Ρένα Δούρου: Ανοικτή επιστολή σε Δημάρχους και Δημ. Συμβούλους για το Παραλιακό Μέτωπο

0
583

Με ανοικτή της επιστολή η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προς τους δημάρχους Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους των δυο Δημοτικών Συμβουλίων αναφέρεται στα έργα του Παραλιακού Μετώπου και στα όσα είχε δρομολογήσει η ίδια ως Περιφερειάρχης Αττικής ενώ παίρνει θέση και στο θέμα της χρηματοδότησης  από την Περιφέρεια Αττικής για την μη δημοπράτηση της Β’ φάσης του έργου και τα όσα υποστηρίζει ο νυν Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης χαρακτηρίζοντας τα ως διάτρητα και απολύτως προσχηματικά.

Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου

Κύριοι Δήμαρχοι
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Με ανάμεικτα συναισθήματα έλαβα το ομόφωνο ψήφισμά σας, των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου. Από την μία ένιωσα αισθήματα ανακούφισης, γιατί, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, προκύπτει μια ομόφωνη απόφασή σας με την οποία συμφωνώ απολύτως. Από την άλλη ένιωσα αισθήματα ανησυχίας, γιατί όντως οι επιλογές που κάνει η νυν Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής οδηγούν το έργο σε επικίνδυνες ατραπούς.

Πρέπει να σας πω ότι όταν τον Αύγουστο του 2016 ως Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αναλαμβάναμε την ευθύνη αυτού του χώρου, με παραχώρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση, θέσαμε ως στόχο να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και διαφάνεια για να παραδώσουμε το 2022 στους πολίτες της Καλλιθέας και του Μοσχάτου αλλά και όλης της Αττικής αυτό που επί δεκαετίες είχαν στερηθεί, δηλαδή την άμεση πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο μέσα από ένα Δημόσιο Οικολογικό Πάρκο υψηλής αισθητικής, την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών της περιοχής και όχι μόνο.


Γνωρίζαμε τότε ότι θα συναντήσουμε μεγάλες δυσκολίες αλλά ήμασταν αποφασισμένοι να τις υπερβούμε. Έτσι, με τις Μελέτες που παραλάβαμε, αμέσως δημοπρατήσαμε τα έργα της 1ης φάσης, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν το αντιπλημμυρικό κανάλι, το γκρέμισμα του “τείχους” που όρθωνε η παλιά Λεωφόρος Ποσειδώνος και την δημιουργία της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος. Η Σύμβαση ανατέθηκε, σε χρόνο ρεκόρ, τον Μάιο του 2017, με πολύ μεγάλη έκπτωση υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος (53,3%). Από εκείνη την στιγμή και μετά, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει ριζικά και τίποτα δεν θύμιζε την εικόνα της εγκατάλειψης της περιοχής που υπήρχε από το 2004 και μετά. Τα έργα εξελίχθηκαν ομαλά, με καθημερινή μάχη με την γραφειοκρατία, ελήφθη πληθώρα εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων από εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ο δε εγκεκριμένος χρόνος ολοκλήρωσης της 1ης φάσης των εργασιών ήταν ο Μάρτιος του 2020.


Παράλληλα ετοιμάσαμε την 2η φάση του έργου με το επικεφαλής μελετητικό γραφείο του έργου, χωρίζοντάς την μάλιστα σε δύο υποφάσεις: πρώτα η διαμόρφωση αναγλύφου και οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης (προϋπολογισμός 110 εκατ. ευρώ) και εν συνεχεία η φύτευση του πρασίνου και η δημιουργία του πάρκου (προϋπολογισμός 45 εκατ. ευρώ), για το οποίο, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή ποιότητα, θεωρήσαμε ότι πρέπει να γίνει ξεχωριστός διαγωνισμός με εξειδικευμένες εταιρίες. Παράλληλα, αφαιρέσαμε τις εργασίες που αφορούν τις εσωτερικές διαμορφώσεις των κτιρίων που προορίζονται για μίσθωση, καθώς οι δαπάνες αυτές πρέπει να αναληφθούν από τους μισθωτές, κατά τις δικές τους προτιμήσεις και ανάγκες.


Ήδη, δε, από τον Δεκέμβριο του 2018 είχαμε εγγράψει στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής τα απαιτούμενα κονδύλια για την 2η φάση. Κατόπιν όλων αυτών, στο τέλος Ιουλίου του 2019 είμασταν πλήρως έτοιμοι, με τεύχη δημοπράτησης, για την δημοπράτηση της 2ης φάσης του έργου. Δεν προβήκαμε σε αυτήν, παρότι είχαμε το νόμιμο δικαίωμα, για λόγους πολιτικής δεοντολογίας, δεδομένου ότι είχε εκλεγεί νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Κι όμως, όταν τότε επιδεικνύαμε ήθος και πολιτικό πολιτισμό, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ακριβώς τα στοιχεία αυτά θα τα χρησιμοποιούσε η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας για να βάλει το έργο σε επικίνδυνες ατραπούς, υπονομεύοντας την ίδια την προοπτική του.

