Σαν σήμερα «έφυγε» ο Καλλιθεάτης «ψηλός» του Ολυμπιακού Μπάμπης Κοτρίδης
Ήταν Μεγάλο Σάββατο το ημερολόγιο έγραφε 18 Απριλίου 2009 όταν ο 81 ετών παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού Μπάμπης Κοτρίδης άφησε την τελευταία του πνοή.
Μόλις την προηγούμενη μέρα (Μεγάλη Παρασκευή) είχε βραβευθεί, στο πλαίσιο του καθιερωμένου (1961) κάθε Μεγάλη Παρασκευή αγώνα παλαιμάχων Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός στο γήπεδο του Κορυδαλλού, μαζί με τους Παναγιώτη Κελεσίδη, Γιάννη Γκαϊτατζή και Στέλιο Μπέση.
Ο Μπάμπης Κοτρίδης πανηγύρισε με τον Ολυμπιακό δέκα πρωταθλήματα (1947, 1948, 1951, 1952, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958 και 1959) και ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδος(1947, 1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958, 1959, 1960 και 1961).
Τελευταίο του παιχνίδι ήταν εκείνο με τη Σάντος του Πελέ, αγώνα στον οποίο ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε νικητής με 2-1. Ως ποδοσφαιριστής εκτός από τα γκολ με κεφαλιά ξεχώρισε για την ευστοχία του σε εκτελέσεις πέναλτι, αφού σε 38 προσπάθειες στην καριέρα του σε επίσημους αγώνες, είχε στείλει 36 φορές την μπάλα στα δίχτυα.
Ο θρυλικός «ψηλός» του Θρύλου
Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κοτρίδης γεννήθηκε στη Δραπετσώνα, μεγάλωσε στην Καλλιθέα και ξεκίνησε τον αθλητισμό από τον γειτονικό Πανιώνιο στα 400 μέτρα με εμπόδια λόγω μεγάλου ύψους. Αρχικά έπαιξε ποδόσφαιρο στην Αθλητική Ένωση Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, όταν δε τον παρακολούθησε ο Γιώργος Μαλεύρης, του πρότεινε να δοκιμαστεί από την ΑΕΚ που απορρίφθηκε και ακολούθως τους Ερυθρόλευκους, όντας εκείνος ενεργός ακόμη αμυντικός τους.
Ο επονομαζόμενος Ψηλός υπέγραψε δελτίο το 1945, ενώ παράλληλα συνέχισε στον στίβο του Πανιωνίου. Το 1946 επιλέχθηκε ως άλτης του ύψους για το εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αλλά σύντομα αφοσιώθηκε στην ποδοσφαιρική δραστηριότητα μετά παρότρυνση των υπευθύνων της β’ ομάδας του Ολυμπιακού, Βαγγέλη και Γιάννη Χέλμη.
Την πρώτη του εμφάνιση με την αντίστοιχη α’ σε φιλική αναμέτρηση, πραγματοποίησε στις 17 Σεπτεμβρίου 1947 αγωνιζόμενος από το 46′ κατά το εντός έδρας 5-0 επί της Βικτώρια Αθηνών και σε επίσημη 16 μήνες αργότερα.
Αντίπαλος υπήρξε ο Έσπερος Καλλιθέας στο Ποδηλατοδρόμιο για τη νίκη κυπέλλου με 3-1 της 30ης Ιανουαρίου 1949, μόλις 8 ημέρες έπειτα το ντεμπούτο του Ηλία Ρωσίδη. Οι δύο τους θα εγκαταλείψουν σχεδόν ταυτόχρονα την ενεργό δράση, έχοντας ενδιάμεσα διαγράψει πολυετή πορεία με τον Ολυμπιακό. –
Στο ίδιο γήπεδο και την 16η Απριλίου ο Κοτρίδης σημείωσε το παρθενικό του τέρμα, όταν στον αγώνα πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πειραιώς η αντίσταση του Αργοναύτη κάμφθηκε με 2-1 χάρις σε δύο δικά του τέρματα (5′ και 60′).
Στη βασική 11άδα καθιερώθηκε την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο 1949-50, ως αριστερός μέσος (με το Διονύση Μινάρδο στα δεξιά) κατόπιν της αποχώρησης του 37χρονου Γιώργου Βαγιακάκου.
Υπήρξε αναντικατάστατο στέλεχος σε όλη την επιτυχημένη ερυθρόλευκη εποχή του ’50, διατελώντας από τους αρχηγούς της ομάδας…. αναδείχτηκε σε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Παίκτης με θαυμάσιο κοντρόλ, καλή ντρίμπλα, φοβερή αντοχή και «Ολυμπιακό σθένος», ήταν πολλές φορές μια ομάδα μόνος του.
