Σοκ…!!! «Έφυγε» σε ηλικία 58 ετών ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος

0
3385

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία της Καλλιθέας από το χαμό του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Θοδωρή Ψαλιδόπουλου.

φωτό: Ανδρέας Ανδρεόπουλος

Ο επί σειρά ετών πρώην Αντιδήμαρχος Καλλιθέας και Δημοτικός Σύμβουλος το τελευταίο διάστημα έδινε σκληρή μάχη με την επάρατο νόσο.

Η υγεία του ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση με αποτέλεσμα να χρειαστεί οι γιατροί να το διασωληνώσουν.

Ωστόσο η νόσος αδυσώπητη έκανε τη μάχη να είναι άνιση με αποτέλεσμα ο Θοδωρής να βγει ηττημένος από αυτή.

Η Καλλιθέα θρηνεί το χαμό ενός από τα πιο άξια παιδιά της που την υπηρέτησαν με γνώμωνα την πρόοδο και την εξέλιξη της, πιστός πάντα στις αρχές της δημοκρατίας και της προοδευτικότητας του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

Πορεία γεμάτη αγώνες και διακρίσεις

Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, σε οικογένεια με μικρασιατική καταγωγή. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη «Φωνή της Ελλάδας» και συνεργάστηκε με το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη «Φωνή της Ελλάδας» και συνεργάστηκε με το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 Ο Θοδωρής υπήρξε μέλος του ΚΚΕ. Από το έτος 1992 ήταν μέλος  του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, δραστηριοποιούμενος στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής. Το 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Από το 2006, ήταν ανένταχτος στο χώρο της Αριστεράς, παρακολουθώντας συστηματικά κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς και του ριζοσπαστικού Κέντρου.

Γιός του πρώην Δημάρχου Γιώργου Ψαλιδόπουλου, γνώρισε από κοντά  και από τα νεανικά του χρόνια την πορεία του Δήμου Καλλιθέας. Το 1984 εξελέγη Πρόεδρος Συνοικιακού Συμβουλίου στην περιοχή Χαροκόπου – Λόφου Σικελίας, κατά την πρώτη εφαρμογή του θεσμού.

Δημοτικός Σύμβουλος εκλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του 1998, του 2002, του 2006 και του 2010 με το συνδυασμό «Συνεργασία για την Καλλιθέα» του Κώστα Ασκούνη όπου επι δημαρχίας του ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος υπήρξε Αντιδήμαρχος Καλλιθέας (19992002 και 20042014), διετέλεσε κατά περιόδους αρμόδιος για τις διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού, Παιδείας & Νέας Γενιάς, του Τμήματος Προγραμματισμού & Σχεδιασμού, των Γραφείων Διαφάνειας & Διοικητικής Βοήθειας και Επικοινωνίας, Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων, καθώς και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

  Στις δημοτικές εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 16,78% των ψήφων. Στις εκλογές αυτές επανεξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος.

Είχε διατελέσει μέλος των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Πολιτισμού της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε στον τέως Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο, του οποίου υπήρξε μέλος του Γενικού Συμβουλίου και συντονιστής της Επιτροπής Νεολαίας και του Γραφείου Τύπου.

  Το 1996, διετέλεσε αναπληρωτήςβοηθός του Ειδικού Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μόσταρ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πρέσβη ε.τ. κ. Κώστα Ζέπου.

Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου (2000), του οποίου έχει διατελέσει Ειδικός και Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, του Γεράσιμου Αρσένη και του πρέσβη ε.τ. κ. Κυριάκου Ροδουσάκη

  Από το έτος 2015, ήταν Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου

Έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο των Διεθνών Σχέσεων του Δήμου της Μόσχας (2005) για τη συμβολή του στην εγκατάσταση στην Καλλιθέα του Μνημείου των Σοβιετικών Μαχητών Πεσόντων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας (1941 – 1944), όπως και (δις) με το Μετάλλιο της Φιλίας του Κέντρου Διεθνών Πολιτιστικών και Μορφωτικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη γενικότερη συμβολή του στην προαγωγή των ελληνορωσικών σχέσεων.

Υπήρξε συγγραφέας του βιβλίου «Καλλιθέα, Σελίδες Ιστορίας και Πολιτικής» (1997), ενώ το 2002 εκδόθηκε η συλλογή κειμένων του υπό τον τίτλο «Κείμενα για την πόλη και τον πολιτισμό»

Σε δική του μετάφραση από τη ρωσική γλώσσα, κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» τα απομνημονεύματα του Γκεόργκι Σαχναζάρωφ, συνεργάτη του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «Το τίμημα της Ελευθερίας», καθώς και η συλλογή ντοκουμέντων της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ για τα Βαλκάνια, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (έκδοση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών), αμφότερα σε επιμέλεια του Γρηγόρη Φαράκου. 

Υπό επεξεργασία βρισκόταν η μελέτη του «Οι δήμοι στην κρίση», με αντικείμενο την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (2010 – 2019) την οποία δεν πρόλαβε να εκδόσει.

Comments are closed.