Στα 13.407.824,98 € το χαράτσι για δημοτικά τέλη του 2023 – Άμεση μείωση ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»

0
41

Την μείωση των Δημοτικών Τελών και Φόρων για όλα τα νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες , την απαλλαγή για ανέργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και την αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πράσινου του Δήμου ζητά με ανακοίνωση της η Δημοτική Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλλιθέας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή τη συζήτηση για τα Δημοτικά Τέλη και τους Φόρους που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, όπου η διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε να υιοθετήσει ή ακόμη και να συζητήσει την πρόταση της Δημοτικής Παράταξης, εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι το προβλεπόμενο χαράτσι για δημοτικά τέλη του 2023 , που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών ρεύματος ανέρχεται στο ποσό των 13.407.824,98 €.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της η Δημοτική Παράταξη επισημαίνει ότι η κριτική που άσκησαν οι υπόλοιπες παρατάξεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Δημοτική Παράταξη που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, «αψήνουν ανοικτές τις θύρες» στους μεγάλους επιχειρηματικούς όμιλους οι οποίοι εποφθαλμιούν να καρπωθούν το «ζεστό» χρήμα των δημοτικών τελών μέσω της πλήρους ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των Δήμων.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το ύψος των Δημοτικών τελών και φόρων  η Διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μείωση τους στα νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες. Επικαλέστηκε το αυξημένο κόστος λειτουργίας του Δήμου που δεν επιτρέπει καμία μείωση. Φυσικά ούτε λόγος για διεκδίκηση αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης ενόψει του προϋπολογισμού του 2023. 

Έτσι ενώ η ακρίβεια στην ενέργεια , στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης «τινάζουν στον αέρα» τον οικογενειακό προϋπολογισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών της πόλης μας , την ίδια στιγμή και φέτος, θα είναι αυτοί οι κύριοι αιμοδότες των εσόδων του Δήμου για τις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κλπ). 

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά!  13.407.824,98 € είναι το προβλεπόμενο χαράτσι για δημοτικά τέλη του 2023 , που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός της Καλλιθέας μέσω των λογαριασμών ρεύματος. 

Αποτελεί πρόκληση η διοίκηση του Δήμου να διαφημίζει ως κοινωνική πολιτική τη μείωση (και όχι απαλλαγή) με κριτήρια σε ευπαθείς ομάδες , όταν η συνολική «επιβάρυνση» για το Δήμο θα είναι μόλις 57.747,56 €, δηλαδή το 0,43% των εισπραχθέντων. Από τα στοιχεία της ίδιας της Δημοτικής αρχής που βασίζονται στα στοιχεία του 2022 η μείωση αφορά σε 936 παρόχους ηλεκτρικής Ενέργειας( ενδεικτικά 26 όλες και όλες οικογένειες ανέργων !) Και όλα αυτά στην Καλλιθέα των χιλιάδων ανέργων , μικροσυνταξιούχων και μισθωτών των 400 & 500 € …

Δεν αποτελεί δικαιολογία για την Δημοτική αρχή η απάντηση στην κριτική που της άσκησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», ότι είναι ευθύνη των ίδιων των ωφελούμενων που δεν κάνουν αιτήσεις ! Όταν είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι ευθύνη του Δήμου, των κρατικών υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής και των Εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας να βρουν λύση!

Όσο για την τη λεγόμενη «ανταποδοτικότητα» αυτή μπορεί να την κρίνει ο κάθε Καλλιθεάτης και Καλλιθεάτισσα όταν ο αριθμός του προσωπικού σε αυτές τις υπηρεσίες του Δήμου είναι ανεπαρκέστατος , όταν μειώνεται κάθε χρόνο το μόνιμο προσωπικό , όταν οργιάζουν οι ελαστικές σχέσεις προσωρινής εργασίας, όταν η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός είναι ελλιπέστατοι σε αρκετές γειτονιές της πόλης μας .

Οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες , οι συνταξιούχοι πληρώνουν και διπλοπληρώνουν φόρους (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ , έμμεσους φόρους) γι’ αυτό και οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους.

Σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική συμφωνούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις των αστικών κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ). Γι’αυτό και η κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προς την δημοτική αρχή εστιάζει σε διαχειριστικά ζητήματα και μόνο.

Είναι αποκαλυπτική η τοποθέτηση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε κριτική προς τον Δήμαρχο γιατί δεν προχώρησε σε Σ.Δ.Ι.Τ.(Σύμπραξη με ιδιώτη) για την αντικατάσταση με LED των λαμπτήρων ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και να μπορούν να μειωθούν τα τέλη! Όλα αυτά, μάλιστα, λέγονται την περίοδο που μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εποφθαλμιούν να καρπωθούν το «ζεστό» χρήμα των δημοτικών τελών μέσω της πλήρους ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών.

Καλούμε τον λαό της πόλης, τους φορείς του, να μην συμβιβαστούν με την φορομπηχτική πολιτική κράτους και δημοτικής Αρχής.

  • Μείωση των δημοτικών τελών και φόρων για όλα τα νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες 
  • Απαλλαγή για ανέργους , πολύτεκνους , ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πράσινου του Δήμου.
  • Όχι στην Ιδιωτικοποίηση,να φύγουν οι εργολάβοι από τις υπηρεσίες του Δήμου που ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των Δήμων από το κρατικό προϋπολογισμό. 

31/10/2022

Comments are closed.