Στα κάγκελα οι δήμαρχοι για το χαράτσι στα σκουπίδια – Στο ΣτΕ προσφεύγει η ΚΕΔΕ

0
1783

Τα 240 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι όλης της Ελλάδας από τους πόρους τους για το τέλος ταφής, όπως άλλωστε αναφερθήκαμε και σε προχθεσινό μας σχετικό δημοσίευμα, χαράτσι που όπως επεσήμαναν οι ίδιοι οι δήμαρχοι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά να μετακυλιστεί στο τέλος στους δημότες.

Οι Δήμαρχοι βρίσκονται «στα κάγκελα» ύστερα από την αιφνιδιαστική κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναδρομική πληρωμή του τέλους ταφής απορριμμάτων  για τα έτη 2022, 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά με παρακράτηση του ποσού αυτού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που θα κατευθύνονταν στους δήμους, όπως αναλυτικά είχε γράψει το «Εθνος».

Για το θέμα αυτό έχουν ήδη αποφασίσει μάλιστα να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κάτι το οποίο ύστερα από την ψήφιση αυτής της τροπολογίας αναμένεται να γίνει άμεσα.

Οι αντιδράσεις των Δημάρχων έλαβαν τη μορφή χιονοστιβάδας με άλλους να κάνουν λόγο για «κεφαλικό φόρο» και «επιδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και άλλους, όπως ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης να επισημαίνουν ότι ακόμα και ο τρόπος καθορισμού του τέλους στα 20 ευρώ ανά τόνο είναι εντελώς αυθαίρετος και δεν έχει στηριχθεί σε καμία μελέτη.

Οι αιρετοί των Δήμων τόνισαν ότι με τον τρόπο αυτό στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ για το 2024 στους ΚΑΠ των Δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι Δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα.

«Η ψηφισθείσα τροπολογία για την αναδρομική απόδοση από τους δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων προσθέτει νέα βάρη στην ήδη ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η οποία διαμαρτύρεται τόσο για την αιφνιδιαστική κατάθεσή της όσο και για το γεγονός ότι δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι «Στην πραγματικότητα το κεντρικό κράτος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία του να λύσει το διαχρονικό και διακυβερνητικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να εντάξουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για άδικο μέτρο και για Αυτοδιοίκηση και για τους δημότες μας.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένης απόφασής της για δικαστική προσβολή του μέτρου».

 

Το τέλος ταφής είναι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό καθώς υπολογίζεται σε

• 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που οδηγείται σε ταφή από 1/1/2022 και

• αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025.

• Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και

• αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα χαράτσι άνευ προηγουμένου της κυβέρνησης προς τους Δήμους που όπως διαφαίνεται θα εξαναγκάσει τους Δημάρχους να το μετακυλίσουν στους δημότες τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι προϋπολογισμοί τους στις ήδη αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Comments are closed.