Κύριοι Δήμαρχοι,
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,


όλες και όλοι γνωρίζετε ότι επί 5 συναπτά έτη στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής συμπεριφερθήκαμε χωρίς το παραμικρό ίχνος κομματικής ή παραταξιακής μεροληψίας. Δεν φορέσαμε ποτέ κομματικά γυαλιά. Αντίθετα, στηρίξαμε όλους τους Δήμους και προωθήσαμε παντού παρεμβάσεις με αποκλειστικό κριτήριο το όφελος των πολιτών, την διαφάνεια και την αξιοπιστία. Με βάση αυτήν την καλή μαρτυρία, πρέπει να πω, χωρίς την παραμικρή μικροπαραταξιακή πρόθεση, ότι δυστυχώς οι μετέπειτα εξελίξεις δεν ήταν στο ύψος της προσπάθειας που έγινε τα προηγούμενα τρία χρόνια (2016 – 2019).                                                   Επίσης των ημερών της νυν Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η 1η φάση πήρε σημαντική παράταση, με συνέπεια η προβλεπόμενη ολοκλήρωσή της να μετατίθεται κατά περισσότερο από 1 χρόνο από την εγκεκριμένη από εμάς ημερομηνία, δηλαδή να πηγαίνει προς τον Μάιο του 2021 και … βλέπουμε.


Το κυριότερο όμως, η 2η φάση δεν δημοπρατήθηκε ποτέ.         Αρχικά ειπώθηκε από την Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ότι δεν ήταν επαρκείς οι μελέτες. Πράγμα απολύτως ανακριβές, καθώς η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία είχε έτοιμα τεύχη δημοπράτησης, ήδη από τον Ιούλιο του 2019. Πρόσφατα δε, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου με διάρκεια Σύμβασης 24 μηνών. Αυτό, αφενός από μόνο του διαψεύδει τα περί ανεπάρκειας των μελετών (αλλιώς θα προσλαμβανόταν τεχνικός και όχι χρηματοοικονομικός σύμβουλος), αφετέρου μεταθέτει κατά πολύ τον χρόνο δημοπράτησης, ενώ, το κυριότερο, αποδεικνύει ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προσανατολίζεται σε ιδιώτη επενδυτή ή ΣΔΙΤ. Πράγμα που συνεπάγεται αναίρεση του Δημόσιου χαρακτήρα του χώρου αλλά και τροποποίηση του εγκεκριμένου με Προεδρικό Διάταγμα σχεδιασμού και των χρήσεων της περιοχής, με την θεσμοθέτηση βαριών εμπορικών δραστηριοτήτων. Γιατί, προφανώς, κανένας ιδιώτης δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει σε Οικολογικό Πάρκο.
Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι η δικαιολογία που προβάλλει η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ότι δηλαδή δεν επαρκούν οι πόροι της Περιφέρειας Αττικής, είναι κυριολεκτικά διάτρητη και άρα απολύτως προσχηματική.


Παραδώσαμε στις 31 Αυγούστου 2019, με βάση τα υπηρεσιακά στοιχεία, μια Περιφέρεια με 303 εκατ. ευρώ Ταμειακά Διαθέσιμα, με 50 εκατ. ευρώ καθαρά έσοδα κατ’ έτος. Το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων Συμβάσεων εξ ιδίων πόρων της Περιφέρειας Αττικής ήταν 253 εκατ. ευρώ και είχε τριετή ορίζοντα ολοκλήρωσης. Παράλληλα είχαμε φροντίσει να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς έργων ύψους 40 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από την χρηματοδότηση εξ ιδίων πόρων της Περιφέρειας Αττικής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με δικαιούχο την Περιφέρεια Αττική, το οποίο χρηματοδοτείται από την κεντρική κυβέρνηση. Συνεπώς, μόνον από τα ετήσια καθαρά έσοδα και από την μεταφορά έργων στο ΠΔΕ θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σχεδόν ολόκληρη η ετήσια δαπάνη των υπογεγραμμένων Συμβάσεων και έτσι τα Ταμειακά Διαθέσιμα να μείνουν για την υλοποίηση νέων σημαντικών έργων, όπως η 2η φάση του έργου στον Φαληρικό Όρμο.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι παραδώσαμε στις 31 Αυγούστου 2019 μια υγιέστατη οικονομικά Περιφέρεια, η οποία άνετα μπορούσε από οικονομική (και προφανώς από τεχνική) άποψη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την 2η φάση του έργου. Άλλωστε το ποσό που απαιτείται, μετά τις εκπτώσεις που θα δοθούν, μπορεί να εκτιμηθεί σε λιγότερο από 80 εκατ. ευρώ (αφού ο προϋπολογισμός δημοπράτησης είναι 145 εκατ. ευρώ). Και μάλιστα αυτό το ποσό θα απαιτηθεί σε βάθος 2,5 χρόνων. Δηλαδή μιλάμε για περίπου 32 εκατ. ευρώ ανά έτος. Επιπροσθέτως, πρέπει να σας ενημερώσω, για κάτι ακόμη πιο χειροπιαστό για την δυνατότητα
χρηματοδότησης της 2ης φάσης του έργου από την Περιφέρεια Αττικής.

