Στην Ίδρυση Δικτύου 17 Πόλεων Ελλάδας & Ισραήλ για Υγεία – Πολιτισμό ο Δ. Καλλιθέας

0
56

Με την υπογραφή της Ιδρυτικής Διακήρυξης και του Πρωτοκόλλου σύστασης και δημιουργίας του Δικτύου Πόλεων Ελλάδας και Ισραήλ «Για τον Πολιτισμό και την Υγεία», που έγινε σε μια λαμπρή τελετή στο Roof Garden του ξενοδοχείου «Coral Hotel Athens», άνοιξε μια νέα, πρωτοπόρα σελίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – η οποία διαθέτει πλέον πρωταρχικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο και απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις – για το Παλαιό Φάληρο στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων, αλλά και για τους δεσμούς περαιτέρω ανάπτυξης και φιλίας των δύο κρατών, Ελλάδας και Ισραήλ.

«Αναλάβαμε και υλοποιήσαμε, εδώ στην πόλη μας, την πρωτοβουλία της οργάνωσης και της φιλοξενίας των εργασιών της Ιδρυτικής Συνάντησης του Δικτύου των 17 πόλεων, 9 της Ελλάδας και 8 του Ισραήλ, που θα συνεργάζονται, δίνοντας έμφαση στο θέμα ” Πολιτισμός και Υγεία”. Επιδιώκουμε τη δρομολόγηση έργων που απευθύνονται στους συμπολίτες μας, σε οργανισμούς, οργανώσεις και ομάδες από τις δύο χώρες καθώς και την διαβούλευση με δημόσιους φορείς» επισημαίνει σε κείμενο στην προσωπική του σελίδα στα social media, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος.

Το νέο θεματικό Δίκτυο των 17 πόλεων της Ελλάδας και του Ισραήλ, που απαρτίζεται από 9 Δήμους από την Ελλάδα, με τη συμμετοχή και του Δήμου Καλλιθέας, και 8 από το Ισραήλ, αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη των ήδη ενισχυμένων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και λαών μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διπλωματίας των πόλεων.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας που εντάσσεται στο πλαίσιο  της Διπλωματίας των Πόλεων, είναι η δημιουργία ενός θεματικού δικτύου Δήμων από τις δύο χώρες, που αρχίζουν ήδη να συνεργάζονται δίνοντας έμφαση στο θέμα: «Πολιτισμός και Υγεία», επιδιώκοντας να δρομολογήσουν έργα, τα οποία απευθύνονται στους πολίτες τους, σε Οργανισμούς, Οργανώσεις και Ομάδες από τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο συνεργασίας των Αυτοδιοικητικών των δύο χωρών περιλαμβάνεται και διαβούλευση με δημόσιους φορείς.

Ο πρωτοπόρος στην διπλωματία των πόλεων αν. Καθηγητής κ. Φώτης Παπαθανασίου, του οποίου υλοποιείται η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του νέου Δικτύου, ήταν ο βασικός συντονιστής της εκδήλωσης. Για τους σκοπούς και την στόχευση του Δικτύου, εξάλλου, την ενημέρωση στους . παρευρισκόμενους στην εκδήλωση έκαναν, η  επιστημονική υπεύθυνη του ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγή Υγείας), κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου και από το Ισραήλ η ομόλογός της, Prof. Milka Donchin.

Η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου από τους 17 Δημάρχους και αυτοδιοικητικούς από τις δύο χώρες, πραγματοποιήθηκε παρουσία των  Βουλευτών του Νότιου Τομέα Άννας ΚαραμανλήΒασίλη Σπανάκη και Γιάννη Μπαλάφα, του νέου Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Noam Katz, εκπροσώπων της εν Ελλάδι Ισραηλινής Κοινότητας, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και άλλων επισήμων.

Το Δήμο Καλλιθέας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κων/νος Ευσταθίου και ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικής Προστασίας Γιώργος Καλαμπαλίκης.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών των εκπροσώπων των 17 Δήμων που απαρτίζουν το νέο Δίκτυο Πόλεων, καθορίστηκε το άμεσο πλάνο στόχευσης και δράσεων:

  • Με έμφαση στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών κατά της φτώχειας , της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και των ηλικιωμένων, με την στράτευση και την προσφορά εθελοντών.
  • Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις πόλεις – μέλη, με την διοργάνωση δράσεων φεστιβάλ και αφιερωμάτων μουσικής, γαστρονομίας, διατροφής και ιστορίας
  • Καθώς και η δρομολόγηση προγραμμάτων τουριστικής προβολής και ανταλλαγής επισκέψεων και γνωριμίας με τις πόλεις του δικτύου.
  • Εντάχθηκε εξάλλου στην ατζέντα το θέμα της αξιοποίησης της εμπειρίας και της μεταφοράς της τεχνογνωσίας του Ισραήλ στην εξοικονόμηση και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων καθώς και της αφαλάτωσης νερού.

Οι Πόλεις καθώς και οι εκπρόσωποι τους που συμμετέχουν στο «Δίκτυο Πόλεων Ελλάδας – Ισραήλ, για τον Πολιτισμό και την Υγεία» είναι : 

Acre (Akko),  Shimon Lankri

Ashdod,  Yehiel Lasri

Διόνυσος, Ιωάννης Καλαφατέλης

Herzliya,  Moshe Fadlon

Hod HaSharon, Amir Kochavi

Ηγουμενίτσα,  Ιωάννης Λώλος

Καλλιθέα, Δημήτριος Κάρναβος

Κάρυστος, Ελευθέριος Ραβιόλος

Kfar Saba,  Rafi Saar

Λυκόβρυσης- Πεύκης, Αναστάσιος Μαυρίδης

Νέστου,  Σάββας Μιχαηλίδης

Ofakim, Yitzhak Danino

Ορεστιάδα,  Βασίλειος Μαυρίδης

Παλαιό Φάληρο, Ιωάννης Φωστηρόπουλος

Petach-Tikva,  Rami Greenberg

Umm al-Fahm,  Samir Sobhi Mahamed

Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη ,  Βλάσιος Τσιώτος

Comments are closed.