Ρ. Δούρου: Ανάσα για το Παραλιακό Μέτωπο και την Αττική η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου…

0
721

Πολύωρη επίσκεψη στα υπό εξέλιξη έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου πραγματοποίησε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής» Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου συνοδευόμενη από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Αττικής Χρήστο Καραμάνο καθώς και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Θοδωρή Ψαλιδόπουλο «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» και Μπάμπη Μπιλίνη «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή», συνομίλησε με τους δημάρχους Καλλιθέας Δ. Κάρναβο, Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, και Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου, καθώς και με τον πρώην δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.

Η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής ενημερώθηκε για την πορεία των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, τα οποία χαρακτήρισε ανάσα για το παραλιακό μέτωπο και συνολικά για την Αττική, υπενθυμίζοντας πως η διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε το μεγάλο αυτό έργο.

Η κ. Δούρου επισκέφθηκε το σύνολο των έργων του μετώπου του Φαληρικού Όρμου – το Μικρολίμανο, το ΣΕΦ, το Οικολογικό πάρκο, κ.α..

Στις δηλώσεις τους οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Καλλιθέας, «Προοπτική Ζωής» και «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Κώστας Ασκούνης και Θοδωρής Ψαλιδόπουλος επεσήμαναν την δημοσιοποίηση της μελέτης δημοπράτησης της Β’ φάσης του έργου, την οποία είχε προωθήσει η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, και αδικαιολόγητα δεν προχώρησε ο κ. Πατούλης,  ενώ ζήτησαν και την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας με την παρουσία του νυν Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Ωστόσο μετά την ηχηρή παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών στο θέμα της άμεσης δημοπράτησης της Β’ φάσης του έργου, και την συνάντηση του Γιώργου Πατούλη με τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε σαφές στον Περειφερειάρχη ότι θέλει την άμεση ολοκλήρωση των έργων στο Φαληρικό Όρμο, η παρουσία του κ. Πατούλη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  δεν θα έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο από τα όσα ήδη έχουν γνωστοποιηθεί. Αν και κοινή είναι η πεποίθηση ότι αν προσκληθεί να παρευρεθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Πατούλης, το πιο πιθανό σενάριο είναι τον εκπροσωπήσει η αντιπεριφερειάρχης κ. Νάνου.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ 

«…Χρειάστηκαν 44 ολόκληρα χρόνια μέχρι να έλθει η Δύναμη Ζωής στη Διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της πατρίδας μας για το αυτονόητο.

Για τη σύνδεση της ευρωπαϊκής μας μητρόπολης με τη θάλασσά της. Για την αντιπλημμυρική της θωράκιση. Για το δικαίωμα στο ποδήλατο, στο πράσινο και τον δημόσιο χώρο.

Καλούμε τη νέα Περιφερειακή Αρχή να συνεχίσει αυτό το σπουδαίο έργο που έρχεται από μακριά.

Έχω την τιμή να έχω ξεκινήσει την υλοποίησή του και δεν θα ήθελα με τίποτε να δω ένα βίαιο σταμάτημα, όπως έχουμε δει να γίνεται τόσες φορές στο παρελθόν, οδηγώντας την πατρίδα μας στην χρεοκοπία.

Την πολιτική, οικονομική και ηθική χρεοκοπία.

Χάρη στη Διοίκηση της “Δύναμης Ζωής” υλοποιήθηκαν / είναι υπό εκτέλεση τα εξής έργα της ανάπλασης του Φαληρικού :

  1. Τα έργα υποδομών για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου (υπό εκτέλεση, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων).
  2. Το κλειστό Γυμναστήριο Παλαιού Φαλήρου (έργο που ολοκληρώθηκε, προϋπολογισμού 9.995.000)
  3. Η ανακατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο ΣΕΦ (εκτελούμενη, προϋπολογισμού 724.000)
  4. Η συντήρηση δικτύων στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ (εκτελούμενη, προϋπολογισμού 310.000)
  5. Η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου ακτής Κουμουνδούρου (υπό έναρξη, προϋπολογισμού 5.700.000).
  6. Το οικολογικό πάρκο στον Φαληρικό όρμο (πρέπει να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτησή του, έργο προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων)…».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