Το τελευταίο του τέρμα σε επίσημη αναμέτρηση πέτυχε στις 18 Δεκεμβρίου 1960, ανοίγοντας το σκορ για το εντός έδρας 3-1 πρωταθλήματος επί της ΑΕΚ, ενώ η ερχόμενη αγωνιστική τη 15η Ιανουαρίου και το 0-0 του σταδίου Νέας Σμύρνης με τον Πανιώνιο υπήρξε η καταληκτική εμφάνιση μίας 12χρονης διαδρομής του σε επίπεδο διοργανώσεων.
Ένα εξάμηνο αργότερα και αρχηγός τιμής ένεκεν, μετείχε αποχαιρετιστήρια φορά κατά τη νίκη 2-1 του Ολυμπιακού με αντίπαλο τη Σάντος της Βραζιλίας και του Πελέ, όπου στο ταραχώδες φιλικό της γης Ιουλίου 1961. Μάλιστα όταν δέχθηκε ένα σκληρό όσο και αντιαθλητικό μαρκάρισμα από τον Σορβάζ υπήρξε ένταση όπου ο Κουντίνιο της Σάντος χτύπησε τον Κοτρίδη εκτός φάσης με αποτέλεσμα να δεχθεί την κόκκινη κάρτα του διαιτητή Ιωαννίδη.
Ξεχωριστές στιγμές της σταδιοδρομίας του Μπάμπη Κοτρίδη ήταν οι αναμετρήσεις με την ιταλική Μίλαν στα πλαίσια του Πρωταθλητριών 1959-60, οι πρώτες της ιστορίας για Ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Στη διπλή αυτή αναμέτρηση ο ίδιος με τον κολλητό του, επίσης Καλλιθεάτη, Θανάση Μπέμπη υπήρξαν από τους κορυφαίους.
Ο Μπάμπης Κοτρίδης ήταν σπουδαίος κεφαλοσφαιριστής γεγονός που είχε κάνει τον Φέρεντς Πούσκας να πει ότι «…Έχει το κεφάλι του συμπαίκτη μου Κότσις»”.
Πέραν όμως από κεφαλοσφαιριστής, υπήρξε εξαιρετικά δεινός εκτελεστής στις εκτελέσεις πέναλτι. Ο «ψηλός» του Θρύλου πιστώνεται 36 εύστοχα χτυπήματα πέναλτι σε Πρωταθλήματα και Κύπελλο.
Παρουσία στα Εθνικά Συγκροτήματα
Το 1951 επιλέχθηκε στην Εθνική Ενόπλων. Ενδιάμεσα αγωνίστηκε πρώτη φορά με την Εθνική Ελλάδας στις 8 Απριλίου 1951, στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον της Β’ Ιταλίας, που διεξήχθη στο Παλέρμο στο πλαίσιο του Κυπέλλου Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου. Συνολικά με τη γαλανόλευκη φανέλα ο Μπάμπης Κοτρίδης αγωνίστηκε σε 18 αγώνες και σημείωσε ένα γκολ. Είναι από τους λίγους Έλληνες αθλητές που έγινε διεθνής σε δύο διαφορετικά αθλήματα (ποδόσφαιρο- στίβος).
Πρόεδρος των Βετεράνων του Ολυμπιακού
Ο Μπάμπης Κοτρίδης διετέλεσε επίσης πρόεδρος στο Σύνδεσμο Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού Πειραιώς.
Μετά το θάνατο του στη μνήμη του πραγματοποιήθηκε φιλικός αγώνας βετεράνων μεταξύ του Ολυμπιακού και του Πανιώνιου όπου τιμήθηκε και από την ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Στο τιμητικό αγώνα παρευρέθησαν εκτός από την οικογένεια του και οι πρώην συμπαίκτες του Γιώργος Δαρίβας, Σάββας Θεοδωρίδης, Κώστας Καραπατής, Ηλίας Ρωσίδης, Ηλίας Υφαντής καθώς και ο φίλος του και γείτονας του Κώστας Νεστορίδης με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί.
Ο αείμνηστος Μπάμπης Κοτρίδης είχε τιμηθεί για την προσφορά του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και από το Δήμο Καλλιθέας στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής βράβευσης αθλητών και ομάδων που διοργάνωνε ο Αθλητικός Οργανισμός. Την βράβευση είχε κάνει ο τότε Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης.