Σας προσκαλούμε από καρδιάς…Σαν να ήμουν εκεί

0
910

«Σαν μεθώ και πέφτω κάτω και λασπώνουμαι
Ακουμπώ στα δυο μου χέρια και σηκώνουμαι..»

Εκατό χρόνια πριν ταξίδευε αυτό το παραδοσιακό σμυρναίικο τραγούδι, για την άλλη μεριά του Αιγαίου. Μαζί του ταξίδευαν άνθρωποι της απελπισίας, μπόγοι με τα πολύτιμά τους, μια μικρή ρίζα βασιλικού, λίγο χώμα κι όλα όσα το μυαλό και η ψυχή δεν άφησαν πίσω..

Πίσω τους ένα μουτζουρωμένο γυαλί, μπροστά τους μια ζωή δύσκολη κι εκείνοι είχαν μόνο τα δυο τους χέρια και την πίκρα τους.

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν ρόλο στις αποφάσεις αυτών που δεν υπολογίζουν κόστος ανθρώπινων ζωών, γιατί μετρούν το μπόι της γης αλλιώς, είναι αφιερωμένη η παράστασή μας.

Εκατό χρόνια μετά, κάποιοι άλλοι, λίγο πιο μακριά παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς κι η ιστορία συνεχίζεται με τραγικές επαναλήψεις. Σε αυτή την αέναη πορεία της πάλης του άδικου με το δίκιο, εμείς δεν ψάξαμε να βρούμε νικητές και δεν θα μιλήσουμε για χαμένους.

Γιατί για εμάς, Νικητές, είναι όσοι ακούμπησαν στα δυο τους χέρια και σηκώθηκαν. Σε αυτούς αξίζει ο σεβασμός  και η τιμή.Έτσι, είναι φτιαγμένη η παράστασή μας, που μιλά μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς, για τους απλούς ανθρώπους της Ειρήνης, για όσους δεν φέρουν τον χαρακτηρισμό «ήρωες», επειδή δεν κράτησαν όπλο, παρά μόνο το χέρι του διπλανού τους και το σάκο της φυγής τους.

Την Κυριακή 3 Απριλίου, πέντε Σύλλογοι θα συναντηθούν στο θέατρο του 1ουΓυμνασίου – 1ου Λυκείου, για να χορέψουν σε σκοπούς μικρασιάτικους και ρεμπέτικους, ακολουθώντας τη συνέχεια και μιλώντας για την δύναμή της.

Στην γιορτή αυτή της μνήμης και της ζωής, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠέΖΟ, παίρνουν μέρος εκτός από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου μας, το τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, η Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Διάσωσης &Διάδοσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ηγέχορος» και οι Μικρασιάτες Λέρου. Την αφηγηματική παρουσίαση έχουν αναλάβει δύο μέλη του Συλλόγου μας, ενώ για όλη την προετοιμασία της εκδήλωσης συνεργάστηκαν οι άνθρωποι του ΠέΖΟ. Το αφιέρωμά μας, στήριξε ο Δήμος Καλλιθέας και το Ίδρυμα Αντώνιος & Ιωάννης Αγγελικούσης.

Την παράστασή μας την ονομάσαμε «Σαν να ήμουν εκεί», γιατί είναι αυτή η προσπάθειά μας, να μεταφερθούμε δηλαδή, νοερά στη Γη της Ιωνίας και να ακολουθήσουμε τα τραγικά βήματα των μαχητών της ζωής, που άφησαν στη μέση τους ρυθμούς της ειρήνης, για να βρεθούν αλλιώς κι αλλού και να ξαναρχίσουν παλεύοντας με μόνη βοήθεια τα χέρια που τους σήκωσαν, όταν έπεσαν. «Σαν να ήμουν εκεί» κι εμείς σας καλούμε να είστε μαζί μας την Κυριακή 3 Απριλίου στις 19:30.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖο:

Στέλλα Γεωργίου
Παναγιώτης Ντάβαρης

Comments are closed.