Κύριοι Δήμαρχοι,
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,


σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2020 και τις τρεις Τροποποιήσεις αυτού που έχει κάνει η νυν Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (αναλυτικά τα στοιχεία σε επισυναπτόμενο Πίνακα), επί ημερών της έχουν ενταχθεί στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής έργα συνολικού προϋπολογισμού 318,1 εκατ. ευρώ! Δηλαδή μιλάμε για έργα υπέρ-διπλάσιου προϋπολογισμού από τον προϋπολογισμό της 2ης φάσης του Δημόσιου Οικολογικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο! Ενώ, παράλληλα, δηλώνει η Διοίκηση ότι ετοιμάζεται να εντάξει πληθώρα νέων έργων με τον Προϋπολογισμό του 2021, σε λίγες ημέρες.
Δηλαδή, τελικά, ο κ. Πατούλης πρέπει να απαντήσει όχι μόνο σε μια περιφερειακή παράταξη, αλλά σε εσάς, τους δημάρχους και τους αιρετούς αλλά και στους πολίτες: εντάσσει έργα για τα οποία δεν έχει χρήματα; Ή ότι έχει χρήματα για δεκάδες έργα, όχι τόσο κρίσιμης σημασίας, και δεν έχει χρήματα για την ολοκλήρωση του τόσο σημαντικού έργου στον Φαληρικό Όρμο;
Στην πραγματικότητα όμως εκτιμώ ότι τίποτα από τα δύο δεν ισχύει.
Εκείνο που δυστυχώς ισχύει είναι ότι είναι αντίθετος στον Δημόσιο χαρακτήρα του έργου, είναι αντίθετος στον σχεδιασμό του ως Οικολογικό Πάρκο με ήπιες χρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή είναι αναφανδόν υπέρ της ιδιωτικοποίησης του χώρου με βαριές εμπορικές χρήσεις. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε ολόκληρο το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο.
Αυτή θεωρώ ότι είναι η αλήθεια, την οποία δυσκολεύεται ανοιχτά να πει και να παραδεχθεί ο κ. Περιφερειάρχης, η οποία όμως προκύπτει αβίαστα από όλες τις ενέργειές του.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης, τον οποίο προτείνετε, φυσικά και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Είναι δε ώριμη, πλέον, η συγκρότησή του, καθώς πλέον το έργο έχει τροχοδρομήσει.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να σημειώσω ότι θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να είμαστε, όλες οι δυνάμεις που ενδιαφερόμαστε για την υλοποίηση του έργου με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, σε διαρκή επαγρύπνηση και συντονισμό. Θα πρότεινα δε να εξετάσετε την διαμόρφωση ενός ευρύτατου μετώπου φορέων, επιστημονικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών και αυτοδιοικητικών, το οποίο να διεκδικήσει την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου χωρίς καμία καθυστέρηση. Αλλιώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το “τείχος” του δρόμου που γκρεμίσαμε να αντικατασταθεί για πολλά επόμενα χρόνια από το νέο “τείχος” των χωμάτων που συσσωρεύονται στην παραλία. Και χωρίζουν την πόλη από την θάλασσα, τους πολίτες από την αναψυχή. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε! Η ¨Δύναμη Ζωής¨ δηλώνει παρούσα σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το Φαληρικό, με τον υπερτοπικό του χαρακτήρα, δεν είναι έργο μίας Διοίκησης ή μίας Παράταξης, αλλά όλων όσοι και όσες αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση και την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος της Αττικής.

Με εκτίμηση

Ρένα Δούρου
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης “Δύναμη Ζωής”
Πρώην Περιφερειάρχης Αττικής

Comments are closed.