον “εθνικό” εργολάβο για υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας;

Πού είναι οι συντονισμοί πολιτικής προστασίας;

Γιατί πνίγηκε ο Παλαμάς μέσα στη νύκτα και το μήνυμα 112 έφτασε μετά από ώρες;

Γιατί σκοτώνονται νέα παιδιά στα Τέμπη, γιατί πνίγονται εκατοντάδες στην Πύλο, γιατί καίγονται άνθρωποι στη Δαδιά;

Μια κόκκινη κλωστή συνδέει όλα αυτά τα γεγονότα.

Στην Καλλιθέα είδαμε πάλι εικόνες ντροπής.

Εσωτερικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, στην Σκρα πίδακες νερού καταμεσής του δρόμου δημιουργούσαν μια τρομακτική εικόνα. Φαίνεται ότι ο κύριος Κάρναβος άρχισε την πολυδιαφημισμένη ανάπλαση του δρόμου ξεκινώντας από τα συντριβάνια.

Τον Οκτώβριο του 2021, με αφορμή τις τότε πλημμύρες στις Τζιτζιφιές, γράφαμε: “Δεν μας πνίγει ο κακός μας ο καιρός αλλά οι ασκούμενες πολιτικές”.

Όπως και ότι “διαχρονικές είναι και οι ευθύνες όλων των Δημοτικών Διοικήσεων, για το γεγονός ότι μια πόλη σαν την Καλλιθέα στερείται – εν έτει 2021 – ολοκληρωμένου συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων. Για το γεγονός ότι μόλις το ένα τρίτο της πόλης μας καλύπτεται από τέτοιο δίκτυο”.

Προχθές πάλι ο Ιλισός υπερχείλισε, με αποτέλεσμα τα νερά να κατακλύσουν την Λεωφόρο Ποσειδώνος, μέρος των Τζιτζιφιών και του Μοσχάτου. Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου δικαίως διαμαρτύρεται, αποδίδοντας τις ευθύνες στην Περιφέρεια και τον κύριο Πατούλη.

Ο κύριος Κάρναβος κοιμάται ήσυχος;

Πότε, επιτέλους, θα ολοκληρωθεί το έργο της Παραλιακής Λεωφόρου;

Γιατί, παρά το γεγονός ότι από το 2020 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει ποσό 10.000.000 € για εκβάθυνση του Ιλισού, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το έργο;

Με αφορμή τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ κύριος Μπελαβίλας δημοσιεύει χάρτη επικινδυνότητας για την Αττική και χτυπά καμπανάκι για το τι μπορεί να συμβεί εάν υπερχειλίσουν Κηφισός και Ιλισός.

Υπογραμμίζει ότι ο χάρτης είναι “εφιαλτικός” και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι “την πλημμύρα που βλέπουμε ως αποτυπωμένη είναι σίγουρο ότι θα τη ζήσουμε. Αν γίνει το κακό, από το ΚΠΙΣ Σταύρος Νιάρχος ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά, η μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου, τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό”.

Και όμως, δήμαρχοι και περιφερειάρχες από όλες τις συστημικές παρατάξεις, ονειρεύονται Αθηναϊκές Ριβιέρες, τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση της παραλίας. Έργα βιτρίνας που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες της κοινωνίας, με τις ανάγκες της Καλλιθέας.

Ως “Μια Πόλη στο Δρόμο” απαιτούμε, και καλούμε τους κατοίκους σε αγώνα για:

Έργα υποδομής και όχι αναπλάσεις βιτρίνας.

Να ολοκληρωθούν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, τα έργα του Παραλιακού Μετώπου και τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας της Καλλιθέας και του Μοσχάτου.

Άμεσος καθαρισμός της κοίτης του Κηφισού και η εκβάθυνση των εκβολών Κηφισού και Ιλισού, για να διευκολυνθεί η έξοδος των νερών στη θάλασσα.

Comments are closed.