«…Στον Φαληρικό Όρμο με πρωϊνά κέφια. Η πρώτη φάση του εμβληματικού περιβαλλοντικού έργου της Αττικής ολοκληρώνεται. Ένα παράκτιο πάρκο πρασίνου από το Τροκαντερό ως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας – που διεισδύει με τις πράσινες διαδρομές και τους πεζοδρόμους του στο δικό μας Τουρκολίμανο και στη Μυρτιδιώτισσα.
Ένα έργο για το οποίο πάλεψε μια γενιά ολόκληρη, απέναντι σε αυτούς που το μπαζώσαν στη δικτατορία και το εγκατέλειψαν, που το έκτισαν με άχρηστα κτίρια και το ιδιωτικοποίησαν από το 2000 ως το 2014 και συνέχιζαν έτοιμοι να το οικοδομήσουν απ’ άκρου εις άκρο “γιατί το πράσινο κοστίζει πολύ!”.
Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή υπό τη Ρένα Δούρου διέσωσαν τον χώρο από την οικοδόμηση και την πώληση, χρηματοδότησαν τα έργα και τώρα τελειώνει η πρώτη φάση, η οδοποιία, τα χωματουργικά και υδραυλικά με τους τεχνητούς λόφους και το αντιπλημμυρικό κανάλι, η μετακίνηση της γραμμής τραμ, οι πεζογέφυρες.
Η δεύτερη φάση με τις φυτεύσεις ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει με τη λήξη της πρώτης η οποία αναμένεται εντός του 2020. Συναντηθήκαμε στο εργοτάξιο, μαζί με τους δημάρχους Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών της αντιπολίτευσης, τους περιφερειακούς συμβούλους και ενημερωθήκαμε από τους εργοταξιάρχες για την εξέλιξη του έργου…».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ

«…Παρευρέθηκα σήμερα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της κας Ρένας Δούρου,στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αυτοδιοικητικούς του Δήμου Καλλιθέας, Μοσχάτου, Π. Φαλήρου και Πειραιώς. Η πρόσκληση αφορούσε την ενημέρωση σχετικά με την πορεία εξέλιξης των έργων της Α’ φάσης που περιλαμβάνει έργα οδοποιίας, την αντιπλημμυρική προστασία των Δήμων Καλλιθέας – Μοσχάτου κ.ά.

Σε ερώτησή μου σχετικά με τη δημοπράτηση της Β’ φάσης του έργου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καραμάνος είπε «ότι η Β’ φάση δημοπράτησης του έργου ήταν έτοιμη εδώ και πολλούς μήνες και δε δικαιολογείται η οποιαδήποτε καθυστέρηση».

Μετά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, στις 22/06/2020, και τη σημερινή της κας Δούρου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία του Περιφερειάρχη, ώστε νααπαιτήσουμε την άμεση δημοπράτηση της Β’ φάσης και την ολοκλήρωση ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου, που είναι έργο πνοής όχι μόνο για τους κατοίκους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής…». 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» ΘΟΔΩΡΗ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

«…Η επίσκεψη της τ. Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στα έργα της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου θέτει, αντικειμενικά, τη σημερινή υπό τον κ. Γιώργο Πατούλη διοίκηση της Περιφέρειας ενώπιον των μεγάλων ευθυνών της για την απρόσκοπτη συνέχιση και την ολοκλήρωση αυτής της κρίσιμης για την αναπτυξιακή προοπτική όλης της νότιας Αθήνας παρέμβασης.

Η συνάντηση με την Ρένα Δούρου και τους συνεργάτες της επιβεβαίωσε πως η προηγουμένη διοίκηση της Περιφέρειας παρέδωσε έτοιμες προς δημοπράτηση τις μελέτες για τη β΄ φάση του έργου και αποσαφήνισε τη χρηματοδότησή της. Με τον τρόπο αυτό καταρρίπτονταιτα έωλα επιχειρήματα της διοίκησης του κ. Πατούλη και τερματίζεται η φαιδρή συζήτηση, εάν υπάρχουν ή όχι μελέτες.

Τώρα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν και το στικάκι … 

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» καλεί και πάλι τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη να ολοκληρώσει τον αναγκαίο διάλογο με διοικήσεις των Δήμων και τα Δημοτικά Συμβούλια της Καλλιθέας και του Μοσχάτου – Ταύρου, όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί. Να δημοπρατήσει αμέσως τη β΄ φάση του έργου, ανταποκρινόμενος στην ανάγκες των πολιτών. Καμμία δικαιολογία δεν υπάρχει για αλλαγή πολιτικής.

Καλούμε, επίσης, τη διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας να εντείνει τις προσπάθειές της για το σκοπό αυτό…».

Comments are closed.