Σεπτέμβριος, μήνας προεκλογικός – Η συμμετοχή μας στις εκλογές – Καμπάνια υποψηφίων

0
802

Καλό μήνα λοιπόν σε όλους μας. Ο Σεπτέμβριος πέρα από την έναρξη των σχολικών μαθημάτων την λειτουργία των παιδικών σταθμών φέρνει μαζί του και μία γεμάτη προεκλογική περίοδο που θα μας οδηγήσει αρχικά την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 όπου όλοι μας θα πρέπει να ψηφίσουμε για τον επόμενο Δήμαρχο Καλλιθέας και τον επόμενο Περιφερειάρχη Αττικής.

Φυσικά και ψηφίζουμε για Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους ενώ ιδιαίτερα στην Καλλιθέα ψηφίζουμε και για Κοινοτικούς Συμβούλους.

Πολλές οι απορίες τα ερωτηματικά αλλά και η άρνηση για να συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία, σκεφτείτε ότι στις Δημοτικές εκλογές του 2019 στην Καλλιθέα την Α’ Κυριακή υπήρξε αποχή 46,2% ενώ τη Β’ Κυριακή η αποχή έφθασε το 61,07%.

φωτό αρχείου

Στις Δημοτικές εκλογές πολλά είναι αυτά που διαφέρουν  από τις Εθνικές Εκλογές όπως και οι απαιτήσεις που υπάρχουν από τις Περιφερειακές εκλογές, όμως δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι τα πρέπει μας πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με τα θέλω μας για την Πόλη, την Περιφέρεια, το Κράτος.

Γιατί θέλουμε να συμμετέχουμε στις Δημοτικές Εκλογές της Πόλης μας.

 
 1. Οι εκλογές είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας, και η συμμετοχή μας είναι ο τρόπος να επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας και να εκφράζουμε μέσω αυτών τις απόψεις μας.
 2. Οι δημοτικές εκλογές επηρεάζουν απευθείας τη ζωή μας ως  πολίτες, συνεπώς συμμετέχουμε για να εκφράσουμε το ποιόσ θα αποφασίζει ορθά και με βάση τα θέλω μας για τα θέματα που αφορούν την τοπική μας κοινωνία.
 3.  Μπορούμε με τη συμμετοχή μας να επηρεάσουμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή μας, εκφράζοντας τις ανάγκες και τα προβλήματά μας  μέσω της ψήφου μας.
 4. Η συμμετοχή μας στις εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος να επηρεάσουμε την πορεία της τοπικής πολιτικής και να συμβάλουν στη βελτίωση της ή αν δεν έχουμε μείνει ικανοποιημένοι να την αλλάξουμε.
 5. Μέσω των εκλογών, έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε ποιοί πιστεύουμε ότι θα είναι ικανότεροι για να ασχοληθούν με τα προβλήματα  της Πόλης μας όπως η ασφάλεια, η καθαριότητα, η ποιότητα ζωής, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι υποδομές σε κτίρια καθώς και τόσα άλλα που θα βοηθούσαν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας μας.
 6. Η συμμετοχή μας στις εκλογές μας προσφέρουν την ευκαιρία να ενεργοποιηθούμε στην τοπική μας κοινωνία, να συνεργαστούμε με άλλους πολίτες και να επιδιώξουμε την επικρότηση ή την αλλαγή όλων όσων θεωρούμε ότι επ γίναν ή δεν έγιναν για την Πόλη μας.

Η ενίσχυση της συμμετοχής μας στις Δημοτικές εκλογές είναι βασική για τη Δημοκρατία και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, βασικά είναι ο τρόπος για όλους μας να είμαστε ενεργοί στην τοπική πολιτική διαδικασία και να συμβάλουμε στο καλύτερο μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας.

Παρόλα αυτά θα πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι όσοι συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία δεν αφήνουμε τελείως έξω τις πεποιθήσεις μας, καθώς πέρα των διαφόρων κριτηρίων και των προτεραιοτήτων μας, αποφασίζουμε ασφαλώς με βάση και τις πεποιθήσεις μας.

Τι εξετάζουν συνήθως οι ψηφοφόροι

Θεωρητικά και σε επίπεδο σχετικής επιστημονικής έρευνας, οι ψηφοφόροι εξετάζουμε τα εξής:

 1. Πολιτικά Προγράμματα: Οι ψηφοφόροι εξετάζουν τα πολιτικά προγράμματα των υποψηφίων και επιλέγουν ανάλογα με τις θέσεις και τις πολιτικές που προωθούν.
 2. Προσωπική Φήμη και Ικανότητες: Η φήμη και η εμπειρία των υποψηφίων μπορεί να είναι κρίσιμοι παράγοντες. Οι πολίτες εξετάζουν το βιογραφικό και τις ικανότητες τους.
 3. Προσέγγιση στα Τοπικά Θέματα: Οι πολίτες ενδιαφέρονται για υποψηφίους που είναι εξοικειωμένοι με τα τοπικά θέματα και έχουν σχέδια για τη βελτίωση της περιοχής τους.
 4. Αξιοπιστία και Διαφάνεια: Οι πολίτες αξιολογούν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των υποψηφίων, καθώς και τη δέσμευσή τους στις υποσχέσεις τους.
 5. Πολιτική Προτίμηση: Οι πολίτες μπορεί να ψηφίζουν με βάση την πολιτική τους προτίμηση, υποστηρίζοντας υποψηφίους από το κόμμα ή την ιδεολογία που συμφωνεί με τις δικές τους πεποιθήσεις.
 6. Αντίδραση σε Τρέχοντα Προβλήματα: Τα τρέχοντα προβλήματα και ο τρόπος που οι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή των πολιτών.

Γιατί οι Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να μας «υποβάλλουν» σε διαφημιστικές «καμπάνιες»;

Colourful overlapping silhouettes of people voting. EPS10 file, best in RGB, CS5 versions in zip

Θα πει κανείς, έχουμε τους υποψήφιου Δημάρχους και Περιφερειάρχες που μονοπωλούν με διαφημιστικό εκλογικό υλικό, έχουμε και τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους να μας «βομβαρδίζουν» με αντίστοιχα διαφημιστικά φυλλάδια.

Δείτε το σαν μια ενίσχυση της Δημοκρατικής διαδικασίας καθώς και οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους και το who is who προκειμένου να μας συστηθούν και αυτοί διεκδικώντας ισομερώς την ψήφο μας.

Ας δούμε κάποιους από τους λόγους που οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι προχωρούν σε διαφημιστικές καμπάνιες

 1. Ενημέρωση: Μέσω των διαφημίσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώσουν τους πολίτες για τις πολιτικές τους προτάσεις, τη βιογραφία τους και τα σχέδια τους για την περίοδο της δημοτικής συμβολής.
 2. Επικοινωνία με το Κοινό: Οι διαφημίσεις επιτρέπουν στους υποψηφίους να επικοινωνήσουν άμεσα με το κοινό και να δημιουργήσουν επαφή με τους ψηφοφόρους.
 3. Ανταγωνισμός: Στις εκλογές υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ υποψηφίων. Οι διαφημίσεις βοηθούν τους υποψηφίους να ξεχωρίσουν και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι οι καλύτεροι για τη θέση.
 4. Δημιουργία Επικεντρώσεων: Οι διαφημίσεις μπορούν να βοηθήσουν τους υποψηφίους να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και να προσελκύσουν υποστήριξη για αυτά.
 5. Καταπόλεμηση της Άγνοιας: Οι διαφημίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της άγνοιας μεταξύ των ψηφοφόρων σχετικά με τους υποψηφίους και τις πολιτικές τους.

Ελπίζουμε με όλα όσα σας παραθέσαμε να σας δώσαμε μια πλήρη εικόνα για το επόμενο διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι την Α’ Κυριακή των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών εκλογών στις 8 Οκτωβρίου 2023.

Η Συντακτική μας Ομάδα

Comments are closed.